Baba

Miért jó a mosható pelenka?

"Na, én aztán tutira nem fogok kakát mosogatni!" - dobja be a legmeggyőzőbb érvet az eldobható pelenkát használó anyuka, mire a mosható pelenkát használó anya válasza: "Én sem teszem, van mosógépem."

Most akkor hogy is van ez? Mi történik a műsoros pelenkával? És egyáltalán miért jó ez az egész moshatózás?

Három gyerek anyukájaként a múlt héten ismerkedtem meg a mosható pelenkákkal, azóta tesztelem őket a kisbabám fenekén. Ünnepélyesen kijelentem, hogy egyelőre még nem “fertőződtem meg” teljesen, így az alábbi bejegyzésben a tudnivalók objektív összefoglalására számíthattok:

“A mosás olyan nagy macera.”

Nem vitás, hogy aki abban a korban volt édesanya, amikor még kifőzni, mosni, teregetni, vasalni kellett a tetrákat, majd ráorigamizni a gyerekre, biztosítótűvel rögzíteni és ronda gumibugyit húzni rá, nyilván dobogós helyre teszi az eldobható pelenkát az elmúlt évszázad legnagyobb vívmányainak toplistáján. A pelenkázás akkoriban tényleg nagy macera volt! Ezzel szemben a modern mosható pelenkákat a gép mossa, sőt tetra helyett formára gyártott piskóta alakú betéteket is lehet használni, amiket vasalni sem kell.

És most jön a turpisság, a papírbetét! Valahogy ez az, ami nincs a köztudatban: a papírbetét – csúnyább nevén kakifogó papír – érintkezik közvetlenül a baba popsijával, így felfogja a “meglepi” nagy részét. Ami pedig mellémegy a pelenkába (főleg az anyatejes széklet), azt ugyanúgy leöblíti az ember mosás előtt, mint ahogy egy eldobható pelenkás, “nyakig olyan” attrakció után tenné a baba ruhájával.

“Nem hiszem, hogy a moshatózás annyival olcsóbb lenne, hiszen ott a mosógép víz- és áramfogyasztása, meg ugye a mosószer sincs ingyen…”

Tény, hogy a energia, pénz és idő. Az is tény viszont, hogy az eldobható pelenka, melyet egy laza mozdulattal dobunk ki tartalmával együtt a szemetesbe, egy több száz év alatt lebomló, veszélyes hulladék. És mire szobatiszta lesz a gyerek, 3-5000(!) darab pelenkát is megveszünk. És elfogyasztunk. Ez utóbbit leginkább a gyerek, így generálva közel 1 tonna szemetet, ami nem semmi “teljesítmény”, nem igaz? Létezik különben egy remek online kalkulátor, ami a saját pelenkázási és mosási szokásainkat felhasználva (hányszor tesszük tisztába a gyereket egy nap, hányszor mosunk egy héten, milyen energiafogyasztású a gépünk, használunk-e szárítógépet, stb.) a várható szobatisztaság kialakulásáig kiszámolja a mosható és eldobható pelenka költségeit. Kíváncsi vagy, hogy neked milyen eredmény jön ki? Kattints ide és nézd meg: mosható pelenka kalkulátor

“Próbáltam, de nem működött.”

Ugyanúgy, ahogy az eldobható pelenkánál is ki kell tapasztalni, hogy a babád testalkatához melyik a leginkább balesetmentes típus, mosható pelenkából is ezerféle van. Jó hír, hogy nem kell megvenned, majd bosszankodva megszabadulnod a beszerzett készlettől: érdemes előtte tájékozódni a gombamód szaporodó moshatós klubok egyikében, vagy netes fórumokon, csoportokban. Számtalan helyen van lehetőség kölcsönözni fillérekért, így kockázatmentesen próbálkozhatsz, míg megtalálod a számotokra tökéletes típust, amibe aztán beruházhatsz.

“Ez az egész egy divathóbort!”

Hogy divatos, azt nem vitatom. Könnyen túlzásokba lehet esni, ha az ember folyton a legcukibb és legújabb pelenkákra vadászik. Hiszen, mint minden divatcikk esetében, itt is kőkemény pénzeket kell kifizetni a legmenőbb márkák termékeiért, amik nem feltétlenül tudnak többet olcsóbb, akár saját készítésű társaiknál. Mert ennek is kialakulóban van ám a kultúrája, egyre több hazai édesanya vág bele pelenkavarrásba, sőt léteznek kifejezetten recycling anyagú pelenkák is: megunt ruhákból, ingekből készülhet nagyon vagány, egyedi bugyor, amin hiába is keresed a Made in China címkét… Szerencsére mindenki megtalálja a saját pénztárcájához illő darabokat és azt se felejtsük el, hogy ezeket később használhatjuk a kistesón, de könnyedén el is adhatjuk őket, így nyerve vissza nem kevés pénzt a kezdeti beruházásokból.

Miért jó a mosható pelenka?

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy melyik pelenkát választja, hogy neki melyik az egyszerűbb, szívéhez közel állóbb megoldás, de ha úgy döntesz, hogy tennél valamit a környezetedért és szívesen áldoznál rá néhány plusz percet naponta az életedből (bár egy hangocska azt súgja, hogy az eldobható pelenka beszerzése és hazacipelése, meg a rengeteg használt pelus kukába hordása sem kevés meló), tegyél egy próbát a mosható pelenkával. Nincs vesztenivalód, sőt!

A szerző “Rejtelmek blog” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is