Baba

Mit öröklünk az édesanyánktól?

Jó dolog a hibáinkat, rossz tulajdonságainkat a génekre fogni, de sok esetben ezekért inkább az életmódunk, a szokásaink a felelősek. Van azonban néhány dolog, amit valóban a genetikára kenhetünk, azon belül is az édesanyánktól örökölt génjeinkre.
2017. December 06.
Mit öröklünk az édesanyánktól?

Mutatjuk, milyen tulajdonságainkat határoz meg az édesanyánk.

Testalkat

Bizony a testünk formáját, a csontszerkezetünket és azt, mekkora izomtömeget kapunk, mind az anyukánktól örököljük. Hogy milyen arányú a testzsírunk, 80%-ban azt is génjeink határozzák meg, de ez nem jelenti azt, hogy a túlsúlyunkat teljes egészében a genetikára foghatjuk. Ugyanis hiába vagyunk hajlamosabbak arra, hogy súlyfeleslegünk alakuljon ki, de egészséges életmóddal és mozgással tudunk változtatni a testfelépítésünkön.

Menstruáció és migrén

A lányok első menstruációja nagy valószínűséggel hasonló korban jelentkezik, mint az édesanyjuknál történt. Emellett a migrénes édesanyák lányainál is sokkal valószínűbb, hogy migrén alakul ki, mint az ezzel a problémával nem küzdő nőtársaik lányainál. Egy mellrákkal, reumatoid arthritis-szel vagy Alzheimer-kórral diagnosztizált édesanya lányának nagyobb az esélye arra is, hogy ezeket a betegségeket ő maga is örökölte.

Temperamentum

Ha az édesanya nagyon heves és temperamentumos, vagy ellenkezőleg, nyugodtabb, békésebb típus, akit nehéz kihozni a sodrából, azt gyermekeinek is tovább adja. Ennek részben genetikai oka van, de részben az is hat a gyerekre, hogy ebben édesanyját másolja, tőle “lesi el” a habitusát. A temperamentum mellett a depresszióra való hajlamot is örökölhetjük, a kutatók szerint 50%-ban a genetika határozza meg, hogy valaki depressziós lesz-e.

Erős kontroll

Ahogy a habitus, úgy az erős kontroll érzése is az édesanyától örökölhető, főként ha valaki olyan háztartásban nő fel, ahol mindig be kell jelentkeznie, elszámolnia azzal, hol, mikor és kivel tölti az idejét. Az erős kontrollal gyakran összefüggő perfekcionizmus a kutatók szerint szintén genetikai eredetű lehet. Ha viszont egy gyermek nyugodt környezetben, lazább határok között nő fel, és édesanyja is kevésbé kontrollált típus, akkor ő maga is inkább szabadlelkű lesz felnőttként.

M-alakú hajvonal

Az M-alakú hajvonal jellemzője, hogy a homlok közepénél egy kisebb, V formájú hajas vonal található, így leginkább egy szívre emlékeztető keretet ad az arcnak. Ha az édesanyának hasonló a hajvonala, azt jó eséllyel öröklik tőle a csemetéi is.

Fittség

Nem csak a testalkatunkat, de azt is édesanyánktól örököljük, hogy milyen az állóképességünk, mennyire vagyunk fizikailag terhelhetők. Így édesanyja rugalmassága és ereje – vagy éppen annak hiánya – lesz jellemző a gyermekre is. De ahogy a testünk formáján, ezen adottságunkon is dolgozhatunk, és kitartó edzésekkel fejlődhetünk.

A bőr állapota

Ha valakinek még felnőtt korában is vannak pattanásai, azért a zsíros bőr felelős ? amit sajnos genetikailag öröklünk. A zsírosabb bőr előnye azonban az, hogy később ereszkedik meg. Az édesanyától öröklődik emellett a magas arccsont is, ami szintén segít abban, hogy minél később ráncosodjon a bőr. Azonban a szőke és kékszemű édesanyák száraz bőrét szőke és kékszemű gyermekeik is örökölhetik, amihez a korábbi ráncosodás is hozzá tartozik, mert az ilyen típusú embereknek alacsonyabb a melanin szintje.

Termékenység

Az életkor, amikor az édesanyánál beköszöntött a menopauza, hatással lehet arra, hogy lányai mennyire lesznek termékenyek. Ha ugyanis egy anya 45 éves korában kezd klimaxolni, akkor lányai petéi hamarabb fogynak, mint azon anya lányainak, aki 55 éves korában ért a változó korba. Ugyanígy a spontán vetélésre való hajlam is öröklődhet anyáról a lányára.

Ízületi kopás

Ha az édesanya térd- vagy csípőízületi kopással küzd, akkor gyermekei 40-70% eséllyel örökölhetik tőle ugyanezt a betegséget. Akik az időjárási frontokat megérzik a térdükben vagy a csípőízületükben, és az édesanyjuk ízületi kopásos problémákkal küzd, azoknak érdemes időben szakemberhez fordulniuk, erősítő gyógytornába kezdeniük.

Kapcsolódó cikkeink öröklődés témában: