Baba

Sok most született gyerek 100 évig is élhet

Az elmúlt évben született gyerekeknek már akár a kétharmada megérheti a száz éves életkort, legalábbis Nagy-Britanniában.
2013. December 29.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának felmérése alapján hamarosan egyáltalán nem lesz meglepő, ha valaki ilyen magas kort ér meg, hiszen már a baby boom generáció tagjaira is az a jellemző, hogy átlagosan 24 évet fognak nyugdíjban tölteni, ami 50 százalékkal több annál, mint amennyi a szüleik generációjának jutott.

Mindez azt jelenti, hogy a második világháború után született férfiak nyugdíjas évei hét évvel hosszabbodnak meg azokéhoz képest, akik 30 éve mentek nyugdíjba, a nők pedig közel hat évvel hosszabb életre számíthatnak, mint korábban. Összességében mindkét nem számára könnyen elérhetővé válik a kilencvenedik életév megérése, sőt a 65 éves nők közül hétből egy, a frissen nyugdíjazott férfiak közül pedig tizenkettőből egy lesz, aki még a 100. születésnapját is megünnepelheti.Az Egyesült Királyságban a jelenlegi csecsemők várható élettartama a lányok esetében 82,7, fiúk esetében pedig 79 év, ám ha azokat a becsléseket is figyelembe vesszük, miszerint a túlélési arányok évről évre javulnak, akkor ezek a számok már 93,9-re, illetve 90,6-ra nőnek, vagyis a ma élő gyerekek közül soknak van esélye rá, hogy belépjen a 22. századba. Konzervatív becslések szerint a 797 000 jelenleg egy évesnél fiatalabb gyermek közül 274 000 – vagyis egyharmad – érheti meg a 100. születésnapját, ennél optimistább számítások szerint azonban akár a kétharmaduk is (530 000). Bármelyik feltételezés valósul is meg, 2037-re már teljesen megszokottá fog válni, hogy egy akkor született személy várható élettartama száz év lesz. Az idősebbeket tekintve, egy átlagos férfi, aki tavaly ment nyugdíjba, várhatóan 86,2 évet fog élni, vagyis 21,2 boldog nyugdíjas év jut neki, míg egy nő, aki tavaly töltötte be a 65. életévét, arra számíthat, hogy még 23,9 év áll előtte. Noha a korábbiakhoz hasonlóan a nők átlagéletkora még mindig több, mint a férfiaké, a különbség a nehézipar hanyatlásának és számos fontos életmódbeli változásnak- példádul a dohányzás csökkenésének – a következtében az elmúlt harminc év során némiképp lecsökkent.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kismamák 50 felett – előbb karrier, aztán család?
  • Orvosok fogtak össze a gyerekekért
  • Forrás: Medipress