Baba

Már a babáknál is látszik, ki lesz jó matekból

Ha a csecsemők térbeli gondolkozását és orientációját figyelemmel kísérjük, sok megtudható arról is, hogy a későbbiekben milyen matematikai képességeik lesznek.
2016. Augusztus 23.

Már a babáknál is látszik, ki lesz jó matekból

“Ez a legkorábbi bizonyíték, amely a csecsemőkori térbeli érzékelés és a matematikai képességek között fellelhető. Felfedeztük, hogy a térbeli gondolkodás jelei már hat hónapos korban megmutatkoznak, ami egyértelműen összefüggésbe hozható a későbbi matematikai intelligenciával” – fogalmaz a kutatást vezető Stella Lourenco, az Emory egyetem pszichológusa.

A szakemberek hosszú távon (6 hónapos koruktól 13 hónapos korukig) vizsgálták 63 gyermek általános kognitív képességeit: az emlékezőtehetséget, a rövidtávú térbeli memóriát, az információ feldolgozásának sebességét és később a szókincset is. Mindezt speciális tesztekkel végezték: egy időben vetített, közel egyforma videók segítségével, amivel a fenti képességeken kívül különösen a térbeli gondolkodást lehetett elemezni.

“Kiderült, hogy nem csak arról van szó, hogy az okosabb csecsemőkből okosabb négyévesek lesznek” – mondja a szakember. “Inkább arról van szó, hogy a térbeli gondolkodás képessége erősen összefügg a későbbi matematikai kvalitásokkal”.

A kutatók szerint a diszkalkúlia, azaz a számolási nehézség nagyjából a gyermekek 5-7 százalékát érinti. Megítélésük szerint a korai képességek feltérképezése sokat segíthet a tanulási rendellenesség kezelésében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress