Baba

Nem akar enni a gyerek

Ahogy felnőtteknél természetesnek számít, hogy egyikük sokat eszik, másikuk keveset, és ez nincs is feltétlenül arányban a súlyukkal, ugyanezt csecsemőkkel, kisgyerekekkel kapcsolatban is el kellene fogadnunk.
2007. November 10.

Mennyit kell ennie egy babának?

Gyakran olvashatjuk babakönyvekben, hogy pontosan hány gramm főzeléket kellene ennie mondjuk egy 8 hónapos babának. Szinte minden anyát izgat a kérdés, MENNYIT szopik, MENNYIT eszik a gyereke. Pedig ebben az esetben különösen félrevezetők lehetnek a számok.

A zöldségpépek tápértéke ugyanis azonos mennyiség esetén is meglehetősen különböző lehet attól függően, hogy miből készül. Főzővízzel van hígítva vagy anyatejjel? Tartalmaz-e olajat, gabonafélét? A legfontosabb irányadó ebben az életkorban is ugyanaz, mint kicsi csecsemőknél: az étvágy és a gyarapodás. Nincsenek sem kötelező ételek, sem kötelező mennyiségek!

Hozzátáplálás – Trükkös etetés

A szülők és nagyszülők különösen találékonyak, ha arról van szó, milyen varázsaltok segítségével csempésszék bele az ételt a kis “Rosszevő” szájába. Itt repül a kismadár! Egy falatot anya, egyet meg a nagymami kedvéért! Ha megeszed, kapsz csokit! Ha nem eszed meg, beteg leszel, hívni kell a doktor nénit! Ettől nősz nagyra! Csak akkor mehetsz játszani, ha megetted!

Sajnos, ezek az ötletek sem humorosnak, sem hasznosnak nem mondhatók, pedig az életből ellesett példák. Csak arra jók, hogy teljesen téves képzeteket alakítsanak ki a gyerekben az evésről. Hiszen mit tanul így meg? Nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, vagy finom és ínycsiklandozó az étel, hanem valaki vagy valami kedvéért, esetleg az édességért, a jutalomért, esetleg félelemből. Ezzel nem a jó gyarapodást, hanem a későbbi evészavarokat lehet sziklaszilárdan megalapozni.

Hasonlóan káros ötlet a tévé bámulása közben etetni a tátott szájú apróságot, így lehet túlsúlyos, automatikusan evő gyereket nevelni.

Amikor a nyolc-kilenc hónapos csecsemő sem akar még szilárd ételt enni, gyakran elhangzik a következő tanács: cukrozd meg, akkor majd megeszi! Ez az, amit még kipróbálni sem szabad! Nem lehet célunk, hogy cukorfüggővé tegyünk egy apró csecsemőt, csak azért, hogy éppen akkor és ott megegyen valamit, amire egyébként a jelek szerint még nincs szüksége.

Szörnyű helyzetekhez, például a szopás vagy az evés teljes elutasításához vezethet, ha az édesanya ijedtében, ingerültségében, hogy nem eszik a csemetéje, sírni, dühöngeni kezd, és ezt mondja: “Nem azért főztem, hogy most kidobjam. Ha nem eszed meg, nincs szopi!” Őrizkedjünk a hasonló kijelentésektől, és vegyük az egész evésügyet picit lazábban. Minden egészséges, normális gyerek eszik, ha szüksége van rá, ezért felesleges erőlködni, sopánkodni, fenyegetőzni.

Levegőből él!

Kétségkívül adódnak érdekes helyzetek. Képzeljünk magunk elé egy valóban sovány, de egészséges gyereket, akiről szorgalmasan feljegyezzük, mit eszik egész nap. Kiderül, hogy szinte semmit. Talán fél banán és egy pohár tej a napi adagja. Ennek ellenére egészen jól megvan, és köszöni, de nem kér mást. Vannak időszakok, amikor valóban meglepően keveset eszik a gyerek.

Ha nem beteg, nyugodjunk bele, esetleg gondolkodjunk el rajta, nem örökös unszolásunk miatt fajult-e el a helyzet. Idővel biztosan javul az étvágya. Ha még sokat szopik a gyerek, de emellett alig eszik, nem kell aggódni. Olyan még nem volt, hogy ez mindig így maradt volna. Ám a baba fejlődése, érés üteme nagyon is eltérő lehet.

Hasznos baba etetési trükkök

  • Ne kínáljuk, várjuk meg, amíg magától kér szülei ételéből.
  • Uzsonnára, tízóraira, vagy “csak úgy” sose kínáljunk babapiskótát, kekszet, édességet, desszertet.
  • Mindig csak feltűnően keveset tegyünk a tányérjára. Az étvágytalan gyerek számára lehangoló látvány a nagy halom ennivaló.
  • Lehet, hogy önállóan szeretne enni, esetleg kézzel, mert úgy ügyesebb. Adjunk olyasmit, amit kézbe vehet.
  • Ne váljon játékká az étel! Ha köpköd, maszatol, nyilván nem éhes. Vegyük el tőle, és adjunk neki gyurmát, amivel játszhat.
  • A legjobb példa a jó étvággyal evő szülő.
  • Legyen a családi étkezés kellemes, jó hangulatú, ahol öröm ott lenni. Ültessük a családi asztalhoz etetőszékben.
  • Kizárólag egészséges ételekkel kínáljuk. Ha jó a választék, a nem alakulnak ki rossz szokások.
  • Tényleg nem eszik a baba?

    A látszat néha csal! Nézzük például Krisztián esetét. Nem győzi kivárni, amíg asztalra kerül az ennivaló. Áll anya lába mellett, és ütemesen kiabál: enni, enni! Anyukája a kezébe nyom egy kiflivéget, hogy kibírja, amíg elkészül a reggelivel. Mire leülnek, Krisztián jól lakott, nem kér semmit, legfeljebb pár korty innivalót. Tíz óra tájt már farkaséhes, de épp játszótéren vannak. Kap egy kis brióst anya táskájából, hogy kibírja ebédig.

    A bébiétel főzése közben még kóstolgat pár falatot, valamint iszik két pohár gyümölcslevet, mert nem bírja kivárni a tálalást. Az asztalnál viszont nem eszik, addigra jól lakik.

    A délután hasonlóképpen telik. Alvás előtt még kap egy túrórudit, hogy valami azért legyen a kis gyomrában, majd alvás után pár szem kekszet és gyümölcslevet, amíg elkészül az uzsonna. Ám Krisztián nem eszik uzsonnát, nem igazán éhes. Látja, hogy apja falatozik, kunyerál tőle jónéhány kenyérfalatot, de vacsorázni persze nem fog, hisz már nem éhes. A kisfiú valóban nem evett semmit reggelire, ebédre és vacsorára, de hogy egész nap nem evett volna? Ez persze nem igaz, csak egészséges ételek helyett egész nap nassolt.

    Hasznos lehet a Babaszoba Babakonyha oldala, ahol rengeteg bébi étel recept közül válogathatsz.

    Kapcsolódó cikkek:

  • Tálalási tippek babáknak
  • Mit tegyek? Rossz evő a gyerek!
  • Ha válogat a gyerek
  • Inkább két reggeli, mint egy sem
  • Forrás: Kismama magazin