Baba

Szoptasd meg minél előbb!

Ha minden jól alakult szülés közben, és a baba is egészséges, a szokásos teendők - fürdetés, mérés, köldökzsinór-ellátás és szembe cseppentés - ráérnek. A legjobb az, ha rögtön rád fektetik a babát, így sor kerülhet az első szoptatásra.
2011. Február 21.

A korai mellre helyezés és a bőrkontaktus segít az újszülött testhőmérsékletének szabályozásában, az anya teste ugyanis a lehető legjobban melegíti a kicsit. A korai kapcsolat elősegíti az anya-újszülött kapcsolat kialakulását, a korai kötődést. Kutatások sora bizonyította azt is, hogy a szoptatás korai megkezdése megalapozhatja a sikeres szoptatást is.

További előny az immunrendszer fejlődése szempontjából, hogy az anyja testére helyezett újszülött bélflórája kedvezően alakul, a veszélyes, kórházi fertőzéseket okozó baktériumok helyett azokkal népesül be tápcsatornája, amelyek édesanyja testén élnek. Nagyszámú mintán végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újszülöttek halálozását és megbetegedéseit is csökkenti a korai mellre helyezés, mivel a kolosztrum, vagyis az előtej védőbevonatot képez a tápcsatornán, és megakadályozza a kórokozók átjutását. Ez elsősorban a fejlődő országokban, különösen a falvakban fontos, hiszen ott a nők zömében otthon hozzák világra kisbabájukat. Különböző kulturális és vallási okok miatt azonban az első szoptatás rendszerint várat magára, mert sok helyen kedvezőtlennek tartják a kolosztrumot az újszülött számára. Azokban a fejlett országokban, ahol a kórházi szüléseknél inkubátorba teszik az egészséges újszülöttet, sokszor csak 6-12 óra elteltével kerül sor az első szoptatásra, ez pedig akadályozza a kolosztrum védő hatásának érvényesülését. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az anya számára is előnyös, ha azonnal és korlátozás nélkül szoptathat a szülés után, mert a szoptatás méhösszehúzó hatású, ennélfogva csillapítja a szülés utáni vérzést.

Babaszoba: A Bababarát Kórház Kezdeményezéstazért hirdette meg két évtizeddel ezelőtt a WHO és AZ UNICEF, hogy elősegítsék az anya és az újszülött számára legelőnyösebb gyakorlat terjedését és népszerűvé válását. 10 ismérve közül a negyedik írja elő, hogy az újszülött élete első fél órájában legyen bőrkontaktusban édesanyjával, továbbá normális szülés után fél órán belül helyezzék mellre. Császármetszés után erre akkor kerüljön sor, amikor az anya éber, ez altatás után is általában csak néhány órányi késedelmet jelent. A császáros anyukáknak segítségre lehet szükségük a mellre helyezéshez, különben csak sokkal később tudnak elkezdeni szoptatni. A jelenlegi tudományosan megalapozott gyakorlatra vonatkozó ajánlás itt olvasható.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu