Baba

Jó tudni: káros anyagok a fogzáskönnyítő rágókákban!

Amikor a kisbabánk fogzik, mindent bevetünk, hogy csökkentsük a fájdalmát. Azt hinnénk, a fogzáskönnyítő rágókákkal jót teszünk. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, pontosan mit is adunk ilyenkor a kicsi szájába!
2017. Május 25.

A vegyi.blog.hu szerint a fogzáskönnyítő rágókák mindegyikében van legalább egy káros anyag. Az Environmental Science&Technology szaklap 59 rágókát tesztelt, melyek vízzel vagy valamilyen géllel vannak feltöltve, a termékekben 29 féle hormonrendszerre veszélyes anyagot kerestek. És találtak is!

Az alábbi, hormonkárosító anyagokat mutatták ki a rágókákból.

BPA (Biszfenol-A)

Talán te is hallottál már arról, hogy a BPA (Biszfenol-A) milyen veszélyes anyag, éppen ezért hazánkból is kitiltották azokat a műanyag cumisüvegeket, melyekben megtalálható ez a szintetikus vegyület. A rágókákra azonban nem terjed ki ez a kitiltás. A BPA alacsony koncentrációban is hormonális fejlődési problémákat okoz a kisgyermeknél, cukorbetegséget okozhat, de az agy fejlődését is károsítja.

Parabének

A parabének olyan kozmetikai termékekben előforduló tartósítószerek, melyek ösztrogén hatásúak. Hormonális hatásuk miatt előrébb hozhatják a lányok nemi érettségét. A parabéneket már számos kozmetikai cég kivonta a termékeiből, egyes rágókákban azonban még mindig megtalálható!

Triklozán és triklokar

A triklozán gátolja a nemi hormonok működését, károsítja a pajzsmirigyet és az izmok fejlődését, sőt, egyes kutatások szerint hozzájárul az allergia és a szénanátha kialakulásához is. A triklokar a férfi nem hormon szintet növeli meg, illetve alacsony testsúllyal való születést eredményezhet.

A kutatás szerint a rágókákban található egy-egy veszélyes anyag mennyisége csekély, kevesebb, mint az Európai Unió szerint elfogadható napi beviteli mennyiség. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ha egy rágókában több káros anyag is van, azok hormonkárosító hatása így összeadódik és felhalmozódik a szervezetben. Mielőtt fogzáskönnyítő rágókát vásárolsz, mindenképpen olvasd el a termék tájékoztatóját, hiszen már tudod, melyek azok az anyagok, melyeket érdemes elkerülnöd a kisbabád érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

Fogzás: kipróbált praktikák

Fogzási fájdalom: mit lehet tenni ellene?

Így enyhítheted a fogzási tüneteket természetesen!