Baba

Minél előbb beszélni a babával

Az anya-magzat kapcsolatépítés azt is jelenti, hogy a huszadik század végén az emberképünk megváltozott, és a magzat nem az a vegetatív lény, akinek eddig hittük. Nagyon értelmes, illetve értelmessé tehető kis emberke.
2003. Április 11.

Most arról a kapcsolatfejlesztő módszerről írok, amely az egyetlen mélylélektani hátterű kapcsolatfejlesztő a világon, és a kilencvenes évek közepén Hidas doktorral közösen dolgoztuk ki. Már sok kismama vett részt kapcsolatanalízisben, ez a módszer tulajdonképpeni neve. Ennek eredményeként kommunikatív, kiegyensúlyozott, csodálatos babák jöttek világra, a kismamák anyává értek a kapcsolatanalízis ideje alatt. Volt időre megbeszélt szülés, amikor a mama egyeztette az időpontot a babájával, hogy mikor jöjjön világra, volt olyan is, hogy a mama kérésére a baba a szülési fájdalmak megkezdődését követően fordította be a fejét a szülőcsatornába.

Nyomon követés

A kapcsolatanalízisre hetente kétszer kerül sor, alkalmanként 50 percben, kétszemélyes helyzetben. Egészen a szülésig tart, és utána Magzatfejlődésa fentebb említett módon folyik tovább a nyomon követés. Minél korábban kezdik a kismamák, annál jobb a hatásfok. Az egyik kismama találóan és szépen fogalmazta meg, hogy a babával közvetlenül a beágyazódás után felvenni a kapcsolatot, megérezni őt: nincs annál katartikusabb érzés. Általános tapasztalat, hogy minél korábban történik a kapcsolatfelvétel, annál nagyobb eredményeket tudunk elérni. A kapcsolatanalízisben legalább két szinttel dolgozunk: egyrészt megpróbáljuk feltárni azokat a tudattalan folyamatokat, amelyeket az anya-magzat kapcsolat aktivizál, ugyanakkor igyekszünk létrehozni egy olyan érzelmi-értelmi kötődési teret anya és babája között az anyaméhben, amelyben az érzelmek érthetővé, megoszthatóvá és kicserélhetővé válnak, párbeszéd alakulhat ki, ezáltal a kapcsolat szabályozhatóvá és harmonikussá tehető.

A tudatalattiban

A nem tudatos folyamatok feltárása azért fontos, mert a kötődés kiépítéséig az anya főleg a tudattalanján keresztül kerül érintkezésbe a babájával, ami azt jelenti, hogy nem tudja, mi történik kettejük között. Íme egy példa Hidas doktor praxisából. Egyik kismama nem tudta felvenni a kapcsolatot a babájával. Közöttük egy sötét foltot érzett, ami erős szorongást váltott ki belőle. Egy foglalkozás alatt a folt átalakult egy démoni vonásokat hordozó anyává, akiről kiderült, hogy nem más, mint a kismama anyja, aki nem akarta őt, amikor vele terhes volt. Ahogy sikerült rájönni a folt értelmére, a kismama szorongása megszűnt, és először érzékelte a méhében hordott babát.

Mintaismétlés

A példa arra is rávilágít, hogy amit a terhes kismama magzat korában anyjával kapcsolatban átélt, befolyásolhatja kapcsolatát saját babájával.

Egy másik kismamát időnként pánik fogott el, hogy gyermekét nem tudja megtartani, aki így koraszülött lesz. Az élettörténetéből kiderült, hogy az anyja türelmetlenül viselte a vele való terhességét, mert az akadályozta őt a tudományos karrierjében. Nem volt nehéz összekapcsolni a két dolgot: a kismamából a saját anyja beszélt akkor, amikor az a rémület lett úrrá rajta, hogy nem tudja megtartani a gyermekét.

III.évf./3.sz.

Forrás: Baba Magazin