Baba

Húsok és zsírok a pici étkezésében

Gyermekünk táplálásában jó tudni, mikor és milyen formában érdemes a húsételeket, vagyis a fehérjét bevinni szervezetükbe.
2003. Május 24.

A 7. hónap betöltése után a főzelékhez már adhatunk állati eredetű fehérjét: csirkét, pulykát. Túrót, sajtot, marha,illetve sertéshúst, halat és hetente egyszer csirkemájat a 8.hónaptól, főtt tojássárgáját heti 1-2 alkalommal 10-11. hótól, tojásfehérjét pedig egy éves kor után adhatunk.

A hús nemcsak fehérjében gazdag, hanem a legfontosabb vasforrásunk is. A növényi eredetű élelmiszerekből a vas rosszabbul szívódik fel, míg a húsban lévő vas hasznosulása igen jó, és a más élelmiszerekben lévő vas felszívódását is nagymértékben segíti.

A húst naponta egyszer ajánljuk, amikor már eheti a baba, akkor lehetőleg hetente egyszer vörös húst is, mert ennek a vastartalma kétszerese a baromfihúsénak. A szoktatást fiatal állatok húsával kezdjük – lebőrözött csirke, pulyka-, mert ezekben kevesebb a zsiradék, több az értékes izomzat, mint az értéktelen, nehezen emészthető kötőszöveti rész.

A hús minden formája tartalmaz valamennyi zsírt is. Erre szükség van, mert a zsírok nemcsak energiát adnak és raktározódnak, hanem részt vesznek a sejtek felépítésében, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E,) tárolásában és hasznosításában is, a hormonok működtetésében.

A baba első húsétele lebőrözött csirke- vagy pulykacombból készüljön. Legízletesebb a tanyasi, amelyet természetes környezetben neveltek, magokkal tápláltak, és szabadon kapirgálhatott.

Egy fél csirkecombból kis adag zöldséges húslevest főzünk, csípős fűszerektől mentesen. A húst a szükséges levesmennyiséggel, mixerrel pépesítjük. Első alkalommal 1 teáskanálnyi húspépet adunk a levesben főtt és összetört zöldségpüréhez, másnap 2-3 kanálnyit is lehet. A másnapi adagot a felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Nem minden kisbaba fogadja szívesen a húst. Ez csupán azt jelenti, hogy még nem érett a húsevésre. Nem szabad erőltetni, 1-2 hét szünetet tartva újra próbálkozhatunk. Ha viszont szereti, akkor érdemes 4-5 combból egy jó levest főzni a családnak, a mixelt húst pedig jégkockatartóba téve lefagyasztani. A kis húskockákat áttéve egy zárható dobozba, 2-3 hétig megvan a mindennapi húsadag. A frissen készült főzelékkel a mélyhűtött húskockát mindig fel kell főzni.

A belsőségek – előnyeik mellett – a kisbabára nézve számos veszélyt rejtenek. A vese, a máj méregtelenítő szervek, veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. A csirke- és kacsamáj gyakran szalmonellával fertőzött, ezért nyersen nem szabad megenni. A sertés- és borjúmáj keserű, rágós. Gyermekeknek csak fiatal állatok mája adható, megfelelő előkészítés után. A májat alaposan meg kell mosni, 1-2 órán át sós, fokhagymás vízben vagy tejben áztatva ajánlatos méregteleníteni, és legalább 10 percig kell sütni-főzni.

Nyolc-kilenc hónapos korban lehet próbálkozni a májjal, és hetente csak egyszer ajánlott. A szív és a zúza tiszta, ízletes hús, de kemény, hosszú főzési időt igényel.

Nagyon fontos, hogy mindig az életkorának megfelelő ételekkel, először mindig kis mennyiségben kínáljuk meg a babát. Soha ne erőltessünk semmit, ezzel csak az ellenkező hatást érjük el.

Sült csirkemáj

Egy kanálnyi kacsazsíron vagy olajon rózsaszínűre dinsztelünk 1 szál zöldjével együtt felaprított újhagymát. Erre tesszük a lereszelt (ez könnyen megy, ha 5 percre mélyhűtőbe tesszük a becsomagolt májat), vagy nagyobb gyereknek csíkokra vágott csirkemájat, és a saját levében, folyamatosan kavargatva 10 percet sütjük. Megszórjuk egy csipetnyi sóval, pirospaprikával és vágott snidlinggel vagy medvehagymával (ez fokhagymaízű). Zöldfőzelékekhez, például spenóthoz, sóskához illik a legjobban.

Borjúbecsinált

Egy evőkanálnyi falatkákra vágott borjúhúst és 2 evőkanálnyi apró kockákra vágott vegyes zöldséget, hagymát egy kevés olajon puhára párolunk. 1 teáskanálnyi szárazon pirított lisztből, kevés vízzel savanykás, vékony mártást készítünk (sóval, citromlével).

A mártást a húsra öntjük 1 mérce tejszínnel és vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Kukorica-, köles- vagy pirított búzadara kásával, esetleg vajas túrógombóccal kínáljuk.

Zöldborsós pulykaragu

Két evőkanálnyi sárgarépát és 1 evőkanálnyi újhagymát apróra vágunk, és 5 percig dinszteljük 1 kanálnyi olajon. Beleteszünk 1-2 kockányi főtt húst, 1 evőkanálnyi zöldborsót, csipetnyi sót, és csupán annyi vizet vagy levest, hogy éppen ellepje. 10 percig főzzük. Végül 1 mérce babatejporral vagy tejszínnel, 10 csepp citromlével és vágott zöldpetrezselyemmel gazdagítjuk.

A vadhús nagy biológiai értékű, tiszta táplálék. A fiatal vadnyúl, az őz és a vadszárnyas alkalmas lenne a gyerekek táplálására, erős ízük miatt azonban nem nagyon kedveltek.

Nyúlhús vadas mártásban

A vad- vagy házinyúlból húslevest főzünk, 1 babérlevél hozzáadásával. A megfőtt húst késsel felaprítjuk és két evőkanálnyit kevés olajon, gyengén lepirítunk. Megszórjuk 2 csipetnyi cukorral, kiskanálnyi liszttel, és tovább kevergetve még 3-4 percig sütjük. Végül húslevessel felengedjük és 2 evőkanálnyi összetört főtt zöldséget hozzáadva simára keverjük. 5 percig együtt főzzük, majd 1 mérce tejföllel dúsítjuk. Állaga tejfölsűrűségű legyen. Kifőtt cérnametéltre vagy apróra vagdalt pirított zsemlére halmozva tálaljuk.

Az olaj, a vaj, a zsír energiát szolgáltat, esszenciális zsírsav– és jelentős vitaminforrás (A, D, E). Az állati eredetű zsiradék többnyire telített zsírsav, ezáltal jut hozzá az ember a létfontosságú koleszterinhez, de sajnos tartalmazza mindazt a méreganyagot is, amit az állat az élete során felszedett.

A disznózsír kemény zsír, ami mértékkel fogyasztva, zöldfűszerekkel kiegészítve, egészséges embernél nem okoz problémát. A baromfizsír és a mangalica zsírja ennél kedvezőbb összetételű, és megbízható gazdaságból származó állatok estében kicsiknek is nyugodtan használható. A vaj értékes élő enzimeket és természetes vitaminokat tartalmaz.

A növényi eredetű olajok a táplálkozás szempontjából értékesebbek. A hidegen sajtolt magolajok könnyen emészthető vitamin-, lecitin- és antioxidánsforrást jelentenek.

Valamilyen zsírféleség fogyasztása, a főzéshez, a sütéshez vagy kenyérre kenve, minden nap szükséges (2-3 teáskanálnyi mennyiségben), 7-8 hónapos kortól.

Olajos kenyér

Puha, vékonyra szeletelt fehér kenyeret kukoricacsíra (vagy más értékes) olajba mártunk, és forró palacsintasütőbe téve, erős pirítás nélkül megsütjük. Sózzuk, a héját körbe levágjuk, a belét kis “katonákra” kockázzuk, és a kornak megfelelő zöldséggel (aprított retek, paprika, paradicsom, szójacsíra stb.) megszórva villával adjuk uzsonnaételnek. Melléje kefirt vagy hígított narancslevet kínálunk.

IX.évf./7.sz.

Forrás: Anyák Lapja