Baba

Ötből egy szülés utáni depresszióval küzdő nő nem kér segítséget

A szülés utáni depresszióval küzdő nők több mint ötöde nem mer segítséget kérni, és legalább a felük minimum egy akadályt felsorol, ami miatt "elképesztően nehéz" vagy éppen "lehetetlen" számára a segítségkérés.
2017. Szeptember 05.

„Rengeteg olyan nő van, akik komolyan profitálhatnának a szakértő segítségből, ám ennek ellenére nem mernek megoldást keresni a problémájukra. Senkinek sem beszélnek arról, hogy mennyire súlyos kihívásokkal küzdenek, inkább csendben szenvednek” – mondja a kutatást vezető Betty-Shannon Prevatt, a North Carolina State University munkatársa.

A szakember szerint különösen fontos, hogy a társadalom számára ne legyen tabu az, ha a nők, különösen a friss anyák nehézségeiről van szó, hiszen ez az egyik fő kulcsa annak, hogy szükség esetén segítséget merjenek kérni.

A kutatás során a szakemberek 211 olyan nőt vizsgáltak, akik az elmúlt három éven belül szültek. A kérdések között szerepeltek a szülés utáni depresszió tünetei, illetve az, hogy milyen jellegű egészségügyi segítséget kértek ezzel kapcsolatban: fordultak-e védőnőhöz, háziorvoshoz, szakorvoshoz, szoptatási tanácsadóhoz és egyéb szakemberhez.

A nők többsége fő akadályként azt jelölte meg, hogy nincs, aki támogassa őt, így egyedül marad a terhekkel, tehát sem ideje, sem energiája, sem pénze nincs segítséget kérni.

Kapcsolódó cikkeink:

Szülés utáni depresszió: “rossz anyának éreztem magam”

Szülés utáni depresszió – A menedzser anyáknak nehezebb?

A szülés utáni depresszió tünetei

Forrás: Medipress