Baba

Ritkán kakil, sokat bukik

Mit tegyen a szülő, ha kéthónapos kisbabájának ritkán van széklete? Vajon érdemes gyógyszerekhez nyúlnia?
2012. Február 27.

Kislányom, Lili 3500 grammal született, jelenleg két hónapos, 5230 gramm. A gyarapodással tehát nincs probléma, jól szopik. Nagy gondunk viszont, hogy ritkán van széklete. Általában harmadnaponta, amikor is lázmérővel ingerelve serkentjük a bélmozgást.

Már számos tanácsot kaptunk – igyon vizet, hogy lazítsa a székletet, édes kamillateát, tornáztassuk –, de lényegében egyik sem segített. Attól is félek, hogy egyáltalán nem is fog magától székelni. A másik problémánk, hogy gyakran, szinte minden étkezés után nagy mennyiségeket bukik. Tápszersűrítőt nem merek adni, nehogy az amúgy is renyhe bélmozgása még lassabb legyen.

K. Edit, e-mail

Dr. Veres Gábor, gyerekgyógyász, gasztroenterológus válasza

Általában igaz az a megállapítás, hogy amennyiben a gyerek jól gyarapszik, igen ritkán fordul elő, hogy a bukást, ritka székelést betegség okozná. Lili ritka székelése és a bukása minden bizonnyal a bélrendszer éretlenségére, motilitászavarára vezethető vissza.

A baba visszabukja a fölösleget, mert egyrészt a nyelőcső és a gyomor közötti záró funkció még nem működik jól, másrészt a gyomorból sem ürül ki gyorsan a táplálék. Olykor még 1-2 órával a szopás után is túrós, sárgás, félig emésztett étel jöhet vissza. Itt szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy a sárgás váladék epére utalna. Az epés hányás súlyos tünet, ekkor zöldes a váladék, s ilyen esetben mindig orvoshoz kell fordulni, mert itt már komolyabb elváltozásról van szó.

Az anyatejes, nem hasfájós gyerekeknél az is normális, ha ötnaponta van széklet. Ám ha a baba szenved, éjjel nem alszik, érdemes gasztroenterológust fölkeresni. Ugyanis a csecsemő gondos vizsgálatával a jelenleg recept nélkül garmadával kapható szerek közül könnyen ki lehet választani, hogy melyik segíthet.

Konkrét példát említve: ha a gyerek hasa teljesen puhán betapintható és nem gázos, akkor nincs értelme haspuffadást csökkentő szert adni. Más esetben: amennyiben a csecsemő széklete ritka, de puha, anyatejes, akkor fölösleges laktulóz-hashajtó szert javasolni.

Ezek is érdekelhetnek:

Betegség vagy hiszti a hasfájás?

Hogyan csillapítsuk a hasfájást?

Minden út a hashoz vezet

Hasfájás hónapok óta