Baba

Mit ehet a 8 hónapos baba?

A nyolcadik hónaptól igazán kinyílik a világ. Számos izgalmas, egészséges zöldséggel és gyümölccsel ismertethetjük meg a gyereket, a húsokból is egyre többfélét ehet, s ha nem volt tejallergia a családban, akkor bevezethetjük a tejtermékeket is.
2014. December 17.
Fotó: Getty Images

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.

A kiflicsücsköt és kenyérhéjat rágcsáló baba képe biztosan mindenki számára ismerős. A 8 hónapos babánknak már bátran adhatunk ilyen kenyérféléket is. Persze a rágcsálós móka nem áll meg itt.

Gyümölcsök egész sor fajtájából válogathatunk az évszaknak megfelelően. Jöhet a sárgabarack, a ringló és a görögdinnye is. A zöldségek közül készíthetünk a zöldborsót, karalábét, ha találunk a zöldségesnél. A kevés gyerek kedvenceként emlegethető kelkáposzta itt még tisztalappal indul, próbáljuk megszerettetni a kicsivel, ne legyünk előítéletesek akkor sem, ha mi történetesen nem szívesen esszük, hátha ő rákap az ízére.

Főzzük meg, ízesítsük (már fűszernövényeket is használhatunk, ahogy arról később írunk) és nézzük meg, a baba mit szól hozz. A karfiol mellett sóskát, lencsét és a kelkáposztához hasonlóan méltatlanul alulértékelt sárgaborsót is adhatunk a növekvő és rohamosan fejlődő gyereknek.

Csicsókát a felnőttek is ritkán esznek, pedig nagyon egészséges zöldség. A krumplira emlékeztet, de annál sokkal finomabb. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma és nagy mennyiségben tartalmaz inulint, így probiotikus tulajdonsággal bír – ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak (de óvatosan fogyasszuk, mert puffaszthat is nagyobb mennyiségben).

Mindemellett természetes cukorpótlónak is hívják, úgyhogy mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy szereti-e a gyerek, mert ezzel is sokat tehetünk annak érdekében, hogy rászoktassuk a tápláló ételekre, az egészséges étkezésre. Most, hogy ilyen hatásos ingyenreklámot csináltunk a csicsókának, lépjünk tovább. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy 8 hónapos baba már kaphat vörös- és fokhagymát is (sütve vagy főzve), és idővel a babot is bevezethetjük az étrendjébe.

Ha túl vagyunk a csirkén és a pulykán, a húsokkal is tovább léphetünk. A sertés- és a marhahúst is elkészíthetjük a kicsinek, de ezek mellett a magyar asztalokon sajnos csak ritkán tálalt hallal is próbálkozhatunk (természetesen szálkátlanítva), illetve májat is adhatunk neki, de szigorúan egy héten maximum egyszer.

A fűszernövények sem most kerülnek elő először, hiszen már az előző hónapban is volt néhány, amellyel próbálkozhattunk, de itt is bővülhet már a paletta: kísérletezhetünk a bazsalikommal, kakukkfűvel, borsikafűvel, borsmentával, szurokfűvel, citromfűvel, lestyánnal és a gyümölcsteákkal is. Mértékkel és óvatosan, de próbálgathatjuk az ételekben, hogy mely ízekkel van kibékülve, melyiket kéri a kicsi.

S akkor jöjjön az óvatos rész. Amennyiben van, volt a családban tejallergia, laktózérzékenység, akkor mindenképpen egyeztessünk a gyerekorvossal, védőnővel vagy szakorvossal. Amennyiben nincs ilyen probléma, nem volt senkinek gondja a családban a tejtermékekkel, akkor elkezdhetjük a babát megismertetni kis mennyiségben a kefírrel, natúr joghurttal (semmiképpen ne az adalékanyagokkal, édesítőszerekkel teli édesített termékekben gondolkodjunk), túróval, sajttal.

Az árpa és a rozspehely is szerepelhet már azoknak az ételeknek listáján, amivel naponta próbáljuk elvarázsolni a gyereket.

Kapcsolódó cikkeink:

Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek

Nem kell erőltetni!

Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom