Baba

Síelni tanul a gyerek? – Tippek kezdőknek

Profi tanárral vagy apával kezdjünk bele? És milyen az ideális pálya? Egyáltalán hány évesen érdemes először pályára vinni a kicsiket?

Készüljünk fel!

A síszezon kezdete előtt túrázással, sígimnasztikával eddzük izmainkat, ízületeinket. Görkorival kiválóan elsajátítható a síző mozgás, a „hóekeív”, a párhuzamos lendület (szlalom), a carvingtechnika alapja, a buckavétel. Fejlődik az egyensúlyérzék, kialakul az ügyes eséstechnika.

Fontos a jó felszerelés!Gyerekeknek a réteges, vízlepergető, szélvédő ruházat, síkesztyű, sízokni, megfelelő méretű és minőségű bakancs és léc, nem párásodó síszemüveg mellett a bukósisak is kötelező. Dugjunk a zsebükbe (és ne felejtsük el használni!) magas faktorszámú zsíros krémet és ajakírt.

Ha apa az első oktató…

Jól síelőknek sem ajánlatos kisgyerekkel a háton vagy a láb között siklani: nem csak saját hibából lehet esni! Ráadásul nincs közvetlen kapcsolat a háton ülő és esetleg a szélben levegő után kapkodó gyerekkel, hamar kihűl az üldögélő kicsi lába… Három-négy éves korban állítsuk lécre, csak saját lábon, először a szülővel szemben, majd mellette, síbottal vezetve, végül a szülőt követve csússzon. A hóekével és a hóekeívvel kezdjünk.

Sísuliban a legjobb

Minősített síoktatóval a gyerek biztonságosan megtanul síelni, és tudni fogja, milyen szintű pályára alkalmas a megszerzett képessége. A sok játékkal egybekötött, utánzáson alapuló oktatás jó szórakozás is egyben.

És ha már siklani is tud…

Lankás és kevésbé látogatott pályát keressünk a gyerekkel. Új pályát először nélküle próbáljunk ki. Minden alkalom előtt melegítsünk be, a menetek közben tartsunk pihenőt, igyunk sok meleg teát. Egyhuzamban három-négy óra elegendő a pályán. Ne engedjünk a „csak még egyet!” kérésnek, a fáradt gyerkőccel történik legkönnyebben baleset.

Síoktatás sok helyen található Budapesten: pl. a Normafánál, Pasaréten, Káposztásmegyeren, Óbudán/Mártonhegyen. A főváros mellett természetesen vidéki helyszíneken is síelhetünk, pl. Szentendrén vagy a Mátrában is.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Együtt síel a család
  • Így síel a család!
  • Gyere ki a hóra!
  • Sportol a család
  • Forrás: Kismama magazin