Baba

Kismamából újra bombanő!

Eleged van már abból, hogy nem tudod magadra rángatni a szülés előtti cuccaidat? Szeretnél újra nem csak anyuka, hanem nő is lenni? Ha megfogadod a tippjeinket, tavaszra te leszel a legdögösebb kismama a környéketeken.
2015. Március 09.

Közhely, hogy minden fejben dől el, de így van ez a szülés után rajtunk ragadt kilóktól való megszabadulással is. Amíg nem figyelsz tudatosan arra, mi mindent eszel össze egy nap alatt, amíg a gyermeked megmaradt ebédjét a saját étkezésed után magadba tömöd, amíg nem határozod el végleg magad a változásra, addig nem is történik semmi. Pedig a nagy átalakuláshoz kis lépésekkel is el tudsz jutni!

Szabadulj meg az üres kalóriáktól!

Ha nehezen változtatsz az eddigi életmódodon, akkor az első 1-2 hétben ne csinálj mást, csak írd le minden nap, mit ettél aznap. Fontos, hogy tényleg mindent beleírj, amit megeszel: a két harapás szendvicset a férjed reggelijéből, a letört sajtdarabot, amit “csak úgy” megkívántál, a gyümölcsöt, zöldséget, a gyereked maradékát. A legegyszerűbb, ha nálad van egy kis notesz, amibe azonnal belevésed, amit megeszel. A nap végén meg fogsz döbbenni, mennyi üres kalóriát vittél be aznap feleslegesen.

Azért jó, ha rendszeresen vezeted az étkezési naplódat, mert ha becsületesen írod a napi betevő falatokat, akkor már ez vissza fog tartani a nassolástól, szégyelled majd leírni, hogy megint bűnöztél, inkább nem eszed meg a nyalánkságot. Egy másik jó ötlet, hogy szemrevételezed a konyhaszekrények és a hűtő tartalmát. Vegyél egy nagy levegőt, és olvasd végig az élelmiszerek összetevőinek listáját. Be kell vallanom, hogy korábban én sem tartoztam a tudatos táplálkozók közé, de egy ilyen átolvasós délután jócskán fejbe kólintott. Tudtad például, hogy az előre csomagolt szalonna is tartalmaz hozzáadott cukrot (!!)? Én nem tudtam, sőt, a reklámok alapján hajlamos voltam elhinni, hogy a gyümölcsjoghurt csupán sovány joghurtot és gyümölcsöt tartalmaz. Hát nem. Ha alaposan körbenézel az otthoni polcokon, kiderül majd, hogy a cukor bizony ott lappang majdnem az összes otthoni kajában.

Ha eddig te is valami édes, de ugyanakkor egészségesnek gondolt nasival zártad az étkezéseket (müzli szelet, 1-2 kocka csoki magas kakaótartalmú, túró rudi), akkor itt is változtass! Állíts fel egy új szabályt: A nassolnivaló csak valami természetes cukrot tartalmazó étel legyen, abból sem több 2-3 dkg-nál. Nálam a mazsola és az aszalt vörös áfonya volt a befutó. De lehet ez dió, mandula, mogyoró, pisztácia is, fontos, hogy hozzáadott sót, cukrot ne tartalmazzon a választott ropogtatnivalód!

Új ízek, egészséges ételek!

Ha a családotok nagyon szereti a húst, és sokszor kerül a családi asztalra disznó- vagy marhahús étel, próbálj ki valami egészséges alternatívát. A hal jó döntés lehet, de ha elég bátor vagy, jöhetnek a húspótló készítmények. Emlékszem, én a harmadik szülésem utáni évben, az fogyni vágyásom kezdetén elzarándokoltam egy bioboltba, ahol a kosaramba egy rúd szójapárizsi két pár chilis szójavirsli, egy rúd gabonakolbász és gyros ízesítésű szejtán került. Alig vártam, hogy hazaérjek, és már karikáztam is a vega-parizert. Az íze meglepően hasonlított az igaziéra, jól esett lakmározni. A szójavirsli azonban csalódás volt, a csípős zamatán kívül leginkább olyan érzés volt, mintha ízesített szivacsot rágcsáltam volna.

A gabonakolbász egy hétvégi ebéden debütált, rakott krumpli tunningként. Füstös, paprikás íze tényleg olyan volt, mint a megszokott kolbié, a család is bizalmat szavazott neki, elégedetten lakmároztak az újdonságból. Kedvencem azonban mégis a szejtán lett, amit dinsztelt hagymán pirítottam át, és olyan élmény volt, mintha a legomlósabb csirkét falatoztam volna. Persze nem lettem vegetáriánus, de a mai napig tartok vega-napokat, amikor “becsapva” a családot, hús helyett szejtánt ebédelünk.

Minden pótolható!

Ha az életmódváltás következő lépéseként sikerül a fehér cukrot és a fehér lisztet kiiktatni az étrendedből, akkor a legnagyobb lépést teszed a fogyás útján! Ha kicsit utánaolvasol, látni fogod, hogy minden kedvenc ételednek létezik egy egészséges alternatívája is. Pogácsa helyett tönkölykocka, kakaós csiga helyett fitnesz-croissant. Nekem annak idején 3 hétre volt szükségem, hogy egyre bátrabban kísérletezzek az új ízekkel a konyhában.

Készítettem magamnak zabpehelylisztből tonhalas pizzát, mandulalisztből és mákból csodás sütit. Az édesítéshez agávészirupot használtam, ami az azonos nevű növény koncentrált nedve. Az íze isteni, és bár az ára kicsit borsos, ám lényegesen egészségesebb és kevesebb is kell belőle, mint a fehér vagy a barna cukorból. Rájöttem, hogy szinte minden addig használt alapanyagot tudok helyettesíteni egy egészségesebbel, így kísérletezésképp elkészítettem egy nagy adag fehérliszt- és cukormentes somlói galuskát egy baráti összejövetelre. Én magam lepődtem meg, hogy senki sem reklamált, egy pillanat alatt tűnt el a reformfinomság.

Mozogj és ne légy konyhamalac!

Nekem a fogyókúra korábban mindig egyet jelentett a koplalással, de ezzel az “odafigyelős” módszerrel erről szó sincs! Ha odafigyelsz arra, mit eszel, és sikerül heti 2-3 alkalommal időt szakítanod a sportolásra is, a tavaszi-nyári ruhatáradat garantáltan le kell cserélned majd! És jó tanácsként álljon itt, amit én megfogadtam évekkel ezelőtt: ne légy a család konyhamalaca. Ha megmarad a gyerek ebédmaradéka, ha a férjed már bírja megenni a vacsora egyharmadát, ne legyél önfeláldozó, és ne tömd magadba a maradékot! Top 3 weboldal az életmódváltáshoz