Baba

Részeges anyák

Egy friss kutatás sokkoló adatai arról tanúskodnak, hogy a rövid idő alatt történő nagymennyiségű alkoholfogyasztás egyre elterjedtebb az anyák körében Angliában.
2014. Augusztus 23.

A megkérdezettek 28 százaléka volt már részeg a csemetéje jelenlétében, negyedük annyira berúgott, hogy a saját testi épségét veszélyeztette. Harmaduk egyedül iszik, 36 százalékuk pedig a munkahelyi stresszt vezeti le ezzel. Köztudott, hogy a brit diákoknál és fiatal felnőtteknél az alkohol egyre nagyobb problémát jelent. Újdonság viszont, hogy a családanyáknál is. Az ezer nő bevonásával készült tanulmányból kiderül, hogy a válaszadók negyede legalább egyszer lerészegedett, és hatodukkal pedig megesett, hogy a macskajaj miatt nem tudta megfelelően ellátni a gyermekét.

Az ITV reggeli műsorában bemutatott adatok alapján a 18 év alatti porontyot nevelő anyák 28 százaléka mutatkozott már részegen a kicsi előtt. Bár utódjuk biztonságáról is gondoskodniuk kellett volna, negyedük még saját magára is veszélyt jelentett. Ami még aggasztóbb, hogy harmaduk nemcsak társaságban iszik, hanem akár egyedül is.

A megkérdezettek kétötöde heti két-három alkalommal iszik, 15 százalék pedig hetente többször is, ráadásul a gyerek előtt. A számok tehát azt bizonyítják, hogy a brit anyák nemcsak, hogy isznak, de még túlzásba is viszik. A válaszadók negyede bevallotta, hogy egy este alatt általában kettőnél több alkoholos italt is elfogyaszt. Csaknem felük nem áll készen arra, hogy örökre kiiktassa az életéből a szeszt, tehát függőségről van szó.

Az anyák egy része tisztában van az alkoholproblémáival – minden ötödik bűntudattal küzd -, de nem tesz ellene semmit. “Mivel sokan tisztában vannak a normálisnak tekinthető alkoholfogyasztás határaival, különösen sokkoló látni, hogy az anyák a lelkiismeret-furdalásig isszák magukat. Ez az életmódbeli probléma nemcsak az ünnepek táján jelent gondot, hanem az év minden napján” – magyarázta Adam Vandermark, az ITV This Morning című műsorának szerkesztője.

Forrás: Medipress