Baba

Mi az a PPT?

A post-partum thyreoiditis (PPT), a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás. Hajhullást, elhízást, pszichés zavarokat okoz. Gyógyszerrel kezelhető.
2017. Február 02.

Mi az a PPT?

A PPT a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki. Becslések szerint sok kismamánál, 5-20 százalékuknál jelentkezhet a betegség, de a tüneteket természetesnek gondolják a nők, ezért ritkán fordulnak orvoshoz. Hajhullást, elhízást, pszichés zavarokat okoz a betegség. Gyógyszerrel kezelhető.

A PPT okai

A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásnak lehetnek genetikai és környezeti okai is: tehát nem kizárt, hogy örökölhető a hajlam, de a post-partum thyreoiditis kialakulását a fokozott jódbevitel is elősegítheti.

A jódot táplálékkal jutatjuk be a szervezetbe. A jódfelvétel normális mennyisége 120-150 mikrogramm/nap.

A post-partum thyreoiditis oka lehet az is, hogy a szülés után az anya immunrendszere fokozott működésbe kezd, és ettől alakul ki a betegség.

A PPT tünetei

A betegség kezdeti szakaszára a pajzsmirigy túlműködése, késői szakaszára alulműködése jellemző. A PPT jellemző tünete a hajhullás, a Basedow-kór, amikor a pajzsmirigy megduzzad, strúma (más néven golyva) alakul ki, erős szívdobogás, fulladás érzése, nagyfokú izzadás vagy akár megmagyarázatlan, jelentős hízás. Emellett pszichés tünetek is jelentkeznek: feledékenység, ingerlékenység, depresszió, aluszékonyság. A reflexek lelassulnak, nem ritka a menstruációs zavar és a csökkent szexuális vágy.

A PPT diagnózisa

A PPT diagnosztizálása nehéz feladat, a tünetek sokfélesége miatt. A betegség jellemzője, hogy a vérsejtsüllyedés általában fokozott és a jódtárolás csökkent, ezt laboratóriumi vizsgálattal derítik ki.

A pajzsmirigyet leggyakrabban ultrahanggal vizsgálják, és szükség esetén izotópos vizsgálatra is sor kerül. Izotópvizsgálat esetén a szoptatást rövid időre fel kell függeszteni. Ha strúmát találnak az ultrahangvizsgálat során, akkor vékonytű-biopsziát is végeznek. Fontos információkat kap az orvos az immunológiai vizsgálatok eredményeiből is.

A PPT kezelése

Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg, alulműködés esetén pajzsmirigyhormont. A legsúlyosabb esetekben szteroid adására is sor kerülhet. Az esetek egy részében a gyógyulás spontán megtörténik, de gyakran kiújul a betegség.

A PPT megelőzése

Arra érdemes odafigyelni, hogy mennyi jód kerül a szervezetbe. A tengeri állatokból készült ételek nagyon sok jódot tartalmaznak. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és életmód ajánlott. Ha volt a családban pajzsmirigy-betegség, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat, ugyanis a betegségre jellemző a családi halmozódás.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu