Baba

Rángások, görcsök gyermekkorban – Mikor mi a teendő?

Az izomrángással, idegrendszeri tünetekkel kísért görcsös állapotok váltják ki a legnagyobb ijedtséget a szülőkben. Mikor mit jelentenek ezek a tünetek? És mit tehetnek a szülők?
2016. Május 19.

„Az igazi, a karok, lábak rémisztő csapkodásával járó, de közben az egész testet gránitkeménnyé feszítő, habzó szájjal és még sok tünettel kísért epilepsziás görcsnél nincs is ijesztőbb.

12 éves koromban az egyik legjobb barátom kezdett így görcsölni, ketten voltunk otthon, egy egyszerű náthás köhögős betegségből lábadoztunk. Hirtelen kezdődött. Akkoriban a telefon még nem volt elterjedt. Pizsamában, papucsban rohantam februárban a szomszéd lépcsőházban lakó doktorbácsihoz. Ő hívott azonnal mentőt, és rohant velem. Azt mondták, nem sokon múlt. Az influenza okozta agyvelőgyulladás váltotta ki ezt az állapotot. Ez a szörnyű megrázó élmény volt a döntő abban, hogy orvos lett” – meséli Dr. Király Balázs.

Természetesen nem lehet kérdés, hogy még a legenyhébb görcsölés esetén sem túlzás rögtön a mentőket hívni. Fontos tudni, hogy hacsak nem ismert, visszatérő jelenségről van szó, az első percekben nem igazán sejthető, jósolható, hogy a görcsös állapot mikor, mire szűnik, meddig tart. De abban segíthetünk, hogy mikor milyen görcsre kell gondolni.

A leggyakoribb a lázgörcs

Lehet, nehéz elhinni, de az esetek jelentős részében ártalmatlan, magától, maradványtünet nélkül elmúlik. Mire a mentő odaér, általában egy bágyadt, de görcsmentes, lázas gyermeket talál. A lázgörcs pontos oka nem ismert. „Az idegrendszer éretlensége, fokozott érzékenysége miatt elsősorban 5 éves kor alatt észleljük” – mondja Király Balázs.

Százból három, négy gyermeknél fordul elő. A lázgörcs a gyerekek harmadánál ismétlődik, tehát valamiféle hajlam is segíti a kialakulást. Fontos tudni, hogy a láz kialakulása során gyakran jelentkezik hidegrázás. Ilyenkor a gyermekünk tudata nem változik, ezzel szemben az igazi lázgörcs eszméletvesztéssel jár.

Furcsa rángások

Csecsemőkorban, különösen az első pár hónapban gyakran látunk furcsa rángásokat. Amennyiben ezek gyorsan, maguktól illetve a rángó végtag megfogásával szűnnek, nem kell aggódni. Ha gyanúsan sok hasonlót, vagy egyéb furcsa, visszatérő jelenséget tapas

ztalsz, beszéld meg gyermekorvosoddal.

Az ijesztő légzéskimaradás

Sokat segít ilyenkor, ha a jelenségről videófelvételt készítesz. Speciális tünet babakorban a sírás, ijedtség, hiszti közben kialakuló, már sokszor ellilulásig tartó légzéskimaradás, ilyenkor az egész test feszes, görcsös lehet. Bár ez is ijesztő, de szinte mindig ártalmatlan. Szerencsére az idegrendszeri betegségek, epilepszia vagy anyagcsere eltérések csak nagyon ritkán állnak a görcsök hátterében.

Fertőzések kísérő tünete is lehet

Mint a személyes történetből is kiderül, lázas, láznélküli fertőzések tünete is lehet a görcs. Hogy pontosan mi az oka ezt egy orvosoknak kell kideríteni. Mit tehet ilyenkor a szülő?

Ha gyermekednél görcsös rohamot, eszméletvesztés észlelsz, kérj azonnal segítséget, hívj mentőt!

1. Fektesd a gyermeked az oldalára, lehetőleg minél puhább felületre, kemény, éles tárgyaktól minél távolabb!

2. Szájába ne tegyél semmit!

3. Ne próbáld lefogni, kinyújtani a rángó, megfeszült végtagot!

4. Ha valakinek van lélekjelenléte és lehetősége, akkor készítsen videofelvételt a görcsről. A diagnózis kiderítésében sokat segíthetsz ezzel a gyermekeden.

A Zsebdoktor mobilapplikáció gyermekorvosai a nap 24 órájában adnak tanácsot szülőknek. Emellett elkötelezettek abban, hogy minden fórumon segítsenek a gyermekbetegségek tüneteinek felismerésében és helyes értékelésében. Fontos, hogy minél kevesebb gyermek kerüljön orvoshoz, feküdjön kórházban feleslegesen, és minden komoly baj, tünet jelentkezésekor a kellő időben, az optimális helyre jussanak a kicsi betegek.

Az App letölthető itt: iOS-re és Androidos telefonra is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Mikor kell a láz miatt orvoshoz fordulni?

Tények és tévhitek a lázgörcsről

A gyermekkori epilepszia kivizsgálása

Forrás: Zsebdoktor