Baba

Mikor nevetik el először magukat a babák?

Kuncogás, nevetés - az egyik legimádnivalóbb hangok, amiket egy kisbaba kiadhat magából. De mégis mikor kezdik?
2016. Július 18.

Izgalmas dolog várni, mikor húzódik először mosolyra a baba szájra, de a következő lépés a nevetés lesz, amire már nagyon készülhetünk szülőként. De vajon ez mikor is következik be? Ha a pici turbékoló, gurgulázó hangot ad ki, akkor a baba ezzel már azt gyakorolja, hogyan is kell mozgatnia a száját és a nyelvét. Ezek az aranyos kis “zajok” az első lépések azon az úton, amik előbb a nevetéshez, később pedig a beszédhez visznek.

De mikor is nevetnek először a babák?

3-4 hónapos korukra általában elnevetik magukat a kicsik – írja a thebump.com. És amikor ezt meghalljuk, minden bizonnyal visszanevetünk a babára, ráadásul pont ez a válaszreakció az, amire a csöppségnek ilyenkor szüksége van. Bármennyire is szeretik ugyanis a saját hangjukat hallani, fontos számukra az is, hogy mit váltanak ki ezzel. Tehát fontos, hogyha a baba nevet, akkor ne hagyjuk reakció nélkül, ez ugyanis még kulcsfontosságú tényező lesz a szociális készségeinek a fejlődésében.

Mitől nevetnek a babák?

Ha vicces fejeket vágunk nekik, vagy mókás hangokat adunk ki, akkor azon már kuncognak a babák. Az első nevetés azonban szinte a semmiből érkezik meg. Viszont ahogy nőnek a csecsemők, a nevetés egy fizikai reakcióvá válik a részükről, többnyire olyan jelenségekre, hogyha jól érzik magukat, vagy ha “megbrummogjuk” a hasukat. Ráadásul nem csupán ébren nevetnek a babák, ne lepődjünk meg azon, hogyha éjszaka kacagást hallunk a kiságy felől, nem ritka ugyanis, hogy a kisbabák álmukban is fel-felnevetnek.

Átalakuló nevetési szokások

Ahogy nőnek a kicsik, úgy alakul át a nevetésük is. A gége fejlődésével például maga a hang, ahogyan nevet, változik. Amikor pedig a kicsik elérik a 9-12 hónapos kort, egyre inkább megértik magát a nevetést, így más érzelmek, másabb gondolatok lesznek mögötte, mint mondjuk 4 hónaposan.És minél inkább megérti a pici a nevetést, annál inkább esély van arra, hogy elkezdjen kacagni. A kicsi első életéve környékén a már-már hisztérikus nevetés is megjelenhet, amit például a kukucsos játék is kiválthat belőle.

Hogyan nevettessük meg a babát?

Ha meg szeretnénk nevettetni a kicsit, finoman csiklandozzuk meg a talpát, vagy brummogjunk, fűjjunk a hasára. És ne felejtsük el a klasszikus trükköket: grimaszoljunk, vagy változtassuk el a hangunkat.

Mi van akkor, ha nem nevet a baba?

Ha a baba még nem kuncogott akkor, amikorra azt a szakkönyvek ígérik, még ne essünk kétségbe, minden csecsemő a saját tempójában fejlődik. Teljesen normális, hogy egyes babáknál ez a jelenség a többiekhez képest csak később tapasztalható. Sőt, az, hogyha egyéves koráig egyáltalán nem nevet a pici, még egyáltalán nem jelent bajt. Ha azonban más tüneteket is tapasztalunk, és aggályok merülnek fel bennünk, ne habozzunk, keressük fel az orvost!Kapcsolódó cikkeink: