Baba

Mikor vállaljuk a következő várandósságot?

Rengeteg tényező játszik szerepet döntésünkben, hogy mikor vállaljuk a következő várandósságot.
2007. November 11.

Nemcsak fizikai jóllétünk, pszichológiai tényezők, hanem partnerkapcsolatunk, munkahelyi előmenetelünk s az elsőszülött gyerek egyénisége, egészségi állapota is befolyásolja az időzítést. Ezért nehéz is volna pontosan megmondani, mennyi idő teljen el közöttük. Ezúttal csak az orvosi javaslatokat gyűjtöttük össze.

Vetélés után

Ha a vetélés az első harmadban történt, a legtöbb szülészorvos három hónapos várakozási időt javasol az újabb fogamzásig. Ha a második harmadban került rá sor, fél évig ajánlatos várakozni.

Szülés után

Jó, ha legalább három hónap eltelik az újabb terhességig.

Császármetszés után

Egy éven belül lehetőleg ne tervezzünk újabb babát. A két szülés közt legalább fél év teljen el. Ennél hosszabb várakozásra akkor sincs feltétlenül szükség, ha több császármetszése is volt a kismamának.

Általános szabály, hogy ha a teherbe esésre akár vetélés, akár szülés után három hónapon belül kerül sor, a kismama veszélyeztetett terhesnek számít. Ilyenkor állítólag gyakrabban kerül sor koraszülésre vagy a méhszáj idő előtti kinyílására.

Az újabb baba tervezésekor vegyük figyelembe az évszakot is! Fogamzás szempontjából kevésbé előnyös a tavasz, ilyenkor ugyanis kiürültek szervezetünk vitaminkészletei. A nyár végi, őszi hónapokra már pótoltuk a hiányokat.

Minden gyermek igényli a kiemelt, csak neki szóló figyelmet, ez leginkább 2 éves korig fontos. Szakértők szerint a gyermekek érzelmi-értelmi-szociális szempontjai alapján az ideális, ha a testvérek között 2-3 év van. Ebben az esetben ugyanis mindkét gyerek megkapja azt a különös figyelmet és törődést, amelyre szüksége van ahhoz, hogy személyisége kiegyensúlyozott legyen.

Újabb kutatások szerint azoknál a gyerekeknél, akik testvérük után egy éven belül fogantak, növekszik az autizmus kockázata. Az egy évnél később fogantakhoz képest igen jelentősen, 150 százalékkal diagnosztizáltak náluk autizmust. A kutatók összefüggést találtak ugyan a korkülönbség és az autizmus között, de egyelőre a pontos okokat nem ismerik.

(Szaktanácsadó: dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász)

Kapcsolódó cikkeink:

Kicsi vagy nagy legyen a korkülönbség?

Korkülönbség: legalább két év legyen a testvérek közt

Jöhet a következő?

Családtervezés – testvértervezés

Létezik ideális korkülönbség?

Forrás: Kismama magazin