Baba

Nem fogyasztanak elég vasat a magyar kisgyerekek

A magyar gyerekek sokkal kevesebb vasat fogyasztanak, mint amennyi szükséges lenne a fejlődésükhöz, ez pedig akár fejlődési zavarokhoz is vezethet.
2010. Június 29.

A magyar gyerekek az ajánlottnál négyszer több sót és sokkal több cukrot fogyasztanak, az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen vasból viszont kevesebb kerül a szervezetükbe – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett felmérésből.

Míg a későbbi vashiány pótolható, a vasszegény étrend következményeként kialakult fejlődési zavarokat már nem lehet “gyógyítani”.Hogyan kezdjem a hozzátáplálást?A gyermekorvosok szerint napi 8 mg vas szükséges az egészséges fejlődéshez, ám ezt csak a gyermekek kétharmada kapja meg. A vashiányos étrend következménye a figyelemzavar, a fáradékonyság, sőt a szellemi elmaradottság is lehet. Mivel minden harmadik gyermek a kelleténél kevesebb vasat fogyaszt, a szakértők szerint ez is hozzájárulhat az iskolaérettség kitolódásához, az egyre több hiperaktív gyermek diagnosztizálásához.

Az akut vashiány tünetei a sápadtság, a fertőzéshajlam – ezek viszonylag könnyen, vaspótlással orvosolhatók. A hosszabb távon kialakuló, krónikus vashiánnyal kapcsolatos tüneteket nehezebb észrevenni, és ezeken már nem is lehet vaspótlással segíteni.

A vaspótláshoz azonban az édesanyák felvilágosítása, a megfelelő táplálkozási ismeretek átadása is szükséges: nemcsak arra kell figyelni, hogy a gyerek “nem kis felnőtt”, másmilyen tápanyagigényei vannak; hanem arra is, hogy a vasban gazdag élelmiszerekből hogyan, milyen mennyiségben szívódik fel ez a nélkülözhetetlen mikrotápanyag.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Vashiányos vérszegénység
  • Vashiány
  • Vegetarianizmus a gyermekeknél
  • Se többet, se kevesebbet!
  • Forrás: HáziPatika.com