Baba

Így készülj az első hetekre!

A szülés után valami új kezdődik. De nem egy csapásra. Idő kell, hogy a szervezeted felépüljön, és összeszokjatok a babával. Szokatlan dolgokat fogsz tapasztalni, amelyekről eddig nem sokat beszéltek neked. Segítünk, hogy felkészülhess.
2011. December 05.

Alul valami fáj

Szülés közben a hüvelyt és a gát területét éri a legnagyobb megterhelés. A hüvely sérülhet, és vizenyős, duzzadt lehet szülés után. Ugyanígy a gát. Ha nem végeznek gátmetszést, és nincs gátseb vagy belső sérülés, akkor csak pár napig érzékeny ez a terület. Ellenkező esetben három hétig is eltarthat a gyógyulás. Ha jólesik, naponta többször is lezuhanyozhatod a gát környékét, pár percig jegelheted is tiszta textíliába csavart jégkockákkal.

Nehéz napok hat hétig

A méhlepény tapadásának helyén tenyérnyi seb keletkezik a lepény leválása miatt. Szülés után az első napokban jól érzékelhetően, többnyire fájdalmasan össze-összehúzódik a méh, így egyre kisebb lesz a seb. Ezeket az utófájásokat leginkább szoptatás közben érezheti a kismama. Ilyenkor nagyobb mennyiségű vér is távozhat a hüvelyen át. A szülés utáni vérzés az első hét végére barnás, majd újabb egy hét elteltével sárgás folyássá változik, majd a hatodik héten megszűnik. Van, akinél ez a folyamat két-három hét alatt lezajlik. Érdemes már a kórházi csomagba eldobható bugyit és jelentős mennyiségű éjszakai betétet csomagolni.

Mozgás!

Bár a gyermekágyi időszak arra való, hogy békében összeszokjunk a kisbabával, nem szerencsés sok időt ágyban tölteni. A szülés hormonálisan megbolygatja a véralvadás folyamatát, és a keringés, a vérnyomás is megváltozik, ami kedvez a vérrögképződésnek.A trombózisveszély csökkentése érdekében ma már a császáros mamákat is minél korábbi felkelésre biztatja a személyzet. Az első napokban jó, ha van valaki a kismama mellett, ilyenkor ugyanis elég gyakori a szédülés, ájulás.

Almából görögdinnye

Közvetlenül a szülés után nem sok változást érzünk a mellünkben. Ám a harmadik-negyedik napon nagyon sok kismama ébred arra, hogy a melle szinte kétszeresére duzzadt. Gyakori szoptatással sokat lehet javítani a helyzeten, de ez alkat kérdése is. Érdemes már a szülés után mellre tenni a babát, és utána minden alkalommal, ahányszor csak érdeklődést mutat a szopizás iránt. A tejbelövellés időszakában segíthet, ha szoptatás előtt meleg borogatást teszel a melledre, vagy kellemesen meleg zuhanyt veszel, így jobban áramlik a tej. Ha kisebesedett a bimbó, hagyd szabadon a melled szoptatás után, és lehetőleg váltogasd a szoptatási testhelyzeteket. Nézz utána! A szoptatáshoz rengeteg gyakorlati tanácsot kapsz a Kismama magazinból!

Néhány ötlet, hogy kényelmesebb legyen

  • Kérj sok-sok segítséget, de olyanoktól, akitől szívesen el is fogadod. Ha inkább magányosan vagy hármasban szeretnétek tölteni az első heteket, akkor kérd meg a párodat, hogy hárítsa el az érdeklődőket.
  • Szükséged lesz kényelmes szabadidőruhára, néhány jó pamut melltartóra, olyanra, ami tart, nem vág be, és könnyen kezelhető.
  • Ha fáj a gátseb, jól jön egy középen lyukas (úgynevezett decubitus) párna vagy egy strapabíró úszógumi.
  • Mivel néhány napig se kedved, se időd nem lesz főzni, jó, ha előre tartalékolsz a mélyhűtőben, vagy előfizettek valahol.
  • Ha elbizonytalanodsz valamiben, legyen kéznél a védőnő, dúla vagy egy tapasztalt barátnő telefonszáma. Nincs buta kérdés, hiszen újonc vagy: most ismerkedsz a babával!
  • Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyermekágyi folyás – mire figyelj szülés után?
  • Mikor leszek újra a régi?
  • Segítség a gáton
  • Miért nem természetes a szoptatás?
  • Forrás: Kismama magazin