Baba

Még egy hely, ahol büntetni fogják a védőoltást elutasítókat

Akár kétezer euró (620 ezer forint) pénzbírság is kiróható a jövőben azokra a montenegrói szülőkre, akik elutasítják, hogy gyermekük védőoltást kapjon; a podgoricai kormány csütörtökön fogadta el az erre vonatkozó törvény javaslatát.
2017. December 01.
Büntetni fogják a védőoltás elutasítóit Montenegróban

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint amennyiben a parlament elfogadja a lakosság fertőző betegségektől történő védelmére vonatkozó törvényt, azok a szülők, nevelőszülők, örökbefogadók, akik nem engedik, hogy gyermekük megkapja a kötelező védőoltásokat 100 és 2000 euró közötti összegre büntethetők, illetve továbbra is arra kötelezik őket, hogy engedélyezzék a vakcina beadását.

Montenegróban a gyermekek számára kötelező a tuberkulózis, szamárköhögés, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, a Haemophilus influenzae b (Hib) okozta agyhártyagyulladás, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitis B elleni védőoltás.

Az általános védettséghez a gyerekek 95 százalékának kellene oltást kapnia. Ezzel szemben az országos közegészségügyi intézet adatai szerint a tavalyi esztendőben a gyerekek mindössze 65-70 százaléka kapta meg a szükséges oltásokat.

Kapcsolódó cikkeink oltás témában:

Megbírságolnák az oltásellenes szülőket

Németország szigorítja a védőoltásokra vonatkozó törvényt

Nyájimmunitás – mit jelent ez?

Forrás: MTI