Baba

Lehet, hogy ártalmas a mikró?

Olvashatsz olyan véleményeket, hogy a mikrohullám ártalmas változásokat idéz elő az ételekben. Utánajártunk az igazságnak.
2012. Április 23.

Ellentmondóak az érvek a mikrohullámú energiával főzött vagy melegített ételben levő veszélyes anyagváltozásokról, ugyanakkor ez hagyományos sütés-főzéskor is előfordulhat, ha például odakozmál az étel, vagy többször felhevíted az olajat.

A mikrohullámú sütő által kibocsátott rövid elektromágneses hullámok ugyanolyanok, mint amit a rádió, tévé, telefon, navigációs és szatellitrendszerek sugároznak, és amelyek ma már az életünkhöz tartoznak. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelned a mikró használatánál.

  • A mikróban nem egyenletesen melegszik az étel, egy része már forró lehet, míg máshol még hideg. Fontos, hogy alaposan keverd össze a pürét, mielőtt a kisgyereknek adod. A cumisüvegben melegített italt hosszú nyelű etetőkanállal keverd meg, összerázáskor ugyanis rengeteg apró levegőbuborék kerül bele, ami felfúvódást okozhat. A folyadék különösen gyorsan felmelegszik, nagyobb a forrázás veszélye.
  • Egyes műanyagokból a meleg hatására egészségre ártalmas anyagok válhatnak ki. Csak olyan edényt használj, amelyen feltüntették, hogy mikrohullámú sütőbe tehető.
  • Régi vagy sérült készülék ajtaján, belső rácsszerkezetén kiléphet az elektromágneses sugárzás, ezért vidd el szerelőhöz, ha az ajtó kicsit laza, rosszul tömít. Ne engedd a gyerkőcnek, hogy az ajtóhoz közel hajolva lessen be a működő gépbe.