Baba

Mozogjunk labdával!

A mozgás öröme a kisgyermekekből csak úgy árad. Sosem szégyen tanulni tőlük.
2003. Július 18.

Óriáslabdával végezhetõ alakformáló gyakorlatokat ajánljuk kedves olvasóinknak. A labda mint tornaeszköz kisgyermeke érdeklõdését is felkeltheti, mivel szívesen utánozza a mama tornáját.

Üljön egy nagy tojás vagy gömb alakú labdára. Talpak a talajon kisterpeszben, közel a “tornaeszközhöz”. Nyújtott karral támaszkodjék hátul a labdán. Törzsét tartsa egyenesen, hasát húzza be. Innen:

Mozogjunk labdával!

Feszítse talpát a talajhoz, kezét nyomja a labdára, hajoljon elõre úgy, hogy közben a labdát popsijával gurítsa kissé hátra. Visszagurulva egyenesedjen ki és folytassa a gyakorlatot néhányszor lassú ütemben.

Mozogjunk labdával!

Üljön úgy a labdán, hogy lábszárával is rögzítse azt. Fordítsa törzsét egyik oldalra, s ezen az oldalon támaszkodjék a labdára hajlított törzzsel. Ebbõl a helyzetbõl:

Mozogjunk labdával!

Emelje karját magasra és tartsa meg rézsút tartásban. Hasát húzza be, feje középtartásban álljon. Innen forduljon át a másik oldalra úgy, ahogyan a kiinduló helyzetben volt. Ismételje a mozgássort lassú ütemben 4-szer, 5-ször.

Mozogjunk labdával!

Üljön ismét egyenes törzzsel, karokat emelje nyújtva oldalra, vállmagasságig. Tartsa egyensúlyát, majd:

Mozogjunk labdával!

Guruljon kissé hátra a labdával, közben gömbölyödjön elõre és érintse meg a lábszárát. Guruljon vissza az alaphelyzetbe és ismételjen 5-ször, 6-szor.

Mozogjunk labdával!

Térdeljen a labda elé a képen látható helyzetben.

Mozogjunk labdával!

Popsijával közelítsen a sarkai felé, közben gurítsa elõre a labdát addig, amíg háta egyenes tartásba kerül. Térjen vissza az alaphelyzetbe és folytassa a gyakorlatot úgy, hogy hasát minél jobban tartsa behúzva. (Ügyeljen arra, hogy a labdát ne gurítsa túlzottan elõre!)

Mozogjunk labdával!

Picit guruljon elõre a labdával, közben egyik lábát nyújtva emelje fel a talajról. Guruljon vissza és tegye le a lábát. Végezze a gyakorlatot ugyanígy a másik oldalon is 5-ször, 6-szor.

V.évf./11.sz.

Forrás: Baba Magazin