Baba

Még az ikrek sem egyformák

Néha nagy a kísértés, hogy valamennyi csecsemőre ugyanazokat a szabályokat alkalmazzuk, ugyanolyan hízást, egyforma szokásokat várjunk tőlük. Pedig nem csak mi, felnőttek vagyunk sokfélék! Szoptatási tanácsadók eseteiből válogattunk.
2012. Június 14.

Minden gyerek más!

Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, szoptatási szaktanácsadó IBCLC:

A szoptatást zavaró tényezőket jobb kiküszöbölni. Igen ám, de mi van akkor, ha azt tapasztaljuk, hogy sok kisbabát egyáltalán nem zavar a szopásban sem a játszócumi, sem a cumisüveg? Akkor ez minden kisbabára igaz?

Cumi és szoptatás

Kata kétségbeesve újságolta, hogy hathetes kislánya újabban nem nagyon akar szopizni, ráharap a mellre, majd elfordul, vagy rövidke szopizás után türelmetlenné válik. Pedig teje biztosan van, hiszen eddig nem nagyon volt problémájuk, és a nagylányát is másfél éves koráig szoptatta.

Ahogy sorra vettük a körülményeket, kiderült, hogy a kisbabának játszócumija van, és valószínűleg ez okozhatta a gondot. Kata csodálkozott, mert a nagyobbik lányának is volt játszócumija, és sosem tapasztalt nála szopási problémát. Megbeszéltük, hogy a cumi általában, a legtöbb babánál problémát szokott okozni, neki valószínűleg szerencséje volt az első gyerekkel. De ez nem jelenti azt, hogy a kistestvérnél ne fordulhatna elő a cumizavar.

Szerencsére pár nap elteltével már arról számolhatott be Kata, hogy a cumizás megszüntetése után minimálisra csökkent a sírós, türelmetlen szopik száma, és várható, hogy hamarosan minden teljesen rendeződni fog.

Az ikrek sem egyformák!

Zsuzsa ikerfiai a 32. hétre születtek, Peti 1700, Misi pedig 1480 grammal. Rögtön inkubátorba kerültek, Zsuzsa nem is érinthette meg őket egészen tíznapos korukig, akkor simogathatta meg először kisbabái talpát. Szerencsére szülés után hamarosan elkezdett fejni, mert tudta, mennyire fontos az anyatej a picurkák számára.

Be is indult a tejtermelése, eleinte kevéske volt a lefejhető mennyiség, de ez fokozatosan nőtt. A kisfiúkat eleinte infúzió útján táplálták, aztán közel kéthetesen kezdtek szájon át is tejecskét kapni. Csaknem egy hónaposak voltak, amikor először mellre kerülhettek. Peti már második alkalommal 25 grammot szopott, de Misinek nehézségei voltak a szopizással.

Zsuzsa háromóránként járhatott be a kisbabákhoz, az persze sajnos nem sokat segített, hogy neki a két babával ugyanannyi időt adtak a szopis próbálkozásokra, mint azoknak a mamáknak, akiknek egy kisbabájuk volt. Szopi után lemérték a piciket, és cumisüvegből pótolták a mennyiséget.

Zsuzsa éjjel-nappal fejt, hogy pótlásként is az ő tejét kaphassák a babák. Peti egyre ügyesebb volt, Misi azonban sokszor csak ímmel-ámmal szopizott, a cumisüvegre viszont rávetette magát.

Egy hónaposak is elmúltak a fiúk, amikor hazamehettek. Ekkor az igény szerinti szoptatásnak köszönhetően Peti gyakorlatilag azonnal átállt a kizárólagos szoptatásra. Misi viszont továbbra is pótlásra szorult a szopi mellett. Eleinte Zsuzsa még minden nappali etetésnél megkínálta Misit is mellből, és csak utána pótoltak, illetve éjjel, amíg Peti szopott, Misit az apuka etette meg cumisüvegből.

Sajnos Zsuzsát a környezete sem nagyon támogatta abban, hogy Misit is visszaszoktassa mellre, ezért maradtak az apukával ebben a megoldásban. Misi lassan-lassan egyre kevesebbet szopott, bár egészen öt hónapos koráig elfogadta Zsuzsa mellét, ha megnyugvásra, cumizgatásra vágyott.

Szerencsére gyakorlatilag csak anyatejet kapott ő is, hála Zsuzsa kitartó fejésének, és annak, hogy Zsuzsa húga is akkortájt szülte meg a kisbabáját, és így ő is adott tejet unokaöccsének. Peti viszont remekül belejött a szopiba, hét hónaposan még semmit nem fogadott el mellette. Misi végül másfél évig kapott anyatejet, míg Peti továbbra is szopizott, és csak két és fél éves korában választotta el magát.

dr. Kun Judit orvos, szoptatási szaktanácsadó IBCLC:

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az első gyerekkel van a legnehezebb dolga az édesanyának, hiszen számára még minden új, mindent az alapoktól kell kezdeni. Néha azonban éppen az okozza a problémát, hogy van már egy (vagy több) nagyobb gyerek, és a kicsi nem úgy „működik”, mint a testvére.

Kis Vékonyka és dagi Vasgyúró

Van a csoportomban egy édesanya, akinek az első gyereke kislány, a második kisfiú. Dalma négykilós születési súlyához képest igazi vékony csontú, törékeny gyerek, aki világéletében rendkívül lassan gyarapodott, ezzel okozva állandó aggodalmat az édesanyának és a védőnőnek, gyermekorvosnak.

Valamikor kezdetben pótlást is kapott ez a pici lány, amit az édesanya kitartó erőfeszítései árán sikerült abbahagyniuk, és áttértek a kizárólagos szoptatásra. A lassú gyarapodás miatt persze állandó veszélyben forgott a kizárólagos szoptatás, de sikerült végig megúszni az újabb tápszerezést.

Az persze elgondolkodtató, hogy amikor elkövetkezett a hozzátáplálás ideje, ez a leányka kitartott amellett, hogy ő inkább csak szopizni szeretne, és ez így is maradt körülbelül nyolc hónapos koráig. Ez a tény mindennél jobban bizonyította, hogy szó sincs arról, hogy kevés lett volna neki az anyatej, sőt.

Nyolc hónapos kora körül aztán mind nagyobb kedvvel kezdte fogyasztani a gyümölcsöket, főzelékeket, édesanyja nagy örömére. Ennek ellenére nem gyarapodott SEMMIT hét hónapos és egyéves kora közt, húsz hónaposan 9,6 kiló volt, és most, két és fél évesen még mindig vékony nádszálkisasszony, éppen annyi a súlya, mint tizennégy hónapos öccsének (alig tizenegy kiló).

A második gyerek, Gáborka négy és fél kilóval született – annak ellenére, hogy nővére végig szopott a babavárás idején, és sokan aggódtak amiatt, hogy eleszi a tápanyagokat a fejlődő magzattól. A fiúcska jó étvággyal fogyasztotta édesanyja tejét, amelyből olyan sok volt, hogy nővérének is bőven jutott belőle: együtt szopiztak körülbelül fél évig. Az eredmény: a kisfiú nyolchetesen már hét és fél kilós volt.

Mivel az édesanya igen tájékozott, és a szoptatós baba-mama csoportba is rendszeresen jár, őt magát nem aggasztotta ez a gyors gyarapodás. Az egyetlen probléma az volt, hogy az egészségügyi dolgozók időről időre kifogásolták ezt. Az édesanyát többször érte támadás amiatt, hogy igény szerint szoptatja a kisfiát – vádolták, hogy túleteti, riogatták, hogy elhízott hájpacni lesz a gyerekéből. Ilyen esetekben telefonon, levélben vagy a csoportban elkelt egy kis biztatás, ami persze nem csoda.

Ezeket is olvasd el:

  • Meglepő tények
  • Hol tart az őssejt-felhasználás?
  • Még mindig az anyatej a legjobb
  • Fejlesztő játékok újszülötteknek
  • Forrás: Kismama magazin