Baba

Ki kell mennie a háziorvosnak a gyerekhez?

Vajon köteles-e házhoz menni a háziorvos, ha beteg a gyerekünk? Kérhet-e ezért pénzt? Van-e egyáltalán protokoll ilyen helyzetekben vagy orvosa válogatja mit és mennyiért tesz. Az mno.hu járt utána a kérdésnek.
2017. Február 22.

Ki kell mennie a háziorvosnak a gyerekhez?

A szülők többsége bizonytalan a kérdést illetően: mikor, milyen esetekben hívhatja ki a házi gyermekorvost? Ha az orvos házhoz megy, az még a hivatalos munkaköre része vagy ez egy extra szolgáltatás, amiért kell, illik fizetni?

Az mno.hu újságírója ismerősei körében egy kis felmérést végzett és arra jutott – ahogy valószínűleg mások is hasonló eredményre jutnának -, hogy a szülőknek fogalma sincs arról, hogy kell-e fizetni vagy ez jár nekik.

Évtizedekkel ezelőtt – ahogy a cikk is rámutat – simán kijött a gyerekorvos, ha hívták és ezért nem kérhetett pénzt, bár az is igaz, hogy a szülők azért a borítékba csúsztatott pénzzel köszönték meg az orvos fáradozását.

A mini közvélemény kutatás alapján a létező összes helyzettel találkoznak a szülők: az orvos, aki készséggel és hálapénzt el nem fogadva kimegy a beteg kisgyerekhez, a nem szívesen, de megfelelő ellenszolgáltatás fejében már készségesebben házhoz menő vagy a teljesen elutasító orvossal, aki semmilyen körülmények között sem megy házhoz.

Erdélyi István, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének ügyvezetője, jogi szakértője az mno.hu-nak elmondta, a rendelet szerint a házi gyermekorvos a gyermeket vagy a rendelőben, vagy a saját környezetében, azaz otthonában láthatja el. Az otthoni ellátásra indokolt esetben kerülhet sor. Hogy mit jelent az indokolt eset, azt az orvos dönti el.

És hogy kérhet-e pénzt ezért az orvos? Abban az esetben igen, ha a gyerek nincs annyira rosszul, csak a szülő tartva például egy épp aktuális influenzajárványtól nem szeretné bevinni a gyereket a rendelőbe. Ilyen esetben az orvos eldöntheti, hogy kimegy-e és ha igen, akkor ezért kér-e pénzt vagy sem és ha igen, akkor mennyit. Ha díjat számol fel, akkor számlát vagy nyugtát kell adnia.

Az orvosok nagy része egyéni vállalkozóként vagy vállalkozás tagjaként végzi a munkáját, tehát számlaképesek.

Egyébként a házi gyermekorvos a nem kötelező védőoltások beadásáért is kérhet alkalmanként maximum kétezer forintot. Az, hogy a házi gyermekorvos az újszülöttet a kórházból való hazaérkezést követően egy-két napon belül az otthonában megvizsgálja, az alapellátás része, tehát térítésmentes. Ha a szülő a gyermeket nem a saját háziorvosának a rendelési idejében viszi a rendelőbe, azt a vizsgálatot végző orvos ambuláns ellátás keretében elszámolhatja a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), azaz az OEP utódja felé. Ezért a szülő természetesen nem tartozik pénzzel a gyermeket ellátó orvosnak – foglalja össze az mno.hu

Az mno.hu megkérdezett egy doktornőt is a kérdésről: szerinte az orvosok körében különböző a gyakorlat azzal kapcsolatban, hogy kimennek-e a betegek otthonába, és ha igen, kérnek-e fix díjat. A doktornő sokat jár a betegeihez, mindenkihez kimegy, aki hívja, csak arra kéri a szülőket, hogy időben, lehetőleg reggel szóljanak neki.

Tapasztalatai szerint a szülők több mint kilencven százaléka azért hívja ki az orvost, mert ez kényelmesebb nekik, és nem azért mert a gyerek annyira rosszul van. A doktornő a látogatásért nem kér fix díjat, de ha a szülő szeretné honorálni a fáradozását – a többség tisztában van azzal, hogy kényelmi szolgáltatásban részesült, és a házhoz jutás sok esetben az orvosnak is költséget jelent -, akkor el szokta fogadni a pénzt. A rossz anyagi helyzetben lévő vagy sokgyerekes családoktól azonban soha nem fogad el semmit.

A megkérdezett doktornőnek van olyan házi gyermekorvos kollégája, aki meghatározott összeget kér, ha a beteget az otthonában látja el: ötezer forintot, és erről számlát is ad. Egy másik kollégája viszont egyáltalán nem jár ki a betegeihez, és erről már akkor tájékoztatja a szülőket, amikor a gyermeket a páciensei közé felveszi. Igaz, indokolt esetben a háziorvosnak ki kell menni a betegeihez, ám a doktornő szerint nem egyértelmű, hogy mit nevezünk indokolt esetnek. Persze igazán súlyos esetben a mentőszolgálatot kell hívni. A doktornő a nem kötelező oltások beadásáért nem kér pénzt, szerinte a szülőknek elég anyagi megterhelést jelent az is, hogy az oltóanyagot ki kell fizetniük.

Nincs tehát egyértelmű szabályozás, sem kialakult szokás. Érdemes még akkor tisztázni a helyzetet a házi gyermekorvossal, amikor először találkozunk vele.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: mno.hu/babaszoba.hu