Baba

Így segíts a hasadékos babának!

Kilenc hordozókendőt vittünk ajándékba a pécsi gyermekklinika sebészeti osztályának, ahol dr. Vástyán Attila és csapata műti és gondozza azokat a kisbabákat, gyerekeket, akik ajak-, szájpad- vagy archasadékkal születnek.
2011. Május 27.

Családi napot rendezett a munkacsoport az érintett családoknak, hogy megismerhessék egymást, és kötetlenül beszélgethessenek a szakemberekkel. Közben bohócok, bábelőadás és minitáncház szórakoztatta a kicsiket a Bóbita Bábszínházban, a rendezvény helyszínén.

Mit kell tudni a hasadékkal született babáról?

A szülések körülbelül egy ezrelékében kell hasadékra számítani az újszülöttnél, ma már a korszerű ultrahangtechnikának köszönhetően akár a 18. hét körül is kiderülhet ez a rendellenesség. Az esetek többségében jó eredmény várható a műtéttől, de ahogy dr. Vástyán Attila gyermeksebész, aki az év orvosa díjat is elnyerte már, fogalmaz: ezen főként a szájüreg működésének helyreállítását kell érteni.

– Amikor felkeres a pár a kismama ultrahangeredményével, hogy érdeklődjenek a műtéti kilátásokról, először azt szoktam kérdezni, mit várnak a beavatkozásoktól. Nem tudjuk maradéktalanul eltüntetni a hasadék nyomát, a funkcionális helyreállítás esélyei viszont nagyon jók. És ez a legfontosabb, hiszen a gyerek később teljes értékű életet élhet a beszédfejlődés, a hallás, és a fogak növekedése szempontjából is.Sokféle hasadéktípus létezik, az esetek tíz százalékában pedig további rendellenességekkel is számolni kell. Az is biztos, hogy ritkán lehet megúszni egyetlen műtéttel, az évek múlásával több beavatkozásra is szükség lehet.

Így segíts a hasadékos babának!

Szoptatási tanácsadás?

Vajon mit kereshet a szoptatási tanácsadó a hasadékos munkacsoportban akkor, amikor a hasadékos újszülöttek többségének leküzdhetetlennek tűnő nehézséget jelent a mellből szopás, és a sok baj közepette az tűnik a legkisebb problémának, hogy a baba szopik-e vagy sem? W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó évek óta kapcsolatban áll olyan családokkal, ahol hasadékos baba született. Általános tapasztalata, hogy a hasadékos újszülöttek születésük után ritkán kerülnek édesanyjuk mellkasára, a szoptatást meg sem próbálják, és még amúgy egészséges babák is gyakran az intenzív osztályra kerülnek a táplálás nehezítettsége miatt. Tény, hogy még cumisüvegből sem könnyű megetetni őket, de a gyakorlás sokat segíthet. Ráadásul, bár önmagában a hasadék nem súlyos rendellenesség, mégis alaposan eltorzíthatja a kisbaba arcát, és ez nehézséget okozhat a szülőknek a gyerek elfogadásában, a kötődés kialakulásában. Ha a kórházban rögtön elkülönítik, inkubátorba teszik a babát, és azt hangsúlyozzák, hogy különleges bánásmódra van szüksége, még inkább elmélyülhet ez a probléma.

Segítsük a korai kötődést!

A hasadékos babáknak is meg kell adnunk mindazt a közelséget, dédelgetést, közvetlen testi kapcsolatot, amit szerencsés esetben egy egészséges újszülött élvezhet. Az biztos, hogy átlagon felüli türelem és motiváció kell az anya részéről, és ez legtöbbször nem is lehetetlen. Ha a babának csak ajakhasadéka van, nagyon jók a kizárólagos szoptatás esélyei, a szájpadhasadékok esetében többnyire szükség van pótlásra is, lehetőleg az anya lefejt tejére.

A korai mellre helyezés és a bőrkontaktus segít az újszülött testhőmérsékletének szabályozásában, az anya teste ugyanis a lehető legjobban melegíti a kicsit. A korai kapcsolat elősegíti az anya-újszülött kapcsolat kialakulását, a korai kötődést, a mielőbb megkezdett szoptatás pedig jó esély ad a későbbi sikeres táplálásra. További előny az immunrendszer fejlődése szempontjából, hogy az anyja testére helyezett újszülött bélflórája kedvezően alakul, a veszélyes, kórházi fertőzéseket okozó baktériumok helyett azokkal népesül be tápcsatornája, amelyek édesanyja testén élnek. Nagyszámú mintán végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újszülöttek halálozását és megbetegedéseit is csökkenti a korai mellre helyezés, mivel a kolosztrum, vagyis az előtej védőbevonatot képez a tápcsatornán, és megakadályozza a kórokozók átjutatását. Jó volna, ha ezekről az előnyökről a hasadékos újszülötteknek sem kellene lemondaniuk!

Hordozókendőben!

A babaszoba.hu országos akcióvá terebélyesedő Hordozókendőt a szülészetekre! akcióhoz csatlakoztunk azzal, hogy a pécsi hasadék-munkacsoport gyermeknapi rendezvényére Kismama hordozókendőket vittünk ajándékba. Reményeink szerint az egészségügyi dolgozók a kendők használatával felhívhatják a szülők figyelmét arra, hogy a hordozás akkor is remek lehetőséget jelent a kötődés kialakítására, a baba megnyugtatására és a testközelség biztosítására, ha nem sikerül a szoptatás. A kendő használatával a sebészeti osztályon is csökkenteni lehet a baba műtét utáni szenvedéseit. Hiszen a leghatásosabb megnyugtató továbbra is a szülők ölelő karja lesz!