Baba

Létezik egy speciális fürdetési technika, ami elaltatja a babát

Sonia Rochel, a francia újszülött ápoló és csecsemős nővér egy olyan különleges fürdetési technikát fejlesztett ki, mely olyannyira ellazítja a babákat, hogy gyakorlatilag elalszanak közben.
2017. Augusztus 07.

Sonia Rochel speciális fürdetési technikáját tanulni kell

A folyamatosan csurgó víz hangja, Sonia simogató, lassú érintései az anyaméhbeli idilli állapotot idézik meg a csecsemők számára. A The Thalasso Baby Bath nevű technika elsőre kicsit ijesztőnek is tűnhet, hiszen a víz az újszülöttek szemét, száját és fülét is éri, ennek ellenére teljesen biztonságos. A kisbabák nem sírnak, épp ellenkezőleg, a 15 perces masszázs és ringatás közben annyira mélyen ellazulnak, hogy utána akár az egész éjszakát is végigalusszák. Sonia nem használ semmilyen fürdetőszert, kizárólag a víz és az érintés gyógyító erejével dolgozik.

A fürdetési technikájáról elhíresült csecsemős nővér 39 éve dolgozik a szakmában, és oktatást is tart szülőknek Franciaországban, hogy ők is alkalmazni tudják otthon ezt a sajátos technikát. Attól azonban óva int, hogy valaki csak úgy (a videókat látva), tudás és gyakorlás nélkül megpróbálkozzon vele.

“Ezekben a kis újszülöttekben még nagyon élénken élnek az anyaméhben töltött hónapok. A fürdetési módszeremmel ezt a csodálatos időszakot szeretném, ha újra átélhetnék. Ez az én világrajöveteli ajándékom a számukra” – mondja Sonia. “Mikor olyan szülőkkel találkozom, akik szeretnék megtanulni a technikát, először megfigyelem, hogy mennyire félnek a fürdetéstől. A legfontosabb, hogy ettől a félelemtől megszabaduljanak, hiszen akkor fog tudni a baba is ellazulni, ha a szülők is nyugodtak.”

Soniának van néhány olyan tippje, amit bárki megfogadhat, hiszen garantáltan kellemesebb élménnyé tehetjük velük a fürdetést a babák számára.

1. Soha ne fürdess éhes babát!

Ha a csecsemő éhes, akkor a legfinomabb fürdő sem lesz képes megnyugtatni. Sonia szerint az az ideális, ha 20-30 perccel vacsora után kerítesz sort a fürdetésre.

2. Ne félj, hogy vizes lesz a kicsi füle vagy szeme!

Semmi baja nem lesz a babának, ha egy kis víz a szemébe vagy a fülébe megy. Sőt, később ettől sokkal magabiztosabb lesz a vízben.

3. Használj baba zuhanyfejet!

Ugye milyen jól esik egy relaxáló fejmasszázs a fodrásznál? Az újszülötteknek is nagyon kellemes érzés, amikor vízsugár masszírozza a buksijukat. Szerezz be egy babáknak való zuhanyfejet, és finoman csorgass vizet a kicsi fejére.

4. Készülj fel a hirtelen mozgásokra!

Az újszülött babáknak vannak ösztönös, hirtelen, reflex-szerű mozgásaik, amikre jó, ha mindig készenlétben tartod az egyik kezed. Például mikor véletlenül hozzáérnek a kád széléhez, összerezzennek vagy kalimpálni kezdenek. Az egyik kezeddel tartsd a babát, a másik viszont mindig legyen a kicsi közelében ilyen esetekre.

5. Az élményre koncentrálj!

Sonia célja az egész módszerrel, hogy ráébressze a szülőket arra, hogy a fürdetés lényege nem az, hogy gyorsan megmosdassuk a babát különös tekintettel a hónaljakra és az egyéb hajlatokra. Hanem az, hogy élvezzük a víz simogatását, melegségét, hogy együtt relaxáljunk a kicsivel és jól érezzük magunkat. Csupán ezzel a szemléletváltással is sokkal különlegesebb élménnyé teheted a fürdést a babád számára.

Videó a fürdetésről:

Ezek a cikkek is kapcsolódnak a fürdetés témához: