Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lázcsillapítás oltás után

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2016. július 8.

Forrás: Kismama magazin

Nem mindegyik oltás után várható láz. Jóformán tünet nélkül, észrevétlenül alakul ki a védettség a tuberkulózis és a gyermekbénulás ellen adott oltásoknál.

Van olyan gyerek, aki könnyebben belázasodik oltás után

A szamárköhögés, rubeola és kanyaró elleni oltás azonban rendszerint lázat okoz, a két hónapos korban adott Act Hib oltás csak ritkán.
A láz rendszerint az oltás után három-négy órával várható. Néhány gyerekorvos azt tanácsolja, hogy ezt nem kell megvárnunk, azonnal adjunk a babának lázcsillapító kúpot, míg mások csak szükség esetén (vagyis popsiban mért 38 Celsius-fok felett) javasolják a lázcsillapítást. Érdemes ez utóbbi mellett döntenünk.
Sokat elárul gyerekünk alkatáról, hogyan reagál az oltásra, és nem árt, ha ezzel tisztában vagyunk, hiszen más betegségeknél is hasonlóra számíthatunk. A lázcsillapítás oltás után is úgy történik, mint betegségnél. Nyugtatót tartalmazó lázcsillapító kúpot ne használjunk. Kérdezzük meg a gyerekorvost, mekkora adagban, hányszor ismételhetjük - ez a kicsi súlyától függ.
Hűtőfürdővel szintén eredményesen csillapíthatjuk a lázat, és a nyugtalanságot is mérsékelhetjük, de a legfrissebb ajánlások szerint a gyermekek körében népszerűtlen hűtőfürdőt inkább kerüljük. Két napig naponta háromszor-ötször mérjük a lázát. A harmadik-negyedik naptól már nem várható láz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések