Baba

Már egy nappal szülés után hazamehetne az anya és a baba

Szülés után, ha minden rendben van az anyával és a babával is, akkor egy új rendeletmódosítás értelmében már egy nappal később elbocsáthatják őket a kórházból.
2017. Június 22.

Mindez csak az anya kérésére történhet.

A tervezet szerint a 2499 gramm feletti újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között történt. Feltétel még egyebek mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán jöjjön a világra, és jó állapotban legyen.

Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon nem „szórják ki” a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell.

Magánintézményben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, tehát, hogy szülést követően 24 órán belül hazamehet az anya és a baba. Magyarországon a kismamák körülbelül 5 százaléka választja ezt, általában azok, akiknek már többedszer szültek. – A várandós nők általában arra koncentrálnak, hogy milyen legyen maga a szülés, pedig ezután következik az első napok rendkívül fontos része, a szoptatás. Hihetetlen nagy segítség lehet az anyáknak, hogy az első napokban mellre teszik nekik a babát, és megmutatják, hogyan szoptassanak. (Már ahol erre van elég idő és szakember.) Érdemes kihasználni a kórházban töltött három napot, az ott kapott segítséget. Nem jó előbb hazamenni – mondta Herczegh Szabolcs.

Az ambuláns ellátás más osztályokon egyre gyakoribb, leginkább a helyhiány miatt, műtét vagy egyéb beavatkozás után hamarabb hazaküldik a beteget. Az is gyakori eset, hogy hétvégére hazaküldik a betegeket, és csak hétfőn kell ismét befeküdniük vagy visszamenni a zárójelentésért, miközben papíron folyamatosan a kórház betegei.

Herczegh Szabolcs ezzel kapcsolatban megjegyezte: az állami szektorban valóban az a cél, hogy minél hamarabb hazaküldjék a nőket a szülés után. Ennek oka, hogy a kórházi ágyak az utóbbi 15 évben tapasztalt leépítése miatt iszonyatos terhelésnek vannak kitéve az osztályok. Szinte futószalagon érkeznek a nők, és folyamatosan kell a hely.

A Magyar Nemzetnek Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a helyzettel kapcsolatban arról beszélt: biztonságot jelent a szülés után 2-3 napot eltölteni egy intézményben. – A szülést követően kialakulhatnak szövődmények, ezért is jobb, ha intézeti körülmények között maradnak a kismamák. Egy normál szülésnél is körülbelül fél liter vért veszít egy nő, ennek következményeit egy egészségügyi intézményben kontrollálni tudjuk. Nem érzem, hogy a jelenleg adott feltételek mellett fontos volna, hogy egy nap után elhagyják a kórházat a nők és a babák – mondta Rucz Árpád.

A valóságban ma sincs semmilyen elvi akadálya annak, hogyha a baba és a mama is jól vannak, hazamehessenek korábban, mint a szokásos 72 óra. A gyakorlatban ugyanakkor a kórházak azért sem támogatják ezt a döntést, mert csak 72 órás fekvőbeteg-ellátás esetén kap finanszírozást az intézmény. Tehát leginkább anyagi természetű az a szokás, hogy 3 napig a kórházban tartják az anyát és a babát. Mivel igyekeznek erről lebeszélni a családokat és súlyos adminisztratív terhet is jelent, ezért kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Még 2013-ban a Születésház Egyesület kezdeményezte, hogy szabályozzák az ambuláns szülést Magyarországon.

Kapcsolódó cikkeink:

Ambuláns szülés

Petíció az ambuláns szülésért

Forrás: Magyar Nemzet