Baba

Miért nem alszik ez a gyerek?

Nyugalmat szeretnél végre, és ehhez az kell, hogy a baba is pihenjen éjszaka. Sokat segít, ha megérted az okokat, még többet, ha tenni is tudsz a sírásmentes éjszakákért.

Az egyedül elalvás és az éjszaka átalvásának képessége nem általános gyerekkorban. Nem véletlen, hogy a kicsik igénylik a szülő jelenlétét az elalváshoz, illetve jó ideig többször is ébrednek éjszaka. Amikor még nem vette körül az embert civilizált környezet, létfontosságú volt, hogy ne aludjanak el a biztonságot és védelmet jelentő szülők jelenléte nélkül. Éjjel többször is meg kellett győződni arról, hogy a felnőttek a közelben vannak, és vigyázzák, óvják.

Azaz jó ideig teljesen természetes, hogy fölébred, szopizik vagy közelebb bújik a gyerek a szülőhöz, és úgy alszik tovább. Önmagában ez nem jelenti azt, hogy alvászavara lenne. Mint ahogy az is természetesnek tekinthető, ha elalváshoz igényli a szülő jelenlétét, összebújva vagy szopizva alszik el, illetve ha éjjel is testközelre van szüksége.

A nemalvás lehetséges okai a kisgyerekeknél

Egyre többet alszik? Sajnos nem

Az alvásfejlődés általában úgy alakul, hogy a babák nagyjából három-négy hónapos, de néha egészen hat-nyolc hónapos korukig viszonylag nyugodtan alszanak, csak egy-két etetés kedvéért ébrednek éjjel, vagy akár át is aludhatják az éjszakát. Ezután legtöbben megint elkezdenek viszonylag gyakran ébredni, anélkül, hogy bármiféle kóros dologra kellene gondolnunk.

Szoptatott csecsemőknél napközben annyira lenyűgözheti a kisbabát a sok felfedeznivaló, hogy “nem ér rá” olyan hosszan és intenzíven szopizni, mint korábban. Mivel az anyatejre még nagy szüksége van, éjjel pótolja a mennyiséget, amikor nyugodtan szopizhat.

Akkor gyanakodhatunk problémára, ha a korábbi rendszerhez képest változás tapasztalható, például nagyon megnyúlik az elaltatás ideje, vagy jóval többször ébred a baba, mint korábban, és egyébként is nyugtalanul alszik, nehéz visszaaltatni. Nézzük a lehetséges problémákat és a megoldási lehetőségeket!

Megnagyobbodott orrmandula

Nem kap rendesen levegőt alvás közben. Jellemző lehet a horkolás, a nyitott szájjal alvás. Sokat forgolódhat alvás közben. Előfordulhatnak úgynevezett éjszakai pánikrohamok, amikor a gyerek sírva ébred, nincs teljesen magánál, nem lehet megölelni, megvigasztalni, aztán egyszer csak hirtelen visszaalszik.

Megoldás: Nagyobb gyereknél segíthet, ha feltámasztva, párnán aludhat. Érdemes fül-orr-gégésszel megnézetni a kicsit.

Növekedési ugrás

A csecsemő időnként intenzív növekedési szakaszba jut, ekkor átmenetileg több tejet igényel, éjjel is többször ébred és szopik.

Megoldás: Megpróbálhatod nappal gyakrabban kínálni. Érdemes a baba alvóhelyét közel tenni a sajátodhoz, hogy az éjszakai szopizások a lehető legegyszerűbbek legyenek. A növekedési ugrás átmeneti helyzet, ami után megint jöhet egy ritkábban ébredős időszak.

Fogzás

Nappali nyűgösség, szopási sztrájk, de mint minden kellemetlenség, fájdalom esetében, előfordulhat, hogy inkább éjszaka hat, amikor semmi sem tereli el a figyelmét. Nyugtalan lehet, többször föl-fölsírhat, előfordulhat, hogy az az érzésed támad, hogy szinte folyamatosan szopizni szeretne éjjel.

Megoldás: A szoptatás fájdalomcsillapító hatással is bír, tedd mellre, ha még szoptatsz. Olykor segítenek a fájdalomcsillapító hatású helyi szerek, gélek, de a fájdalomcsillapító gyógyszerek adásával érdemes csínján bánni, hiszen a hosszú távú használat mellékhatásokkal is járhat. Amikor áttörnek a fogacskák, akkor némileg jobb éjszakák következhetnek. Nem biztos, hogy minden fogacska kibújása egyformán megviseli. Cikkünkben bőséges információkhoz jutsz.

Reflux

Reflux esetén a gyomorból a már gyomorsavval elegyedett táplálék visszaáramlik a nyelőcsőbe. A sav fájdalmasan fölmarhatja a nyelőcsövet. Vízszintesbe kerülve erőteljesebben jelentkezhetnek a reflux tünetei, ettől a baba nyugtalan, sírós. Ilyenkor testközelben sem alszik jól, ha vízszintesen fekszik.

Megoldás: Ha nappal alhat függőlegesen, kendőben, vagy meg lehet emelni kissé az ágy fej felőli végét. Ha a reflux rossz közérzettel, szopási nehézséggel, gyarapodásbeli elmaradással társul, gasztroenterológiai kivizsgálásra van szükség.

Csak veled érzi magát biztonságban

A szeparációs szorongás időszakában, jellemzően nyolc hónapos és másfél éves kor körül a kicsi fokozottan igényelheti a szülei biztonságot adó jelenlétét nappal és éjjel is. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy éjjel gyakrabban ébred és szopik.

Megoldás: Ebben az időszakban nappal is érdemes figyelni arra, hogy lehetőleg legyél együtt vele. Éjjel is reagálj a közelség iránti szükségletére, nyugtasd meg, öleld magadhoz, szoptasd meg!

Táplálékallergia

Ha a baba érzékenyen reagál valamire az étrendjében, az az alvását is megzavarhatja. Érdemes végiggondolni, kapott-e valami új ételt abban az időszakban, amikor a rosszabb éjszakák kezdődtek. Ételallergia esetén nagyon jellemző lehet, hogy az éjszaka közepén felkel, látszólag jól van, de nem lehet visszaaltatni, játszani szeretne.

Megoldás: Az étrend végiggondolása, a leggyakoribb allergének (tej, tojás, szója) időszakos teljes kizárása segíthet. Legalább tíz napig tartsatok szigorú diétát, ha javul a helyzet, valószínűleg megtaláltad a “tettest”.

Esti lakoma

Ha valamilyen ételféleséget nehezebb emésztenie, illetve ha pukkadásig tele hassal fekszik le, az is okozhat alvási problémákat. Hasonló hatása lehet, ha este olyan ételféleségeket kap, amelyek inkább felpörgetik (kakaó, csokoládé, cukros ételek).

Megoldás: Kakaót, fekete teát, csokoládét este már ne adj a kicsinek. Az esti alapos “megtömés” nem segíti elő az éjszaka átalvását, sőt nyugtalanságot okozhat. Az éjszakai ébredések hátterében a közhiedelemmel ellentétben nem az éhség áll!

Az alvás nem megy mindig könnyen

Tévé a hálószobában

Álmában is érzékeli a körülötte zajló eseményeket. A tévé által közvetített felkavaró ingerek megzavarhatják az álmát, nyugtalanságot, sírást okozhatnak.

Megoldás: Érdemes átgondolni, hol lehetne máshol megoldani az esti tévézést.

Ovi, bölcsi, bébiszitter

A közösségbe kerülés eleve stressz, ami megzavarhatja az alvást. Ez felerősödhet, ha a beszoktatás nem volt zökkenőmentes, vagy olyan személy vigyázott a kicsire, akihez nem kötődik szorosan. Ha nappal nem volt együtt a gyerek a szülővel, akkor éjjel igyekszik biztosítani a számára szükséges közelséget. Mivel az elalvás az elválást is jelenti, átmenetileg meghosszabbodhat az elalvás ideje is, nehezebb lehet az elaltatás.

Megoldás: Közösségbe kerüléskor, szeparáció idején várható, hogy sűrűsödnek az éjjeli ébredések, de türelemmel, odafigyeléssel átsegítheted ezen az időszakon. Szánj megfelelő időt a beszoktatásra. Soha ne surranj ki elköszönés nélkül a kicsi mellől, mert ezzel aláásod a beléd vetett bizalmát, ami aztán az elalvás, átalvás nehézségeiben is megmutatkozhat.

Izgalmas nappalok

Ha a kicsit túl sok élmény éri, túl fáradt, mire ágyba kerül, akkor nehezebb lehet leeresztenie, nehezebben alhat el, és az alvása is rosszabb minőségű lehet. A túl sok ingert nehezebb feldolgozni.

Megoldás: A túlfárasztás nem megoldás az alvási problémákra. Szánj esténként elég időt valami megnyugtató, lehiggasztó tevékenységre, például könyvnézegetésre, énekelgetésre, mondókázásra, vagy biztosíts lehetőséget a nyugodt, egyedül játszásra.

Stressz a családban

Érzékeli a családban adódó gondokat, problémákat, ráhangolódik a szülő lelkiállapotára. Ahogy a felnőtt is rosszabbul aludhat gondokkal terhelve, úgy nála is jelentkezhetnek ilyen tünetek.

Megoldás: Stresszesebb időszakban számíthatsz arra, hogy a kicsi nehezebben alszik el, és éjjel is több megnyugtatást igényel. Jó, ha időt, erőt tudsz szánni erre, és korának megfelelően tudsz a gyerkőccel is beszélni a problémákról. Amit kimondasz, az mindig kevésbé szorongást keltő, mint amit megpróbálsz eltitkolni. A kicsik sokkal többet értenek, mint gondolnád!

Betegségek, fertőzések

Ha lázzal, egyértelmű tünetekkel járó betegségen esik át, akkor természetesnek vesszük, hogy éjszaka sem fog jól aludni. De előfordulhat például egy nem különösebben szembetűnő, láz nélkül zajló húgyúti fertőzés, középfülgyulladás is, ami rossz közérzetben, éjszakai nyűgösségben, sírásban nyilvánulhat meg.

Megoldás: Ha az éjszakai nyugtalansághoz esetleg étvágytalanság, csökkenő-leálló súlygyarapodás is társul, vagy ha a családtagok közül más is volt beteg, aki megfertőzhette őt, érdemes orvosnak megmutatni, hogy nézze meg, nem zajlik-e épp valami fertőzés a szervezetében, különösen akkor, ha nem tud még beszélni, és nem szól, ha fáj valami.

Új mozgásformák

A mozgásfejlődés újabb és újabb állomásai az idegrendszer éréséhez kötődően jelennek meg. Ez az érés egyes kisbabákban rossz közérzettel, nyűgösséggel, nyugtalan alvással járhat – néha csak utólag válik nyilvánvalóvá az ok, amikor elkezd például mászni vagy felülni a baba. Ezen túl nagyon lenyűgözheti a saját teljesítménye, sokszor még fáradtan sem hagyja abba a gyakorlást. Emiatt nehezebb lehet elaltatni, hiszen még elmászna, fölállna, pedig már leragad a szeme.

Megoldás: Leginkább az idő és a türelem… Ahogy az új készség megszilárdul, úgy válik mindinkább a mindennapok részévé, és már nem igényli a gyerek az állandó gyakorlást. Ám az is előfordulhat, hogy átmenetileg hosszabbá és nehezebbé válnak az altatások.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin