Baba

Mikor válnak a legtöbben?

A kutatók több éves válási adathalmazt vizsgáltak meg, ami alapján arra következtetésre jutottak, hogy léteznek bizonyos időszakok, amikor nagyobb az esélye a válásnak.
2016. Augusztus 25.

A téli- és nyári szünet után a szakítás valószínűsége például nagyobb.

Egy friss kutatás szerint az amerikaiak házassága bizonyos időszakokban nagyobb veszélyben van, mint máskor: a téli és nyári pihenés után szakasz ebbe a kategóriába tartozik. Mindez annak ellenére alakul úgy, hogy sokak szerint a vakáció remek alkalom arra, hogy a problémák megoldódjanak és minden rendbe jöjjön.

„A legtöbb ember úgy tekint a vakációra, mint egy remek időszakra, amikor a dolgok rendbe jöhetnek. Nagy elvárásokkal vágnak neki a pihenésnek, abban bíznak, hogy minden jobb lesz, új kezdetre nyílik lehetőség. Ehhez képest a kiábrándulás óriási, érthető, hogy az optimizmus csúcsosodása után csak lefelé vezethet az út” – fogalmaz a kutatást vezető Julie Brines, a Washingtoni Egyetem szociológus professzora.

A valóság ehhez képest az, hogy a vakáció a legtöbbször egy komoly érzelmi megpróbáltatást jelentő időszak, markáns kihívásokkal, ami megterheli az egyébként is nehézségekkel küzdő pár életét. Ha aztán a nyaralás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – az új, boldog kezdetet – a párok gyakran döntenek úgy, hogy inkább elválnak.

A szakemberek 2001 és 2015 közötti válási adatokat is vizsgáltak, ez alapján vonták le a következtetést, hogy márciusban és augusztusban lépnek ki a legtöbben a kapcsolatukból.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Akik pornót néznek, nagyobb eséllyel válnak el?
  • Ha a szülők hamar elválnak, a gyerek később házasodik?
  • 5 hiba, amit az elvált szülők elkövetnek
  • Forrás: Medipress