Baba

Szoptatás: miben segíthetnek az apák?

Mi közük az apáknak a szoptatáshoz? Ugyan, hogyan segíthetnének egy ennyire női dologban?
2008. Január 28.

Apa is segítheti a szoptatás sikerét

A pontos válaszhoz közelebbről szemügyre kell vennünk, mi is történik, amikor mellre tesszük a csecsemőt. Az anyamell nem úgy működik, mint a cumisüveg: általában nem ömlik belőle a tej, ha lefelé fordítják. Ahhoz, hogy képes legyen ellátni a feladatát, finom, gyengéd érintések szükségesek. Néhány másodperc vagy akár hosszú percek elteltével a szopómozgások hatására működésbe lép a tejleadó reflex, melyet az oxitocin nevű hormon vált ki. Folyni kezd a tej, szinte csak nyelni kell.

Amikor nagyon fáj a szoptatás, vagy ha az anya ideges, rémült, kétségbeesett, vagy fenyegetve érzi magát, gátlódik ez a reflex. Hiába feszülnek a keblek a sok tejtől, a baba csak pár kortyhoz jut hozzá. Ősidőkből magunkkal hozott reflex ez, melynek hatását akkor is tapasztalhatjuk, amikor a fájások leállnak vajúdás közben egy durva vizsgálat, az idegen környezet vagy más ijesztő esemény hatására. Ilyenkor visszavonulót fúj a szervezetünk, és felkészül a védekezésre, menekülésre. Jobb, ha ilyenkor nem csepeg a tej, tehát “elzárjuk a csapot”, illetve a szülést is akkor folytatjuk majd, ha nyugalom honol a szülőszobában.

Az oxitocint szeretethormonnak is szokták nevezni, mivel életünk minden fontos, szerelmes pillanatában ott van, és befolyásolja viselkedésünket. Az orgazmus idején, a gyerek megszülésekor, és amikor saját testünk forrásából tápláljuk őt.

Nem gombnyomásra működünk

A szoptatási nehézségek sokszor éppen azért lépnek fel, mert azt gondoljuk, elég csak mellre tenni a babát és szoptatni. Megy az magától is. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, milyen sokat számít társunk szeretete és elfogadó viselkedése. Varázslatokra képes egy ölelés, csók, simogatás, vagyis a puszta jelenlétet meghaladó részvétel a szülés utáni felkavaró időszak eseményeiben. Hihetetlen mennyiségű erőt ad, ha társunk, a gyerek apja elfogadja és szereti testünket, személyiségünket, egész lényünket. Jelenléte biztonságot ad, meghitté, bensőségessé tehet olyan helyzeteket, amelyek valójában nem azok.

A biztonságérzet azt jelenti, hogy az anya tudja, számíthat párjára, ők ketten együvé tartoznak, és szeretik egymást. Ez a legtöbb, amit két ember adhat egymásnak. Megteremti a feltételeket ahhoz, hogy “folyjon a tej”, segít lazítani és elfogadni a kihívásokat. Ha az anya és az apa közti szeretetkapcsolat rendben van és működőképes, szinte maguktól sorjáznak a további, igazán gyakorlatias, apáknak való ötletek.

1. Tele a mell, de nem jön a tej

Terelje el a felesége figyelmét a szoptatásról, s beszélgessenek valami egészen másról, nem hátrány, ha a dolog vidáman hangzik. Ha a feszültség enyhült egy picit, tegye meleg tenyerét a felesége mellére, miközben hátulról, átölelve tartja. Időzzenek el így picit, majd óvatosan, gyengéden simogassa meg. Ha szoptatás következik, akkor készítsen nagyon meleg borogatást, ezt abban a pillanatban kell a mellekre tenni, amikor a baba szopni kezd. Ha kihűlt, esetleg pótolja egy másikkal.

2. Sír a baba, sír a mama

Mivel érzékenyen egymásra hangolódnak, nem csoda, hogy egymás hangulatait, érzéseit is tükrözik. Áldásos, ha ilyenkor egy nyugodt, kiegyensúlyozott, egyenletesen lélegző személy lép színre, az apa. Brummogó hangja megnyugtatja a picit, közben az anyának alkalma van arra, hogy szusszanjon egyet, kisírja magát (mert ez sokszor jót tesz), majd a feszültségtől megszabadulva ismét próbálkozni lehet a babánál. Szoptatás közben üljön a felesége mellé, beszélgessenek, játsszanak, esetleg aludjanak egy jót.

Biztassa, hogy jól csinál mindent. Általában beválik, ha mindketten a szívükre hallgatnak. Bizony előfordulhat, hogy az első hónapokban az egész este szoptatással telik. Emellett persze észérveket is fel lehet sorakoztatni szép számmal, de egyszerűbb, és jobban esik, ha azt mondja: ez most jó így nekünk!

3. Váratlan ötletek

Előfordulhat, hogy feleségét megviselik az egyhangúnak tűnő napok és a bezártság. Lepje még néhány felvillanyozó akcióval: a babával együtt füstmentes étterembe mehetnek vacsorázni. A helyfoglalásnál gondoljon arra, hogy olyan asztalt kérjen, ahol diszkréten lehet szoptatni. Ha a baba sírna, mellre kerülhet, s ettől az esetek túlnyomó többségében megnyugszik. Próbálják ki előbb otthon, így van-e. A pelenkázótáskát se felejtsék otthon! E sorok írója harmadik gyermekével vonult el egyetlen pelenka nélkül az elegáns étterembe, ahol persze bekövetkezett az, aminek ilyenkor törvényszerűen be kell következnie…

További ötletek: kiállítás, múzeum, kirándulás, wellnesshétvége, vacsorarendelés otthonra, hogy ne kelljen főzni, rég nem látott barátok, közös filmnézés és így tovább. Az élet nem csak a babáról szól, de ő is ott van, és ha együtt vannak, ő is jól érzi magát.

4. Bókok és gondolatolvasás

Az apának ilyenkor voltaképpen párja tudatalattijában kell olvasnia, mert lehetséges, hogy a gondolatai csak a gyerek és a szoptatás körül járnak. Legalábbis látszólag. Hozzon szóba régi dolgokat, kedves emlékeket, közös élményeket, kovácsoljanak együtt hajmeresztő és teljesen irreális terveket. Némelyikről még kiderülhet, hogy igenis megvalósulhat. Egy kis egészséges álmodozás segít az egyensúly megteremtésében. Ugyanilyen hatást várhatunk a jókor eleresztett bókoktól és az apró, ám annál hatásosabb ajándékoktól. Ilyenkor világlik ki igazán, mennyire ismeri a párját. Mi az, ami megörvendezteti a szívét?

5. Testőrszerep

A babának mindenki örül, de lehet, hogy eleinte jobb, ha távol maradnak a látogatók. Egy-egy mozgalmasabb hétvége után látványosan emelkedik az elapadófélben levő tej miatt panaszkodó mamák száma. Az első hónap inkább legyen a pihenésé, az ismerkedésé, az önbizalom és a szülői szerep felépítéséhez is idő kell. És nyugalom. Ha viszont kezdettől fogva minden rendben, és felesége vágyik a látogatókra, segítsen a szervezésben, és könnyítse meg a vendéglátást saját főzőtudománya csillogtatásával vagy leleményes beszerzésekkel, esetleg a vendégek bevonásával.

6. Segítség kell!

Ha nem is túl gyakran, de azért adódhatnak olyan helyzetek, amikor az apa egymagában nem tudja megoldani a felmerülő nehézségeket. Ha például csúnyán kisebesedik a felesége melle, vagy belázasodik, megbetegszik, nem tud szopni a baba, akkor minél hamarabb kérjen segítséget szakembertől.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin