Baba

Minden negyedik férfi észleli a “férfi ciklus” jeleit

A havi ciklus tüneteit megtapasztaló férfiak fáradtságról, ingerlékenységről és lobbanékonyságról számoltak be.
2016. Március 24.

Egy új kutatás szerint ezek a férfiak egynegyede a hónap egy adott időszakában görcsöket, sóvárgást, érzelmi ingadozást és ingerlékenységet, azaz férfi ciklusokat tapasztal.

Ezek a tünetek megegyeznek a premenstruációs szindróma tüneteivel: a fentiek mellett jelentkezhet még fáradtság, lobbanékonyság is.

A felmérésben, amit a vouchercloud.co.uk weboldal készített 2412 legalább 12 hónapja párkapcsolatban élőt kérdeztek meg, a megkérdezettek fele férfi volt, fele nő. A kutatásban részt vevő férfiak 26 százaléka tapasztalt a menstruációval összefüggésbe hozható tüneteket. A tünetek közül ingerlékenységet 56 százalékuk tapasztalt, szokatlan fáradtságot 51 százalékuk, fokozott sóvárgást 47 százalék, állandó éhséget 43 százalékuk, lobbanékonyságot 43 százalékuk és 15 százalékuk puffadásról is beszámolt.

A kutatásban részt vett férfiak 12 százaléka arról számolt be, hogy a kérdéses időszakban érzékenyebbek a testsúlyukra, 5 százalék pedig menstruációs görcsöket is tapasztalt.

A nők többsége tudta, hogy párjuk hasonló ciklusokat él át, mint ők menstruációjuk során, 43 százalékuk pedig támogatta, segített is párját ezekben az időszakokban.

Dr. Jed Diamond, régóta foglakozik az irritábilis férfi szindrómával, meggyőződése, hogy a férfiak is megtapasztalják ezeket a ciklusokat. A szakértő Az ingerlékeny férfi (The Irritable Male) c. könyvében is ezzel a kérdéssel foglalkozik, ezt írja benne: “Az emberek úgy vélik, hogy a nők hormonálisak, a férfiakat pedig inkább a logika vezérli. Pedig a férfiak szintén számos hormonális ciklust tapasztalnak, és ezek hatást gyakorolnak energiájuk, dühük, nemi vágyuk és ingerlékenységük szintjére.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • A menstruáció
  • Tényleg ünnep a nőknek a Piros betűs ünnep?
  • Forrás: Medipress