Baba

Kiváltás helyett kiegészítés

Hogyan vezessük be a szilárd ételeket akkor, ha a baba szopik, és tápszeres kiegészítést is kap? Semmiképp se az anyatej rovására, hagyjuk el inkább a tápszert!
2011. December 13.

Kérdés:

Valamikor nyáron váltottunk levelet szoptatási problémával kapcsolatban (hátsó koponyatartással született Andris, és korán kapott pótlást a kórházban). Szoptanít készülékkel folytattuk az evést (már a negyedik zsinórunkat koptatjuk:-)), és bár nem átütő mértékben, de növekedett a tejcsi mennyisége is, most nagyjából egyharmad részben fedezi a tejcsi a szükségleteit, napi 3-400 milliliterre tippelem a mennyiségét (nem mérem, csak a súlyához viszonyítva ennyivel kevesebb tápit eszik, mostanában csökkenő mennyiségeket, és közben gyarapodik, most 8,3 kiló).

Féléves kora körül, amikor elkezdte érdekelni az evés az asztalnál, elkezdtük bevezetni a gyümölcsöket. Almát, barackot csak némi meggy kíséretében hajlandó enni, úgy tűnik, szereti a savanykás ízeket. Általában két alkalommal kap, délelőtt-dél körül és délután-este, a szopi után. Most egy evésre általában egy negyed vagy egy fél almát eszik meg, a szükséges nyolc-tíz szem meggy kíséretében. Lassan szeretnénk elkezdeni a főzelékek bevezetését is, ebben szeretnék segítséget kérni.

A védőnőnk azt mondta, hogy az ebédjét váltsam le 50-100 gramm főzelékkel, de attól tartok, ha ilyen hirtelen váltunk, az a kevés tejcsink is csökkenni fog. Napközben már az evést és az altatást leszámítva nem nagyon cicizik, élénk, érdeklődő kis fickó, nem szeret egy helyben, nyugton túl sok időt tölteni. Ilyen vegyes táplálás esetén hogyan szerencsés bevezetni a főzelékféléket? Először mindig szopizzon a Szoptaníttal, csökkenő tápszeradaggal? Csak napi egy alkalommal legyen főzi, és maradjon meg mellette a gyümölcs?

Egyébként tápszerként a kezdő, piciknek valónál maradtunk, mert a többi, 1-es, 2-es tápszereket nem tudtuk úgy elkeverni sem langyosabb vízben, sem korábbi bekeveréssel, hogy akár a legvastagabb csövön átmenjen, és azt gondoltam, fontosabb, hogy maradjon tejcsink, mint hogy előírásszerűen váltsunk nagyobbaknak való tápszerre. Mivel Andris szépen gyarapodott, az orvos is ránk hagyta…

Szilvi

Kiváltás helyett kiegészítés

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC válasza:

Kedves Szilvi!

Először is gratulálok a kitartásához és ahhoz, hogy a nehézségek ellenére ilyen szépen tudta alakítani a szoptatást! Nagyon sokat tudott és tud adni így Andrisnak!

Abban az esetben, ha úgy alakul, hogy egy kisbaba szopik és tápszeres pótlást is kap az első fél évben, akkor a szilárd táplálékok bevezetésének ideje jó alkalom arra, hogy végleg megszabaduljanak a tápszertől. Azt egyébként nagyon jól tette, hogy még mindig kezdő tápszert ad Andrisnak, azok ugyanis jobban megfelelnek a csecsemők igényeinek, mint a kettes, hármas jelűek. (És hát valóban, az SNS-szondán is jobban átfér.)

Arra viszont semmi szükség, hogy kiváltson egy szoptatást szilárd étellel. Ez sajnos egy gyakori, igen elterjedt félreértés, amely nagyon sok esetben vezet a csecsemők idő előtti elválasztásához. Ilyesmihez akkor folyamodunk, ha munkába állás miatt van szükség a napközbeni szoptatások elhagyására.

Egyébként ebben az esetben is az a teendő, hogy nappal mindannyiszor tegye mellre Andrist, amikor igényli, esetleg kínálhatja is, ha az eddigi gyakorlat miatt magától nem jelentkezik. Ilyenkor mindig SNS nélkül tegye mellre, szoptassa mindkét mellből, majd utána, ha szükségesnek érzi, kínálja meg egy kis gyümölccsel! Nagyon jók ezek a kombinációk, amelyeket eddig adott Andrisnak, a meggy egészséges, egyáltalán nem baj és nem is abnormális, ha egy kisbaba egy-két ízhez ragaszkodik bizonyos időszakokban. Ha ezt túl radikális változásnak érzi, csökkentse napi 50 grammal az SNS-be kerülő tápszeradagot, így körülbelül egy hét alatt teljesen elhagyhatják.

Azzal sem tudok egyetérteni, hogy 50-100 gramm főzeléket kapjon egy kisbaba, bár ez is nagyon gyakran elhangzik ajánlásként. Csak az a gond vele, hogy értelmezhetetlen egy olyan ételféleség esetében, amelynek egy része folyadék, vagy víz vagy anyatej, vagy tápszer. Energiatartalom szempontjából bizony nem mindegy, mennyi folyadékot turmixolunk össze mennyi szárazanyaggal, mekkora a rosttartalom, a vitamintartalom, és egyáltalán mi az, ami a konkrétan a főzelékbe kerül.

Így könnyen belátható, hogy ez az ötven-száz gramm semmit sem mond arról, hogy valójában mennyit is kellene a babának ennie és főként mit, ugyanúgy, ahogy az is értelmetlen javaslat, hogy méregesse az anya, mennyi szopik a gyereke. Az efféle sémákkal az a baj, hogy éppen a lényegről terelik el a figyelmet:

– Egyrészt arról, hogy az adagokat maga a baba állapítja meg: joga van eldönteni, mennyit kér, mennyit szeretne megenni. Mi van akkor, ha neki nem kell ötven gramm sem, vagy éppen nem éri be százzal?

– Másrészt az étel/ital beltartalmi értékei (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok, szénhidrát, zsír) sokkal fontosabbak, mint az, hogy végül is hány gramm. Jobb, ha arra hívjuk fel a figyelmet, hogyan adhatunk minél értékesebb, tápanyagokban dús ételeket a gyereknek, például kíméletes párolással, sütőben sütéssel készített táplálékokat, teljes kiőrlésű gabonákat.)

– A szilárd ételek adásánál, mint minden más, étkezéssel kapcsolatos témánál MINDIG az adott baba igényeiből indulunk ki, nem pedig sémákból. Megkínáljuk azzal, amit legjobb tudásunk szerint készítettünk neki, majd vagy megeszi, vagy nem. Ha nem, akkor lapozunk, szóba sem jön semmiféle erőltetés, kényszerítés, aggódás, hogy most mi lesz. Semmi. Amikor szüksége lesz rá, biztosan megeszi és elfogadja majd, feltéve, ha egészséges a kínálat, és nem például édesség.

Összefoglalva: azt javaslom, hagyja el végleg a tápszert, szoptasson gyakrabban, egy-egy alkalommal mindkét mellből, ezenkívül pedig adjon annyi gyümölcsöt-zöldséget, majd húst, amennyit a baba kíván. Itt az alkalom, hogy az SNS használatát is abbahagyja!

Kapcsolódó cikkeink:

Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Babák hozzátáplálása: az izgalmas rész most következik

Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?