Baba

Két tesó egyszerre!

Nem elég, hogy pici, aranyos és gyámoltalan, még kettő is van belőle? A nagynak nem könnyű elfogadnia az új helyzetet. Itt egy kis segítség!
2011. Január 22.

Már terhességed alatt készítsd fel a nagyobb gyereket a kicsik érkezésére, hiszen neki is idő kell ahhoz, hogy beleélje magát az új szerepbe: nagytestvér lesz. Az, hogy egyszerre kettő (vagy több) baba érkezik a házhoz, csak még különlegesebbé teheti a várakozást, és biztos lehetsz abban, hogy boldogan mondogatja majd mindenkinek, neki nem egy, hanem két testvére lesz. Hagyd, hogy osztozzon az örömben! Ilyenkor még nem jut eszébe, hogy ez azt jelenti, rajtad is osztoznia kell, a figyelmedért, szeretetedért folyamatosan versengenie kell, te viszont jobb, ha nem feledkezel meg erről, hiszen egyetlen kistestvér érkezése is furcsa reakciókat válthat ki a legédesebb gyerekből is, hát még ha kettő vagy több trónfosztó érkezik egyszerre! A legjobb, ha elmondod neki az igazat: az első hónapokban bizony előfordulhat, hogy nem jut ugyanannyi idő rá, mert a kicsik gondozása sok munkával jár, ám biztosítsd őt, hogy továbbra is ugyanúgy szereted.

Értékeld!

Ekkor jöhet el az ideje annak is, hogy megerősítsd az idősebb testvért abban a szerepben, hogy ő a nagy és tapasztalt. Ezzel értékké teszed ezt a tulajdonságot, kitüntetett szerepet kap a családban. Így helyreáll az önbizalma, ha megingott volna, és büszkén alakít ki az eddiginél nagyobb önállóságot. Vond be az ikrek gondozásába, értékeld és dicsérd meg érte. Vigyázz azért! Ne tekints rá „kis felnőttként”, és ne kérd túl gyakran a segítségét, mert úgy érezheti, neki már csak a feladatokból jut. Pedig ugyanúgy szüksége lesz ezután is a babusgatásra, arra, hogy csak ő bújhasson az öledbe. Ha megtalálod az egyensúlyt, ha nem szenved hiányt belőled, akkor könnyebben átvészelheti ő is és te is az első időket. Ha viszont látványosan kevesebb jut belőled, úgyis felhívja magára a figyelmet, vagyis pont akkor akar téged, amikor szoptatod vagy pelenkázod a kicsiket. Ne lepődj meg, nem rontottál el semmit véglegesen. Ha neked is van testvéred, emlékezz vissza saját hasonló élményeidre. Így jobban megérted, és talán hatékonyabban segítségére lehetsz.

Csak vele

A segítség ilyenkor megint nagyon jól jön. Valaki, aki el tudja vinni a kicsiket sétálni, hogy csak a nagyobb testvérrel tudj foglalkozni. Csináljatok külön programot, menjetek el sétálni vagy csak neki vetíts, mesélj, töltsetek időt kettesben! Tudomásul kell venned, hogy a legtöbb konfliktus a te időd birtoklásáért keletkezik, és a nagyobb testvér nem fog válogatni az eszközökben, hogy felhívja magára a figyelmet, ha kevesebbet kap belőle, mint szeretne.

Ő is csoda

Az ikreket csodáló felnőttek sose feledkezzenek meg a babakocsi másik oldalán álló nagyobb testvér dicséretéről se! Ha mégis így történne, akkor te mondjál pár kedves és elismerő szót a nagyról, irányítsd őrá a figyelmet. Ha ez elmarad, azt hiheti, ő csak mellékszereplő, az igazi csodák az ikrek. A féltékenység természetesen minden testvérkapcsolatban megjelenhet, mégsem ugyanaz, mint ikrek esetében. Azt szoktam mondani annak, aki kételkedik ebben, hogy szorozza meg kettővel.

Olvasd el, biztos segít! Adele Faber – Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkülReneszánsz Könyvkiadó Kft. 2877 Ft Itt akár meg is rendelheted!

További ikres témák

Forrás: Kismama magazin