Baba

Minden 10. apa szülés utáni depresszióban szenved

Szerencsére egyre több híresség - köztük Brooke Shields, Drew Barrymore és Chrissy Teigen - beszél nyíltan szülés utáni depressziójáról, így az érintett nők nagyobb eséllyel azonosítják a tüneteket és kérnek professzionális segítséget.
2017. Augusztus 31.

Minden 10. apa szülés utáni depresszióban szenved

Ha azonban egy férfi teszi ugyanezt, többnyire durva támadásokkal kell szembenéznie.

Néhány éve Adam Busby, egy amerikai realityshow, az Outdoughtered főszereplője vallott a szülés utáni depresszióról, aminek kapcsán sokan önzőnek titulálták. Pedig a férfiak körében is létező, hormonális szinten is kimutatható jelenségről van szó, amit nem lehet annyival elintézni, hogy “légy férfi, és gondolj a családodra”.

Mint kiderült, a jelenség olyannyira része mindennapjainknak, hogy a friss apák mintegy 10 százaléka számol be depressziós tünetekről gyermekük születését követően, ami nagyjából kétszerese a férfiak körében jelenlévő depresszió arányainak.

A nők esetében a szülés utáni depresszió a hormonváltozásoknak tudható be, míg a férfiak körében kevésbé ismertek az okok. Kiderült azonban a friss kutatásból, hogy a férfiak hormonszintje – legfőképpen tesztoszteronszintje – alapján jó eséllyel megjósolható, szembe kell-e majd nézniük ezzel a problémával. Sőt, mindez azt is sejteti, partnerük depressziós lesz-e.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress