Baba

Melyik legyen: csapvíz, ásványvíz vagy babavíz?

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mi a legalkalmasabb a csecsemő, vagy a nagyobb baba szomjának oltására? Van, aki a forralt csapvízre esküszik, olyan is akad, aki tonna számra veszi a drága babavizet. Mi a legjobb?
2015. Június 12.

Mit igyon a baba?

Kizárólagos és igény szerinti szoptatás mellett egyáltalán nem szükséges vizet adni a babának, hiszen az anyatej nyolcvanhét százaléka víz, ez fedezi a pici folyadékigényét is. Tápszeres etetésnél a tápszerkészítéshez használt víz napi adagja már jelentős mennyiség lesz. Tápszerkészítéshez is ugyanazok mérvadóak, mint a hozzátáplálás mellett ivásra kínált víznél.

Hat hónapos kor alatt felforralt és lehűtött csapvizet, ásványvizet vagy bébivizet használj. Három hónapos kor alatt csak olyan vizet ihat a pici, amelynek nitráttartalma 50 mg/l-nél kevesebb, nitritet pedig csak nyomokban tartalmaz. Nitrátos vizű vagy fúrt kutas településen palackos (zacskós) vizet használj.

A víznyerő helyről származó vizet fizikai, kémiai és mikrobiológiai eljárásokkal teszik fogyasztásra alkalmassá – ez folyik a csapból. Minőségét a víznyerő hely és a tisztítási eljárások mellett a vezetékekből kilépő esetleges nehézfémek is meghatározzák. Forralás során a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem lehet eltávolítani belőle, sokan emiatt választanak inkább ásványvizet.

Az ásványvizek összetétele állandó, védett vízadó rétegből, szennyeződésmentesen származnak, a palackozás során a rendszerben esetlegesen elszaporodó baktériumok forralással elpusztulnak, tehát csak azt az ásványvizet nem kell felforralni, amin ezt feltüntették. A kibontott ásványvíz hűtőben tárolva egy napig őrzi meg ezt a minőségét. Ásványvizeknél a benne oldott összes ásványianyag-tartalom határozza meg, adható-e babának. Az érték javasolt felső határa 500-700 mg/l, ezen belül legfeljebb 20 mg/l nátriumot tartalmaz. Természetesen kizárólag szénsavmentesről van szó, ízesítésnek legfeljebb kevés szűrt bébiitalt adj hozzá.

A bébivíz olyan speciális ivóvíz, amelyből eltávolították a nehézfémeket, vegyi anyagokat, ásványi anyagokat, nitrátot, nitritet és baktériumokat, ezután a minimálisan szükséges ásványi anyagokat (magnéziumot, kalciumot) visszajuttatva csíramentesen palackozták, forralni tehát nem szükséges, azonnal felhasználható ivásra, tápszerkészítésre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin