Baba

Miért sírhat a baba?

A babák sírnak, ez tény. A szülők pedig nem igazán szeretik ezt hallgatni, ez is tény. Ráadásul nem mindig könnyű azonnal rájönni, pontosan mi baja van a kicsinek. Következzen néhány kérdés, ami segíthet ezt megfejteni.
2019. Július 21.
Miért sírhat a kisbaba?

Éhes?

Ha egy kisbaba sír, az első kérdés mindig az, vajon nem éhes-e. A csecsemők sokkal gyorsabban megéheznek, mint a felnőttek, egyrészt mert a gyomruk igen pici, másrészt mert az anyatejet (de még a tápszert is!) gyorsan feldolgozzák. Az órához igazodva etetés már elavult tanácsnak számít, de egy idő után beáll egy viszonylag jól követhető rendszer, és a baba éhségjelzéseit is jobban tudod majd értelmezni.

Cumizni szeretne?

A szopás megnyugtató, vigasztaló a babák számára, már az anyaméhben is szopják az ujjukat. Ezt az igény elégíti ki a komfortszopizás.

Még enne?

Előfordulhat, hogy az etetés után, vagy a közbeiktatott szünet során sír fel a baba. Ez általában azt jelenti, hogy szeretne még enni.

Ölelésre vágyik?

A síró babát a legkönnyebben úgy lehet megnyugtatni, hogy felvesszük, magunkhoz öleljük, ringatjuk. Az is nagyon megnyugtató lehet a számára, ha megpróbáljuk az anyaméhben megtapasztalt körülményeket utánozni: tegyük pólyába és halkan susogjunk neki a ringatás mellett.

Piszkos a pelenkája?

Nagyon eltérő lehet, hogyan reagálnak a kisbabák a piszkos, nyirkos pelenkára. Van olyan baba, akit ez egyáltalán nem zavar, mások viszont nagyon érzékenyek lehetnek, és szinte azonnal jelzik a sírásukkal, hogy tiszta, száraz pelenkát szeretnének!

Zavarják a gázok?

A szoptatott és a cumisüvegből etetett kisbabáknak egyaránt szükségük lehet büfiztetésre, hiszen evés közben levegőt is nyelhetnek. Van olyan baba, aki hajlamosabb erre, de ha szokatlanul sokat büfizik egy baba, érdemes megvizsgálni, helyes technikával kapja-e be a mellbimbót, illetve megfelel-e neki a cumisüveg, a cumi vagy az etetési helyzet.

Emésztési panaszok?

Előfordulhat, hogy a baba fejlődő emésztőrendszere nem tud megbirkózni az elfogyasztott tejjel vagy tápszerrel, érzékenyebb annak egyik-másik összetevőjére. Az is lehet, hogy gyomortartalom visszacsorog a nyelőcsőbe, és marja azt (reflux). Ha a kicsi rendszeresen sír evés után, érdemes megvizsgálni ezeket a lehetőségeket is.

Lehet, hogy beteg?

A kisbabák elsődleges kommunikációs eszköze a sírás, ezzel fejezik ki, ha nem érzik jól magukat vagy ha fájdalmaik vannak. A beteg babánál a sírás mellett általában más tüneteket is tapasztalhatunk, a láztól és a köhögéstől a hasmenésen át a kiütésekig.

Jön a foga?

A fogzás komoly fájdalommal járhat a babánál, nyűgösebb, ingerlékenyebb lehet a szokásosnál. A fogzási fájdalmakat megpróbálhatjuk csökkenteni rágókákkal vagy a fogínybe dörzsölhető kenőcsökkel, ecsetelőkkel is.

Fáradt?

Az újszülöttek naponta akár 15-16 órát is alhatnak, és az idősebb babáknak is jóval több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ha valami miatt nehezebben tudnak elaludni – például mert felborult a jól megszokott napirendjük – az álmosságuk egyik jele a sírás is lehet.

Túl sok az inger?

A sírás bizony arra is figyelmeztetheti a szülőket, hogy túl sok inger érte a kisbabát, szokatlan neki a környezet, a hangok, az idegen emberek! A sírással ilyenkor a csönd és a nyugalom iránti igényét fejezi ki. Természetesen, itt is lehetnek egyéni eltérések, vannak olyan babák, akik sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet változásaira!(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Ezt is érdemes elolvasni: