Baba

Nem tudtok aludni? Segíthet a telefonod!

Minden gyerek életében vannak álmatlan időszakok, de nem feltétlenül kell átoknak tekinteni az átvirrasztott éjszakákat.
2012. Május 31.

Egy amerikai apuka kifejezetten hálás rossz alvó ikreinek, mert a számukra kifejlesztett, mobiltelefonra is letölthető alkalmazás, azaz app segítségével ma már az egész család kényelmes anyagi biztonságban él. Akkor pattant ki a nagy ötlet a számítástechnikusként dolgozó, harminchárom éves apuka a fejéből, amikor egy szörnyű rossz éjszakán rádöbbent, hogy vannak hangok, amelyek kifejezetten álomba ringatják a kisdedeket. Először csak a saját életét akarta megkönnyíteni azzal, hogy megtalálja a világ legálmosítóbb hangját, de nemsokára rádöbbent, az általa kifejlesztett “fehér zaj” milliókat ér. És nem csak neki – hanem minden aludni vágyó szülőnek. Akik szó szerint bármit megadnak azért, hogy végre alhassanak. És minden őrültséget hajlandóak kipróbálni – énekelnek, ringatnak, autóba ülnek és igen, még az okostelefonjukat is megnézik, hátha kínál valami igazán zseniális megoldást.

A megoldás azonban néha egészen döbbenetesen furcsa lehet. Mert ebben az esetben is mindenkinek más jön be. – A lányaim kedvenc hangja a hullámok morajlása. Nem csodálom, a tengerzúgásban van valami végtelenül megnyugtató. De az én kedvencem az esőcseppek hangja az autó motorháztetején. Ha nem tudok aludni, csak benyomom a mobilomat, és tíz percen belül garantáltam álomba merülök – magyarázza.

A kutatás során több mint 150 hangot próbált ki, és közülük választotta ki a leghatékonyabbakat. A White Noise Ambience nevű program kínálatában olyan hangok szerepelnek, mint a békakuruttyolás, a gőzmozdony-zakatolás, az esőerdei vihar, a bálnabőgés, a porszívózás, az éttermi zsongás vagy tábortűz.Bár az iPhone-program letöltése csak 600 forintba kerül, mivel világszerte millió álmos szülő vágyik valamiféle megoldásra, az apa havonta körülbelül kétmillió forintot keres vele, és a tavalyi évben több mint 20 milliót tehetett zsebre. Ami igazán nem rossz vigaszdíj néhány átvirrasztott éjszakáért cserébe.

Persze a szülők nem csak aludni akarnak, azt is jó néven veszik, ha a gyerekek ébren is elfoglalják magukat – pár hónap után már azt se bánják, ha ezt a kisded a telefonnal teszi. Nem csoda, hogy anyukák és babák részére egyaránt rengeteg app létezik!

Az öt legjobb iPhone-app:

1. Baby Tracker Az újszülöttek jóltápláltságának legfőbb bizonyítéka a piszkos pelenkák mennyisége. De ki győzi ezt fejben tartani? Ez a hasznos kis program nemcsak a pelenkák számát tartja nyilván, de a színválasztó skála segítségével még a termés pontos színspektrumát is követni lehet.

2. Potty PredictorA bili-előrejelzőbe csak be kell írni, hogy mikor és mennyit ivott és evett a gyerek, és mikor volt vécén utoljára. Ezen adatok birtokában sípszóval jelzi, mikor érdemes kivinni a fürdőszobába és leültetni a bilire, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. A szobatisztaságra szoktatás idején aranyat ér!

3. SmackTalkBeszél már a kicsi, és jó lenne, ha pár percre békén hagyna? Ez a program mindent megismétel, amit csak mondanak neki, csak éppen vicces, elváltoztatott hangon. A kicsik imádják.

4. Penguin WhackerA pingvinek a képernyő különböző részein jelennek meg, csak meg kell őket érinteni egy ujjal. Egészen pici kortól játszható.

5. Freshwater AquariumVan valami megnyugtató a halakban, amit már az egészen kicsik is imádnak. Ez az app akváriummá varázsolja a képernyőt, tizenkilenc hal viselkedését lehet rajta megfigyelni, és még etetni is lehet. És ami a legjobb benne, a halak csöndesek!

Az öt legjobb Android-app:

A legjobb öt app Androidra:

1. TappyTapsHirtelen nagy szükséged lenne egy bébimonitorra? Nem kell a boltba rohanni, elég letölteni ezt az appot, amely azonnal hívja a megadott számot, amint felsír a kicsi.

2. Sound TouchMég a leghosszabb repülőútra is bőséges szórakozást nyújt ez az app, amelyen 360 állat és jármű hangját tudja meghallgatni a gyerek.

3. SteamyWindowKi ne szeretne a párás ablakra rajzolni? Ha letöltöd ezt az appot, elég csak rálehelni a képernyőre, és máris rajzolhatsz rá. Megtévesztésig igazi!

4.TrinkleEgy igazi elektronikus xilofon, amely más hangot ad ki, ha megnyomják, mást, ha simogatják, és különböző fényjátékokkal kíséri a muzsikát.

5. Baby balloonsPörgő-forgó lufik a képernyőn, amelyeket el lehet kapni, arrébb lehet lökni, és még ki is lehet durrantani!