Baba

Jóízű italok

A jól szopó csecsemő nem kíván külön folyadékot, nem szomjas. Ha kedve szerint szophat, az anyatej fedezi a folyadékszükségletét is.
2003. Május 18.

Nagyobb csecsemő, ha tápszert kap vagy ha szopizik, de már főzeléket, kásafélét is eszik, akkor szomjazhat. Nagy melegben, túlfűtött helyiségben vagy betegség esetén – láz, hányás, hasmenés, nátha – a folyadékpótlás szükségszerű, kötelező a kicsit itallal kínálgatni. Folyadékpótlásra vizet, teát, limonádét és gyümölcslevet adhatunk.

Víz, víz, tiszta víz…

Az ásott kút vizét csecsemő és kisgyerek itatására, ételeinek készítésére nem ajánlatos felhasználni. Legjobb a tiszta vezetékes víz vagy a szénsavmentes ásványvíz, amit a baba egyéves koráig, a biztonság érdekében föl kell forralni és visszahűteni. Teát, limonádét ne adjunk a babának.

A limonádé készítése

Jóízű italok

A limonádé cukros vízből citrom- vagy narancslé hozzáadásával készül. A friss citromot megmossuk, megtöröljük, és hegyes késsel lyukat fúrunk bele. Ezen nyomjuk ki a levét. A kihűlt cukros vízhez szűrünk egy mokkáskanálnyi citromlevet. A citromot hűtőszekrényben tárolva még napokig használhatjuk. A limonádét csak 7 hónapos kortól adhatjuk, de nyugodtan várhatunk vele tovább is: szoptatott babáknak és tápszereseknek is legjobb a tiszta víz. Cukor helyett mézet használjunk, de szigorúan csak egy éves kor fölött!

Így csináljuk a teát

A teakészítéshez, külön csak erre a célra használatos, szagmentes és zárható edény szükséges. A babatea világos, szalmasárga színű. Az első időkben, csecsemőknek nem ajánlatos gyógyteákat adni, ezzel inkább várjuk meg a nagyobb kort. Csakis tiszta, minőségileg ellenőrzött tea alapanyagot szabad használni (gyógyszertári kiszerelés).

A teák hatóanyagainak minél teljesebb kinyerése érdekében, pontosan be kell tartani a tea elkészítésére vonatkozó szabályokat. A tealeveleket (menta, hársfa, kakukkfű stb.) és virágokat csupán leforrázzuk a cukorral felfőzött vízzel, és ötpercnyi állás után leszűrjük (nem hagyjuk ázni).

Az édesköményből, ánizsmagból és kapormagból készült teák – a baba első teái – puffadást gátló, görcsoldó hatásúak.

  • A csipketea kellemes ízű, üdítő, szomjoltó, C-vitamin-tartalmú, székletlazító hatású.
  • A mentatea üdítő, szomjoltó, emésztést segítő és görcsoldó hatású.
  • A hársfatea izzasztó, köhögéscsillapító, kellemes mézízű, a kicsik is kedvelik.
  • A bodza virága és érett bogyója jó láz- és köhögéscsillapító.
  • A fekete és a zöld tea kellemes ízű, szomjoltó. De élénkítő hatása miatt csecsemőnek ne adjuk, nagyobb gyermek is csak mértékkel fogyaszthatja.
  • A leforrázott tealevelet ne hagyjuk hosszabb ideig ázni, mert a kioldódó csersav gyomorpanaszokat és székrekedést okozhat, és a tea is lúgos ízt kap.

A csecsemő és gyermek teakeverék olyan gyógyászati készítmény, amely emésztést segítő, görcsoldó és nyugtató hatású gyógynövények keverékből áll.

A hagymatea

Köhögéscsillapító hatású, ha pedig karamellizált cukorral készítjük, fokozódik köptető hatása és az íze is kellemesebb lesz. Általában akkor válik szükségessé a fogyasztása, amikor közösségbe kerül a gyerek.

Így készül: 2 teáskanál cukrot zománcos edényben aranysárgára pirítunk, és egy kicsit hűlni hagyjuk. Ez után felöntjük egy csésze vízzel és egy kicsit hűlni hagyjuk, és belefőzünk egy felkarikázott vöröshagymát. Amikor a cukor felolvadt, és a hagyma is megpuhult, a teát leszűrjük, mézzel (egyéves kor után) vagy gyümölcsszörppel (csipke, ribiszke, citromos méz) édesítjük, és langyosan kínáljuk.

Citromos méz

Csak egyéves kor utánra ajánljuk a következő receptet. A kicsavart citromlevet (kisbabának átszűrve) azonos mennyiségű akácmézzel addig kevergetjük, ameddig a méz felolvad. Tea ízesítésére, üdítő készítésére alkalmas gyógyhatású vitaminitalt kapunk. A hűtőben 1-2 hónapig is eláll.

IX. évf. / 1. számKapcsolódó cikkeink:

  • Melyik legyen: csapvíz, ásványvíz vagy babavíz?
  • A baba folyadékszükséglete
  • Mit igyon a baba?
  • Forrás: Anyák Lapja