Baba

Másnak is legyen szép!

Emlékszel a Hét krajcár című "mesére"? Sajnos sokaknak már nem mese az utolsó garasért átkutatni a lakást. Sok családban nem jut karácsonyi ajándék a fa alá - ha egyáltalán van fa. És van, akinek vacsora sem. Te is segíthetsz nekik. Olyan egyszerű!
2012. December 10.

Hívd meg őket vacsorára!

A bódvalenkei gyerekek boldogok,

hogy ilyen szép községben lakhatnak,

de sajnos élelmiszerre és meleg ruhára

nem jut sok családnak.Bódvalenkén többségében halmozottan hátrányos helyzetű családok élnek. Néhány éve a Pásztor Eszter indította Freskófalu-projekt segítségével úgy tűnt, kilábalnak lehetetlen helyzetükből. Festőket hívtak, akik gyönyörű freskókat álmodtak a házak falaira, nyáron fesztivált rendeztek, és alkotótábort indítottak. Sajnos az idegenforgalom fellendülése nem ad gyógyírt az ott lakók sebeire.

Eszter a következőt írta nemrég: „Jön a karácsony, az meg hónap végén van, és nem lesz mit enni. Nem akarnátok meghívni Tosuékat, Albertet és a feleségét, Rita Viktóriát meg a – tegnapelőtt óta már – 10 gyereküket, meg a többieket egy karácsonyi vacsorára? Főzni nem kell rájuk, a bevásárlást is megoldjuk – de ha tudnátok segíteni azzal, hogy a vacsorára szánt pénzt átutaljátok a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számú számlájára (megjelölve, hogy „Bódvalenke karácsony”) – akkor, amikor a gyertyagyújtás után leültök a finom ünnepi vacsorához, gondolatban ott lesz veletek Viktor, aki tele pofára fogja zabálni az anyja ünnepi főztjét, és Margaréta is, aki biztosan elmond egy verset is a Jézuskáról, mielőtt nekifogna, és Guszti és Evelin is, akik az idén még nem hiszem, hogy ettek volna húst, és nektek köszönhetik, hogy most végre jóllakhatnak, és nekik is ünnep lesz az ünnep… Bocsánat, ha átmentem érzelgősbe, de kérlek, segítsetek!”

Fel sem kell állnod a gép mellől ahhoz, hogy átutald egy ebéded árát!

Meleg ruha nélkül…

Másnak is legyen szép!

A három színész jól tudja, milyen

nehéz a halmozottan hátrányos helyzetű

gyerekeknek kitörni a mélyszegénységből. A Bohócok a Láthatáron színészei előadásukkal járják a vidéket, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek is megmutassák, lehet nevetni! Mivel maguk is megtapasztalták, milyen nehéz körülmények között élni, adománygyűjtő akciót szerveztek, hogy öt község (Tomor, Lak, Selyeb, Hegymeg, Szakácsi) mélyszegénységben élő gyerekei meleg ruhához és ennivalóhoz, tisztálkodószerekhez, konyhai és lakásfelszereléshez, könyvekhez jussanak.

A bohócok kérése minden adakozóhoz: „Csak tiszta és jó állapotú holmit hozzon, ami természetesen lehet használt, de legyen rendben! Kérjük, hogy a csomagokat jól zárják le, és címkézzék föl, feltüntetve a tartalmat és a korosztályt, például: fiúruha 10-től 14 éves korig, vagy: cipő 30-33.

A gyűjtés ideje: 2012. november 10. – december 10. este

Cipősdoboz kérdése

Másnak is legyen szép!

A legkevesebb cipősdoboz

kamaszoknak érkezik.

Gondolj te rájuk!Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy angol nagymama, aki, látva a világégés utáni állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, milliók követik majd, és a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá fejlődik.

A Cipősdoboz-akció egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját. Megszülettek a „fiú” és „lány” címkék, és az akció mottója: „Tízezer gyermek karácsonya”. Ez akkor még elérhetetlen álomnak tűnt… Ma már közel 25 000 doboz kerülhet a rászorulók karácsonyfái alá.A cipősdobozodat már úton-útfélen leadhatod. Részletek itt: ciposdoboz.hu

Másnak is legyen szép!

Buli és adakozás

Talán a legnagyobb szabású adománygyűjtő a MikulásGyár, melynek célja a mélyszegénységben élő nagycsaládok, így rengeteg gyermek segítése, tekintet nélkül arra, hogy ki és miért éhezik. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő MikulásGyár 2011-ben félmilliárd forintot is meghaladó értékben gyűjtött adományt, és ezzel 257 ezer rászorulónak segített Magyarországon. A Magyar Posta közreműködésével lehetőség nyílik a legkisebb településen élőknek is az ünnepek közeledtével adományokkal segíteni a rászorulókat. Az adakozók bármely postán leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak 2012. december 1. és 21. között, ahonnan a Magyar Vöröskereszthez juttatja azokat a Posta. Az adományokat az ország valamennyi postáján térítésmentesen veszik át. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR. Elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként.

Az adományozás időszaka alatt nyitva tart a MikulásGyár Budapesten az Ötvenhatosok terén, mindennap koncertekkel, rendezvényekkel és finomságokkal fogadja a közönséget.

Mézeskalács-üzenet

Másnak is legyen szép!

Állami gondozott gyerekek

üzenetei várnak a mézeskalácsokon.A Bagatellini-ben és a Villa Bagatelle-ben is találsz egy-egy karácsonyfát, melyet mézeskalács szívek díszítenek. Minden szíven egy állami gondozott gyermek neve, életkora és karácsonyi kívánsága áll. A betérő vevők leakaszthatnak egy szívet, beszerezhetik, becsomagolhatják és a Villa Bagatelle-ben leadhatják a kért ajándékot. Az ajándékok a Meseterápia Központon és a Csemete Alapítványon keresztül jutnak el a rászoruló gyerekekhez. December 13-ig várnak a szívecskés karácsonyfák!