Baba

Mosható pelenkák

Környezetvédelmi okokból egyre többen használnak ismét hagyományos textilpelenkát, illetve mosható pelenkanadrágot. A hagyományos textilpelenkából húsz-harminc darabos készletet kell vásárolnunk.
2007. November 12.

Ezeket igen sok mindenre használhatjuk (a baba feje alá, büfiztetéshez, szoptatáshoz, előkeként, később kéztörlőnek), és akár több babát is kiszolgálnak. Megkötős pelenkavédő fóliával rögzíthetjük legegyszerűbben. Tíz-húsz darab elegendő egyszerre, de hamar elhasználódnak.

A mosható nadrágpelenkák nedvszívó képessége nagyon jó, mosásuk ugyanolyan egyszerű, sőt vasalni egyáltalán nem szabad őket. Némelyikhez külön külső vízzáró szükséges, más márkáknál a textilrész egybe van varrva ezzel. Praktikusabb az előbbi megoldás: a textilbelsők könnyebben száradnak, és az esetleg tönkrement külsőt kicserélhetjük újra, nem kell az egész pelenkát kidobni. Csak néhány mérettel gazdálkodhatunk, ám a bőség általában patentokkal változtatható. A teljes készlet megvásárlása (húsz darab és három-négy külső) elég költséges, de a beruházás kifizetődő, ha a pelenkás korszak kezdetétől a végéig ilyet használunk.

Az eldobható pelenkából naponta négy-hét darabbal számolunk a pelenkás korszak végéig, addig a mosható pelenkából összesen ötven-hatvan darabra van szükség ugyanerre a 27-30 hónapra vetítve. Ráadásul nem egy gyereket szolgálhat ki.

Ha eldobható pelenka mellett döntünk, próbáljunk ki néhány márkát, így biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelőt. Gondoljunk bele azonban, hogy két év alatt majdnem egy tonna szemetet termelünk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mosható pelenka: a tévhitek nyomában
  • Miért jó a mosható pelenka?
  • A mosható pelenka
  • Forrás: Kismama magazin