Baba

Influenzaoltás kisgyerekeknek: ez az orvosok szakmai ajánlása

Súlyosabb influenzajárványra számíthatunk idén, éppen ezért szakemberek javasolják az influenza elleni oltás beadását. A most közzétett szakmai állásfoglalás az oltás típusára is kiterjed.
2017. December 06.
Influenzaoltás kisgyerekeknek: ez a szakmai ajánlás

Jelenleg Magyarországon a gyógyszertárakban a 3Fluart oltóanyag és a Vaxigrip Tetra (Sanofi Pasteur) szuszpenziós injekció áll a lakosság rendelkezésére. A gyógyszertárakban kapható Vaxigrip Tetra vakcina jelenleg csak a 3 év feletti korosztály részére van törzskönyvezve. Bár a gyártó a klinikai vizsgálatok lezárulását követően kezdeményezte a korosztály kiszélesítését a 6-35 hónaposokra is, a folyamatban lévő eljárás várható lezárulása 2018. február-márciusa, azaz várhatóan az influenza szezon vége.

Magyarországon tehát a jelenlegi 2017/18-as influenza szezonban nincs gyógyszertári forgalomban 3 év alatti egészséges gyermekek számára alkalmazható influenza elleni vakcina, ami fokozott népegészségügyi kockázatot rejt magában.

A Vaxigrip Tetra oltóanyagnak megfelelő összetételű vakcina számos fejlett országban forgalomban van és rendelkezésre áll a 3 év alatti korosztály számára is. A Vaxigrip Tetravakcina hatékonyságát és biztonságosságát számos klinikai vizsgálat igazolja.

Éppen ezért a 6-35 hónapos egészséges gyerekek szezonális influenza elleni védelmét a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ – oltóanyaggal ajánlja a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása. Az állásfoglalás egyértelműen támogatja Vaxigrip Tetra alkalmazását ebben a korcsoportban.

Kapcsolódó cikkeink influenzaoltás témában:

Kinek kell influenza ellen oltatni? Az infektológus válaszol

Kezdődik az influenzaszezon, ideje oltatni

Influenza kezelése gyermekkorban

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete