Baba

Mindig legyen tartalék a mélyhűtőben

Készíts el egyszerre többféle ételt a babának, hogy mindig elővehess neki valami változatosat, akkor is, ha épp nincs időd főzni. Tizenkét finom, egy füst alatt elkészíthető babaétel receptjét találod meg itt!

Kezdjük a bevásárlólistával, amit ki is nyomtathatsz!

Ezeket szerezd be a piacról:

Egy kisebb sütőtök

70 deka krumpli

két közepes nagyságú cékla

négy közepes nagyságú sárgarépa

két fehérrépa

10 deka cukkini

40 deka brokkoli

5 darab paradicsom (vagy paradicsompüré)

20 deka karfiol

30 deka szilva

30 deka ringló

30 deka nektarin

fél kiló alma

egy fej fokhagyma

egy póréhagyma

egy csokor petrezselyem

egy csokor kapor

egy kis fej saláta (ebből négy-öt levelet fogunk használni)

Élelmiszerboltból

20 deka mirelit zöldborsó

20 deka mirelit zöldbab

egy kiló rizs (ebből összesen kétcsészényi párolt rizsre lesz szükség)

egy üveg extra szűz olívaolaj

10 deka kemény, reszelhető sajt

Hentestől

Egy darab pulyka felsőcombfilé (körülbelül egy kiló, ebből a családnak is bőven jut)

Egy darab csirkemellfilé (körülbelül 35 deka)

Így készítsd elő!

1. Előző este érdemes előkészíteni: először is sózd meg, szórd meg kis pirospaprikával és őrölt rozmaringgal, majd tedd tűzálló, lefedhető tálba a pulykacombot. Hegyes késsel szurkáld meg több helyen, és tűzdelj bele fokhagymagerezdeket. Önts rá két deci vizet és három evőkanál olívaolajat, majd fedd be az edényt, és süsd 200 Celsius-fokon másfél óra hosszat.

2. Közben süsd meg a négy-öt részre vágott és kicsit megsózott csirkemellet egy evőkanál olajon, végül önts rá körülbelül egy deci vizet, és párold így fedő alatt öt percig.

3. Másnap reggel: főzd meg héjában a krumplit.

4. Egy csésze barnarizst párolj meg négyszeres mennyiségű vízben háromnegyed óra alatt, fedővel letakart edényben, kis lángon. Utána letakarva hagyd állni tizenöt percig.

5. Mosd meg a sütőtököt, darabold fel körülbelül négy-hat részre, kapard ki a magjait, és süsd meg 200 Celsius-fokos sütőben fél óra alatt.

6. A paradicsomot mártsd forró vízbe, majd hámozás és darabolás után párold meg egy evőkanál olívaolajon.7. Mosd meg a gyümölcsöket alaposan, majd szeleteld fel, és külön-külön párold puhára egy teáskanál olívaolajon valamennyit.

8. Karikázd fel a megtisztított cukkinit (csak a két végét vágd le, hámozni nem kell a zsenge termést), majd egy evőkanál olívaolajon, egy deci vízzel párold puhára.

9. Tisztítsd meg, karikázd fel és egy evőkanál olívaolajon párold puhára a póréhagymát.

10. Hátravan még a zöldségek párolása, főzése: miután gondosan megmostad, amelyiket kellett, meghámoztad majd feldaraboltad, párold puhára gőz fölött párolókosárban, vagy főzd meg lábaskában külön-külön, annyi víz felhasználásával, amennyi épp ellepi. A zöldbab, a saláta és a karfiol vizébe tegyél egy-egy gerezd fokhagymát is.

11. A megmosott, vastag szárakról letépkedett petrezselymet és kaprot külön-külön edényben forrázd le egy kevés vízzel.

12. Darabold fel kis kockákra a csirkemellet, a pulykából pedig körülbelül huszonöt dekányit.

+1. Végül rendezd el ezt a sok hozzávalót külön tálkákban a konyhaasztalon, készítsd elő a botmixert, egy olyan műanyag edényt, amiben pürésíteni lehet, néhány evőkanalat az adagoláshoz és a fagyasztáshoz az edénykéket. A megadott nyersanyagmennyiségekből minden püréből legalább két-három adag készíthető.

Miben fagyaszthatsz?

Legjobbak erre a célra az Avent tárolórendszer 180 milliliteres edénykéi. 10 darab ára 2450 Ft. Fagyaszthatsz esetleg anyatejtároló zacskóban vagy steril műanyag dobozkában, pohárban is. Az üres bébiételes üvegekkel nem árt, ha óvatos vagy, mert az üveg esetleg elpattanhat. Kis csirkemell vagy pulykamell falatkákat egy tiszta jégkockatartóba is adagolhatsz.

Mi lesz a maradékokkal?

Azokból a nyersanyagokból, amelyek a pürékészítés után megmaradtak, zöldséges rizst készíthetsz a családnak sült hússal és salátával.

6-7 hónaposoknak

Sütőtök anyatejjel

Hozzávalók: adagonként három evőkanál előre megsütött sütőtök és két evőkanál anyatej

Sok baba rajong a sütőtök édes ízéért, ezért mindenféle változattal kínálhatod a kicsit. Az anyatejes sütőtök kezdetnek jó lesz, és ha már szívesen eszi, tehetsz hozzá párolt almát, burgonyát és csirkehúst is. Az itt megadottnál hígabbra is készítheted. Az anyatejet fagyasztás előtt vagy felengedés után, frissen is hozzákeverheted. Tápszeres babáknak a megszokott tápszerből keverhetsz hozzá.

Cékla almával

Hozzávalók: adagonként két evőkanálnyi főtt céklakocka, négy párolt almagerezddel, hígításhoz használhatjuk a cékla főzőlevét, anyatejet vagy almalevet, körülbelül két-három evőkanálnyit.

Édeskés íze miatt a céklát is szívesen eszik a babák. A főzésre szánj sok időt, mert nehezen puhul. Ha alma helyett krumplival turmixolod, laktatóbb és kevésbé édes lesz a végeredmény. Mielőtt nagyobb adagot lefagyasztunk, próbáld ki, szereti-e a baba.

Csirkés sárgarépapüré

Hozzávalók: adagonként négy-öt főtt répakarika, mogyorónyi sült csirkehús, egy evőkanál párolt rizs, hígításhoz anyatej vagy a répa főzőleve és egy kávéskanál olívaolaj

A legtöbb táplálkozási szakember azt javasolja, hogy az első szilárd ételekbe is turmixoljunk húst a babának. Ez azért fontos, hogy megfelelő vasellátást biztosítsunk számára.

Krumplipüré cukkinivel

Hozzávalók: adagonként négy párolt cukkinikarika és két evőkanálnyi krumpli, hígításhoz két evőkanál a cukkini főzőlevéből vagy anyatej, egy kávéskanál olívaolaj

A cukkini könnyen emészthető, íze kellemes, lágy, ezért a legtöbb baba szívesen eszi. A zsenge terméseket hámoznunk sem kell. Ehhez a püréhez igény szerint csirkehúst is keverhetünk, körülbelül mogyorónyi, teáskanálnyi mennyiségben.

8-9 hónaposoknak

Szilvás pulyka

Hozzávalók: adagonként egy evőkanál sült pulykahús, négy szem lédús párolt szilva, két evőkanál rizs, egy teáskanál pecsenyelé, egy teáskanál olívaolaj

A hozzávalókat magában is összeturmixolhatod, ha a szilva eléggé lédús, nem lesz szükség plusz folyadékra. A pulykahúshoz nagyon jól illenek a különféle gyümölcsök. Ugyanezt rizs helyett krumplival is elkészítheted. A püré édeskés-savanykás ízét a legtöbb baba nagyon szereti!

Csirkés brokkoli

Hozzávalók: adagonként egy evőkanálnyi a sült csirkedarabokból, három-négy kisebb főtt brokkolirózsa, két evőkanál krumpli, egy evőkanál párolt póréhagyma-karika, egy teáskanál olívaolaj

A pürésítéshez felhasználhatsz két-három evőkanálnyit a brokkoli főzőlevéből vagy ugyanennyi anyatejet. Az olívaolaj értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért érdemes mindegyik babapüréhez keverni belőle egy keveset. Egy-egy párolt brokkolidarabot adj a baba kezébe, hogy így is ismerkedhessen ízével, állagával.

Paradicsomos karfiol

Hozzávalók: adagonként három evőkanál karfiol, három evőkanál párolt paradicsom, két evőkanál rizs, fél gerezd főtt fokhagyma, három evőkanál a karfiol főzőlevéből, egy teáskanál olívaolaj

A paradicsomot nem kell passzírozni, nyugodtan beleturmixolhatod a babaételbe a magokat is, csak a héjtól célszerű megszabadulni. Mivel a paradicsom néha allergiát okozhat, először csak óvatosan kóstoltasd a babával.

Salátafőzelék csirkehússal

Mindig legyen tartalék a mélyhűtőben

Hozzávalók: adagonként egy kisebb főtt krumpli, két főtt salátalevél, néhány szál forrázott kapor, fél gerezd főtt fokhagyma

Bár a legtöbb felnőtt előítéletei miatt borzong a salátafőzelék láttán, a kisbabák általában szeretik. A turmixoláshoz használjunk fel a saláta főzőlevéből három-négy evőkanálnyit.

10-12 hónaposoknak

Pulykás zöldbab

Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt zöldbab, négy evőkanál főtt krumpli, fél gerezd főtt fokhagyma, két evőkanál sült pulyka, egy evőkanál pecsenyelé, két szál forrázott petrezselyem, egy evőkanál párolt póréhagyma

Próbáld ki, szívesen veszi-e a baba, ha már nem pépesíted egészen simára az ételt. Egy-egy hozzávalót adj egészben is a kezébe.

Paradicsomos krumpli

Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt paradicsom, négy evőkanál főtt krumpli, egy evőkanál párolt póréhagyma, két szál forrázott petrezselyem, két evőkanál pulykahús, egy evőkanál pecsenyelé

A baba mindegyik püréjébe tehetsz húst, ha szívesen fogadja. Ha nem, akkor sem kell kétségbeesni: amíg igény szerint, gyakran szophat, nem valószínű, hogy bármiben is hiányt szenvedne.

Borsó vegyes zöldségekkel

Hozzávalók: adagonként négy evőkanál párolt borsó, két evőkanál sárgarépa, két evőkanál fehérrépa, két evőkanál csirkehús, egy evőkanál krumpli, egy evőkanál pecsenyelé, két evőkanál a borsó vagy a répa főzőlevéből

Ez amolyan borsóleves-féleség, csak sűrűbb, laktatóbb. Kipróbálhatjuk a hagyományos borsólevest is, lehet, hogy a baba azt is szívesen eszi már.

Gyümölcsös pulyka sajttal

Hozzávalók: adagonként egy egész párolt nektarin, öt szelet párolt alma, két evőkanál rizs, két evőkanál sült pulykahús, egy evőkanál pecsenyelé, egy teáskanál reszelt sajt

Ha a családban nem fordult elő allergiás betegség, vagy a baba amúgy is kap tápszert, tejtermékeket is adhatsz a babának. Kezdetnek jó lesz egy kis reszelt sajt erre a finom, pikáns pürére. A sajtot persze csak felengedés és melegítés után szórd rá.

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Mintaétrend 1-3 éves gyermekeknek
  • A levestől a bébipapiig
  • Bababarát konyhakert
  • Falatnyi tanácsok – mit, mikor, hogy adjunk a babának?
  • Forrás: Kismama magazin