Baba

Miért gondoljunk időben gyerekünk jövőjére?

Amikor egy baba megszületik és túlestünk az első euforikus élményen, nem árt végiggondolni, hogy mit tehetünk meg a csöppség jövőjéért. Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond - tartja a magyar mondás, amivel mindenki, aki valaha gyereket nevelt, egyetért, esetünkben ez a nagy igazság a költségekre is vonatkozik.
2014. Október 10.

Minden szülő egyik legfontosabb célja, hogy gyermekének a legjobb nevelést és gyermekkort biztosítsa, lehetőleg még annál is jobbat, mint amilyet ő kapott. Sajnos a taníttatás és a folyamatos támogatás az évek előrehaladtával igen komoly anyagi terhet róhat a szülőkre, elég a különórákra, edzésre, felsőoktatásra, albérletre, külföldi tanulmányokra gondolni. Ez a plusz kiadás évente akár milliós tételt is jelenthet, ezért célszerűbb már időben elkezdeni és apránként félretenni.

Mennyibe kerül egy gyerek?

Számos felmérés készült arról, mennyibe is kerül egy gyermek felnevelése. A születés előtti meg utáni első néhány hónap alig úszható meg félmillió forint alatt. Ha ezután átlagosan havonta 30-40 ezer forintos kiadást számolunk gyerekenként, – amely az életkor növekedésével akár többszörösére is dagadhat -, valamint feltételezzük, hogy a gyerek továbbtanul, akkor kiszámíthatjuk, hogy egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 15 millió forintba is kerülhet.

Továbbtanulásra és otthonteremtésre gyűjtünk

A kutatás szerint a szülők számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az otthonteremtés támogatása, de sokan takarítanak meg szabadon felhasználható pénzbeli vagyont is. Érdekes kimutatás, hogy a gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására és külföldi továbbtanulására, mint akik jelenleg is szülők. S ha mindez nem volna elég cél a tartalékolásra, elgondolkodtató tény az is, hogy a válaszadó szülők majdnem fele még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező felnőtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

Előtakarékossági lehetőségek

Magyarországon 2014-ben a két legnépszerűbb gyermek-előtakarékossági forma az életbiztosítás alapú megtakarítás, valamint a Babakötvény és hozzá tartozó Start-számla. Ezenkívül sokan tartják még folyószámlán is vagy banki lekötésben a gyermekeknek szánt pénzüket, azonban az inflációt sem elérő kamatok miatt ezeket a lehetőségeket nem érdemes csak említés szintjén tárgyalni. Érdemes összevetni a futamidőt, a hozamokat és az igénybe vehető állami támogatást, hogy csemeténk fiatal felnőttkori életkezdését a családi büdzsénk lehetőségeihez mérten támogathassuk.