Baba

Start-számla: mit kell tudni róla?

Az új jövevény érkezése előtti időszak a tervezésé és az álmodozásé, ám ezekhez némi szorongás is társul, hiszen felelősek leszünk egy pici ember boldogságáért, jóllétéért, biztonságáért.
2014. Október 10.

Ha már eldöntöttük, milyen színű legyen a babaszoba, megvettük a ruhákat, a legfontosabb babaápolási kellékeket, nem árt távolabbi célokra is gondolni, megtervezni a jövőt. A szereteten, érzelmi biztonságon túl a megfelelő anyagi háttér megteremtése is fontos szempont. A gyerekek gyorsan felnőnek: óvoda, iskola, érettségi, egyetem, s máris itt az önálló élet, amihez pénzre, kezdő tőkére lesz szükségük. Ha időben megismerkedünk azokkal a lehetőségekkel, amik már a gyerek születése pillanatától segítenek könnyebbé tenni a jövőjét, akár nagyobb összegű megtakarítás is összegyűlhet a 18. születésnapra. Milyen lehetőségünk van erre?

Start-számla, Babakötvény: feltételek, tudnivalók

42.500 forint – ennyi életkezdési támogatást kap minden gyerek, aki 2006. január 1-je után született. Ez az összeg egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban, amiről automatikusan tájékoztató levelet is küldenek a gyermek törvényes képviselőjének. Ennek az értesítésnek a kicsi születésétől számított 2 és fél hónapon belül kell megérkeznie.

S hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy erről a letéti számláról egy, a gyermek számára hozzáférhető számlára kerüljön az induló összeg és ott magas kamattal gyarapodjon tovább? Menjünk el egy kincstári fiókba és nyissunk a gyerekünk nevére egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát. Ehhez a következő papírokra lesz szükségünk: a gyermek a lakcím- és adókártyája, valamint a saját személyi igazolványunk és lakcímkártyánk. A Start-értékpapírszámla nyitását meggyorsíthatjuk, ha a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitöltjük az ügyfél regisztrációt.

Egyszerű, kényelmes

A számla megnyitása után a 42.500 forintos alapösszeget mi magunk, vagy akár a nagyszülők és hozzátartozók is tovább gyarapíthatják. Ez annál is inkább megéri, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6 ezer forintig. Fontos tudni azt is, az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.

A számlán jóváírt összes befektetés – a tőke és támogatások -, valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre. Az éves kamatokat automatikusan mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe forgatják vissza, így erre sem kell figyelni. Az is kényelmessé teszi a számlavezetést, hogy csupán a havi egyszeri átutalási megbízást kell elintéznünk, más teendőnk nincs is.A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Magyar Államkincstár Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.

Egy összegben vehető ki a megtakarítás

A Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez legkorábban a 18. születésnapjuk után férhetnek hozzá a fiatalok: ekkor azonban EHO és kamatmentesen vehetik ki a teljes összeget. (Részletekben nem vehetjük ki pénzt.) Amit még jó tudni, hogy nem csak 2006. január 1-je után született gyerekek javára nyitható Start-értékpapírszámla: a korábban születettek ugyan a 42.500 forintos állami támogatásra nem jogosultak, de az egyéb feltételek számukra is kedvezőek. Ebben az esetben 25 ezer forintot kell a családnak a megnyitáskor a számlára befizetnie, az éves kamatok, az állami – évi maximum 6 ezer forintos támogatás – ebben az esetben is jár a gyereknek.