Baba

Segítség! Nem megy a szoptatás!

Megy, megy, de nem az igazi! Vajon mi az, ami nálatok kellemesebbé, örömtelibbé tehetné a szoptatást? Böngészd át tippjeinket, hátha rátalálsz arra, ami meghozza a sikert!
2013. Március 22.

A szoptatás előnyei egyértelműek. De nemcsak emiatt érdemes minél tovább szoptatni, hanem azért is, mert a sikertelenség nagyon elbizonytalanítóan hat, van, aki azt is megkérdőjelezi, jó anya-e egyáltalán, ha a szoptatással többé-kevésbé zátonyra fut.

Jól megtermett, éhes baba

A viszonylag nagy súllyal születő kisbabák hihetetlenül éhesek, és emiatt már az első napokban is nyugtalanok is lehetnek. A megoldást ilyenkor nem a rutinszerűen és kissé elhamarkodottan felkínált pótlás jelenti, hanem az, ha igyekszel kezdettől fogva együtt lenni a picivel, és a szülés után mihamarabb megkezdeni, majd igény szerinti gyakorisággal, éjjel-nappal folytatni a szoptatást.

Minél többször, minél alaposabban ürül ki a melled kezdettől fogva, tehát még a tejbelövellést megelőzően, annál inkább számíthatsz arra, hogy könnyen és gyorsan kialakul a kisbabádat kielégítő tejkínálat.

Próbáld ki!

Ne várd meg a sírást, szoptass már a korai éhségjeleknél, amikor a baba forgatja a fejét, tátog, szopja az öklét. Ne nézd az órát, akkor tedd mellre, amikor jelentkezik. Egy alkalommal mindkét melleddel kínáld az éhes babát!

– Jobban bírod a bevetést, ha nem követsz felesleges diétás megszorításokat! Egyél minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget, édességek helyett pedig tartalmas, tápláló ételeket. Nincsenek szoptatás alatt kerülendő ételek!

Fáj a szoptatás!

Ha életedben először szoptatsz, és ezért a mellbimbód még sosem volt kitéve ekkora igénybevételnek, teljesen normális az átmeneti érzékenység. A következő tanácsok betartásával elkerülheted a fájdalmat.

– Helyezkedj el kényelmesen, támaszd alá a karod, hátad!

– Húzd magadhoz egészen közel a babát, nem túlzás azt mondani, hogy szorítsd magadhoz. Újszülött alá jól jön egy összetekert takaró.

– Ne a fejét, hanem a tarkóját támaszd meg, úgy, hogy enyhén hátrafelé bukhasson a feje. Így tudja legnagyobbra nyitni a száját, míg akkor, ha a mellkasa felé mutat az álla, nem tud nagyra tátani.

– Csak akkor engedd bekapni a mellbimbódat, ha ásításszerűen nagyra nyitotta a száját. Húzd gyorsan magadhoz, miközben a melledet is gyors mozdulattal feléje tolod.

Próbáld ki!

– Dőlj hátra, és szoptass! – így lehetne összefoglalni a kezdőknek szóló legjobb útmutatást. Helyezkedj el félig fekvő testhelyzetben, és fektesd magadra, has a hashoz a babát. Ebben az esetben ő irányítja a mellre kapást.

Mellőzd a cumisüveget ha csak lehet, mivel ez rossz szopástechnikához vezethet: a baba csak a mellbimbó végét fogja szívni, mint a cumisüveg szopókáját.

Lenőtt nyelvű kisbaba

Előfordul, hogy a kicsi nem tudja úgy kinyújtani a nyelvét, hogy túlérjen az alsó ínyén, és elérje az ajkát. Ez fiúknál valamivel gyakoribb, és örökletes is lehet a családban. Ilyenkor a kisbaba nem tudja rendesen megtartani a szájában a mellbimbót, akár rá is szoríthat az ínyével ellensúlyozásképpen, ami már az első napokban komoly mellbimbósérülést okozhat, és a hatékony szopást is akadályozza.

És bár igaz, hogy az esetek többségében egy-három éves korra magától is meglazul annyira a nyelvfék, hogy például a beszédfejlődésben ne okozzon gondot, de sok bosszúságtól, fájdalomtól, felesleges aggodalomtól megkímélheted magad, ha szülés után nem sokkal az orvos vagy a szájsebész egyetlen kis nyisszantással felmetszi a nyelvféket. Utána rögtön szoptathatsz, és máris érezni fogod a különbséget!