Baba

Így fejleszd a babád 5 érzékét

A babák is (legalább) 5 érzékkel rendelkeznek, képesek látni, hallani, szagolni, ízlelni, tapintani. Most megtudhatod, hogyan fejlesztheted ezeket.
2016. Szeptember 08.

Természetes, hogy mindent a szájába vesz

A babák 5 érzéke más, mint a felnőtteké. Ezekkel informálódnak, reagálnak a környezetükre, keresik a táplálékot és a kényelmet, ezzel kötődnek a gondozójukhoz. Bizonyos érzékeik, mint a hallás és érintés már teljesen kifejlődnek, mire megszületnek, a tökéletes látásuk kialakulására viszont hónapokat is várni kell.

Látás

A csecsemők eleinte csupán 20-30 cm távolságra látnak, és még csak homályosan. Alakokat és árnyakat látnak, mindegy, hogy kicsi vagy nagy, világos vagy sötét az a tárgy, ami 20-30 cm-re van tőlük. 4 hónapos korában már messzebbre lát a baba, és képes követni a dolgok mozgását is, 5 hónapos korára a tárgyak mélységét is jobban érzékeli.

Valahol 4-6 hónapos kora között érzékeli a különböző színeket. Mélységérzékelése 8-12 hónapos korára lesz tökéletes, ekkor már kúszni, mászni, járni fog a kisbabád, és képes lesz a távolságok megítélésére is.

Mit tehetsz?

Dekoráld a kisbabád környezetét színes, világos tárgyakkal, feltűnő mintákkal. Változtass szoptatási pozíciót, hogy megszokja a különféle szögeket. Legyél a baba szeme előtt, beszélj hozzá, mosolyogj, így segítesz neki abban, hogy az arcodra fókuszáljon és kövesse a mozdulataidat. 4 hónapos korától játssz vele kukucsjátékot, ez segíti a kéz-szem koordinációját.

Különböző helyekre menj vele sétálni, hadd lásson minél változatosabb tárgyakat, élőlényeket: menjetek el a parkba, az állatkertbe, a szomszédba. Ha valami megragadja a tekintetét, adj neki időt, hogy alaposan megvizsgálhassa.

Hallás

A kisbabák hallása már az anyaméhben fejlődni kezd, így amikor megszületik, képes arra, hogy felismerje a hangodat. Az újszülöttek nagyon érzékenyek a hangokra, ezért valószínűleg a te kisbabád is összerezzen, ha becsapódik egy ajtó. Kivéve, ha alszanak. Ha mélyen alszanak, még egy ilyen hang sem ébreszti fel őket.

Eleinte zavarhatják a háttérzajok a csecsemőt. 2 hónapos korában elkezd búgó hangokat kiadni magából, 4 hónaposan pedig gügyögni kezd. 6 hónaposan már arra is képes, hogy utánozza azokat a hangokat, amiket te csinálsz.

Mit tehetsz?

Beszélj hozzá sokat, olvass, énekelj neki, ezek mind fejlesztik a személyiségét, a beszédét és elősegítik a kötődést is. Különböző hangszíneken beszélj, énekelj hozzá, és azt is mondd el neki, mi az a zaj, ami épp a külvilágból érkezik felé. Azoknak a babáknak, akik nehezen alszanak el, kapcsolj fehér zajt, ez megnyugtatja őket, mert az anyaméh egyenletes zajára emlékezteti őket. A hangerőre viszont nagyon figyelj, ami neked még jó, az a babádnak már hangos lehet.

Érintés

Az érintés az újszülöttek egyik legjobban kifejlődött érzékszerve. Meg tudják különbözteti a hőmérsékleteket, az anyagokat, a formákat és a tárgyak súlyát. Az érintés alapvető fontosságú a kötődés szempontjából is. Ha közel vagy a babádhoz, biztonságban érzi magát.

És igen, a babák érintés útján fedezik fel a tárgyakat is, a kezük mellett a kedvenc eszközük erre a szájuk. Szóval ne aggódj, ha mindenféle dolgot meg akar rágcsálni, inkább arra ügyelj, hogy ami a szája ügyébe akad, biztonságos és tiszta legyen. Ha már jobban tudja irányítani a kezeit, azokkal akar majd mindent megkaparintani, amit elérhető távolságra van tőle.

Mit tehetsz?

Tartsd őt a karjaidban. Amikor csak tudod. A bőrkontaktus olyan az újszülöttek számára, mint egy különleges terápia. Egy nyugtató fürdő után krémezz gyöngéden krémet a kis puha bőrébe, kipróbálhatod a babamasszázst is. Adj különböző tárgyakat a kezébe, hadd érezze, milyen érzés egy puha játékfigurát vagy egy göröngyös labdát megtapintani. Ahogy egyre idősebb lesz, egyre többféle formájú, méretű és anyagú játéktárggyal ismertesd meg.

Szaglás

Első perctől fogva jó a szaglása a babáknak. A te illatodat már élete első napján felismeri, a körülötte élőkét pedig egy héten belül. A csecsemők kifejezetten érzékenyek az anyatej illatára, és rögtön meg tudják különböztetni a tápszerétől. A baba a szaglásával is tájékozódik, meg tudja ítélni, mi a jó és mi lehet esetleg veszélyes a környezetében.

Mit tehetsz?

Ne használj erős illatszereket, ha szoptatsz. Kerüld az illatos mosószereket, erős parfümöket, mert ezek összezavarhatják a babádat. Ezeket leszámítva ismertesd meg a különböző illatokkal és mondd el neki, mi micsoda. Ezzel a beszédfejlődését is segíted.

Ízlelés

A babád ízlelőbimbói is tökéletesen kialakulnak, mire megszületik. Az édes ízeket preferálja, az anyatejen keresztül pedig megízlel mindent. Ezért van az, hogy nem olyan lelkes, ha szoptatás előtt perecet eszel, viszont csillapíthatatlan az étvágya egy szelet torta után.

Mit tehetsz?

Változatosan étkezz szoptatás alatt. A WHO ajánlása szerint érdemes 2 éves korig szoptatni. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel tápláld a kisbabádat, utána viszont elkezdheted megismertetni a különböző ízekkel. Természetesen csak egészséges ételeket adj neki, így sokat teszel annak érdekében, hogy később is egészségesen táplálkozzon a gyermeked. Ha van allergiás vagy ekcémás a családban, beszélj az orvosoddal, mielőtt megkezdenéd a hozzátáplálást.

Aggódsz, hogy valami gond lehet?

Ha arra gyanakszol, gond van a kisbabád látásával vagy hallásával, azonnal fordulj orvoshoz! A halláskárosodás a leggyakoribb veleszületett rendellenesség, fontos, hogy minél előbb diagnosztizálják, mert hátráltatja a nyelvtanulást. Egy tipp: suttogj a babád mindkét fülébe egyesével. Ha csak az egyik fülénél reagál nevetéssel a suttogásodra, akkor gond lehet.

A kórházakban általában már születésekor megvizsgálják a csecsemő hallását és látását, illetve a védőnő és a gyermekorvos is teszteli. Ettől függetlenül 6 hónapos korában tesztelheted te is. Keresd az asszimmetriát a szemei között, gyanús lehet a piros vagy váladékozó szem, a lelógó szemhéj és a rendellenes alakú pupillák. A babád szemeit jól megvilágított szobában vizsgáld.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: