Baba

Mellre tehető?

A kismamák gyakran feltett kérdések közé tartozik, hogy vannak-e a szoptatásnak ellenjavallatai? A válasz erre a kérdésre, hogy valójában nagyon kevés olyan ok létezik, amely a szoptatás átmeneti vagy teljes megszüntetését indokolná.
2011. Szeptember 20.

Sokszor fordulnak hozzám ilyen jellegű kérdésekkel a kismamák, és egyúttal arra szoktak kérni, mondjam el, hogy vannak-e a szoptatásnak ellenjavallatai.

Mellre tehető?

Valójában nagyon kevés olyan ok létezik, amely a szoptatás átmeneti vagy teljes megszüntetését indokolja. Gyakori, hogy a szoptatós anyuka lázas beteg lesz, amit kiválthat influenza vagy akár más, közönséges vírusos betegség, bélfertőzés. Ilyenkor meg szoktak lepődni a válaszomon, miszerint a szoptatást nem kell kihagyni. Sőt ilyenkor kifejezetten fontos, hogy továbbra is, folyamatosan adjon enni az anyuka a babájának. Ugyanis az anyatej tápanyag- összetétele és -mennyisége változatlan marad, ugyanakkor azok az összetevők, amelyek a baba betegségét megelőzik, aktivizálódnak. Természetesen abban az estben, ha az anya általános állapota annyira rossz, olyan gyenge, mint a harmat, akkor nem kérdéses, hogy a szoptatást muszáj felfüggesztenie.A leggyakoribb problémát az első időkben kialakuló mellgyulladás okozza. Ez kellemetlen, fájdalmas állapot, amelyet láz kísérhet, s az érintett oldalon a mell feszes. A gyulladás általában azért következik be, mert a nem megfelelő szoptatási technika miatt a mellbimbó berepedezik, és a repedések mentén bakteriális fertőzés alakul ki. Ezeket a kellemetlenségeket a helyes szoptatási technika megtanulásával ki lehet védeni. Fontos, hogy az anyuka kerülje a szárító hatású fertőtlenítős lemosást, illetve a szoptatás befejezésével a bimbót néhány csepp anyatejjel kenje be. A mellgyulladás másik formája a nem megfelelő tejkiürítés, s ez a pangó tej helyi, majd általános tüneteket okoz. Ennek kivédése a megfelelő mellkiürítéssel lehetséges. A mellalkati rendellenességek – a mellbimbó nagysága, a befelé fordult mellbimbó – a szoptatást megnehezíthetik. Helyes technikával ezek a gátak is leküzdhetők. A plasztikázott mellből is lehet szoptatni. A gyógyszerszedés és a szoptatás külön téma. Hogy melyik mellett kell felfüggeszteni a szoptatást, ahhoz egy teljes listát kellene mellékelni. A lényeg azonban az, hogy a szoptatós anyuka mielőtt valamilyen gyógyszert kezd szedni, feltétlenül beszélje meg a kezelőorvosával, hogy az a szoptatással összeegyeztethető-e. Különösen fontos megtenni ezt hosszabb ideig szedett orvosságok esetében. Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában:

Forrás: Baba Magazin